Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan kersensap de cognitieve functie verbeteren?

Kan kersensap de cognitieve functie verbeteren?

 1. Cognitieve gezondheid is het vermogen om helder te denken, te onthouden en nieuwe dingen te leren.

 2. Cognitieve achteruitgang is een kenmerk van veroudering. Andere factoren die bijdragen aan deze daling zijn een ongezond dieet, een gebrek aan lichaamsbeweging, bepaalde medicijnen en sommige gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en beroerte.

 3. Het National Institute on Aging raadt aan een gezond dieet te volgen, fysiek en mentaal actief te blijven en voor onze gezondheid te zorgen om onze cognitieve gezondheid op oudere leeftijd te behouden.

 4. Maar wat is precies een gezond voedingspatroon voor onze hersenen? Van het consumeren van meer vezels of paddenstoelen tot het vasten of het volgen van een mediterraan dieet, wetenschappers maken verschillende gewaagde beweringen over wat we zouden moeten eten.

 5. Nu komen scherpe kersen in de mix, waarbij onderzoekers van de Universiteit van Delaware in Newark het fruitsap op de proef stellen.

 6. Scherpe kersen zijn een rijke bron van flavonoïden, een soort polyfenol. Deze chemicaliën komen van nature voor in planten en hebben sterke antioxiderende eigenschappen, die volgens sommigen ons kunnen beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

'Tevredenheid met geheugen' verbeterd

 1. Sheau Ching Chai, een assistent-professor gedragsgezondheid en voeding, leidde het onderzoek en het team publiceerde de bevindingen in het tijdschrift Food Function.

 2. Chai's onderzoek omvatte 37 vrijwilligers van 65-80 jaar met een normale cognitieve functie. De deelnemers aan de studie namen geen medicatie die de hersenfunctie zou kunnen beïnvloeden, noch hadden ze een voorgeschiedenis van medische aandoeningen, waaronder diabetes, hartaandoeningen, beroerte, kanker of traumatisch hersenletsel.

 3. De onderzoekers verdeelden de vrijwilligers in twee groepen. Ze vroegen 20 deelnemers om 12 weken lang elke dag 2 kopjes kersensap te drinken - één in de ochtend en één in de avond. Ze gaven de andere 17 deelnemers een placebo-drankje dat overeenkwam met het sap qua smaak, kleur en suikergehalte, maar geen kers bevatte. De deelnemers wisten niet welke van de drankjes ze kregen.

 4. Chai legt in de krant uit dat de scherpe kersensapgroep na 12 weken een aantal significante resultaten zag:

 5. "Cognitieve functie is een belangrijke bepalende factor voor onafhankelijkheid en kwaliteit van leven bij oudere volwassenen", zegt Chai over de bevindingen.

 6. "De potentiële gunstige effecten van scherpe kersen kunnen verband houden met de bioactieve verbindingen die ze bezitten, waaronder polyfenolen, anthocyanen en melanine," vervolgt ze. "Ze kunnen ook gerelateerd zijn aan de potentiële bloeddrukverlagende effecten van taartkers, zoals beschreven in een eerdere studie die we in dezelfde populatie hebben uitgevoerd, omdat bloeddruk de bloedtoevoer naar de hersenen kan beïnvloeden."

Financiering door de industrie en suikergehalte

 1. Chai en haar collega's ontvingen financiering van de Cherry Research Committee van het Cherry Marketing Institute, die ook het scherpe kersenconcentraat van Montmorency leverde dat het team in de studie gebruikte.

 2. Chai legde vandaag aan Medical News uit dat de "financiers geen rol speelden in de onderzoeksopzet, gegevensverzameling, gegevensanalyse of -interpretatie of het schrijven van het manuscript. Ze hebben het manuscript niet gecontroleerd voordat het werd ingediend Co-auteurs en ik bekleden geen positie bij deze organisatie. "

 3. Chai vertelde MNT dat zij verschillende manieren voorstelt waarop mensen scherp kersensap in hun dieet kunnen opnemen: "Er zijn verschillende alternatieve manieren om [!het

 4. Toen MNT Chai vroeg naar de extra suiker die het scherpe kersensap mogelijk aan het dieet van de deelnemers aan de studie had toegevoegd, legde ze uit dat de vrijwilligers dit in veel gevallen natuurlijk compenseerden.

 5. "Onze 3-daagse voedselrecords tonen aan dat de meerderheid van de deelnemers hun gemiddelde dagelijkse suikergezoete drank verving door het scherpe kersensap of controledrank," zei ze. "Bovendien hebben sommige deelnemers [!...

 6. Hoewel het onderzoek enkele interessante resultaten had die wijzen op een mogelijk gunstig effect van scherp kersensap, was het erg klein. Chai is het ermee eens dat een langer onderzoek met meer deelnemers nodig is.

 7. "Toekomstige studies zullen ingaan op de werkingsmechanismen en biologische beschikbaarheid die het gevolg zijn van de blootstelling aan scherpe kersen en [!het testen van een lagere dosisDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407