Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kokosolie Voordelen voor de gezondheid, gevaren

De onderste regel

 1. Is kokosolie "puur gif"?

 2. Vorige maand leidde een arts van een van de toonaangevende gezondheidsinstellingen van het land een tsunami van debat op over de gezondheidsvoordelen van de olie door die woorden te uiten.

 3. Karin Michels, PhD, ScD, professor aan de Harvard TH Chan School of Public Health en directeur van het Institute for Prevention and Tumor Epidemiology aan de Universiteit van Freiburg in Duitsland, legde de verklaring af op een conferentie eind augustus. Haar speech ging snel viraal en de speling was fel en scherp, vooral op Twitter.

 4. De hashtag #coconutoilcontroversie ontstond snel met veel mensen die tweeten over de voordelen van kokosolie, terwijl de arts werd vermaand voor het maken van zo'n algemene verklaring.

De lange geschiedenis van kokosolie

 1. Het algemene argument voor kokosolie is dat het al eeuwen in Zuidoost-Aziatische landen wordt gebruikt zonder afbreuk te doen aan die culturen. Velen vonden het aanstootgevend dat een westerse arts haar overtuigingen oplegde aan een product dat niet-westerse landen al tientallen jaren gebruiken.

 2. Het is waar dat kokosolie een belangrijk ingrediënt is in India, de Filipijnen en Indonesië. In India is de olie ook populair voor haar- en huidverzorgingsregimenten.

 3. Wat er echter is veranderd, is dat de afgelopen vijf jaar mensen in de Verenigde Staten en andere delen van de westerse wereld het gebruik van kokosolie met een fervente passie zijn gaan omarmen. Zozeer zelfs dat kokosolie is verhuisd naar de ijle wereld met de status "gezondheid-halo".

 4. Betekenis, de voordelen voor de gezondheid worden vaak gezien als een remedie voor tal van kwalen.

Dus, is het superfood of gif?

 1. "Ik noem voedsel niet graag goed of slecht, laat staan ​​vergif", zei ze, "maar kokosolie is niet de goedmaker die we denken dat het is."

 2. Kokosolie is afgeleid van het witte vruchtvlees van de tropische vrucht. Eenmaal geperst, kan de olie tot zes maanden meegaan zonder te bederven. Dat komt omdat het een lage oxidatiesnelheid heeft en daarom niet zo snel ranzig wordt als andere oliën.

 3. Kokosolie bevat veel verzadigde vetten, ongeveer 80 procent. Rood vlees bevat 50 procent verzadigd vet, terwijl boter ongeveer 65 procent verzadigd vet bevat.

 4. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van te veel verzadigde vetten ervoor kan zorgen dat de bloedstroom stijgt. Dit is het slechte vet dat uiteindelijk kan leiden tot hypertensie, hart- en vaatziekten en hartziekten.

Hoe is een zeer verzadigd vet zoals kokosolie overgegaan op de status van superfood?

 1. Volgens een verhaal van Business Insider komt het geroezemoes over kokosolie voort uit een in 2003 gepubliceerd onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van triglyceriden met middellange ketens. Het rapport toonde aan dat dit soort vetzuren mensen kunnen helpen hun metabolisme te verhogen.

 2. Het lijkt erop dat voedselbloggers en -beïnvloeders, en voedselverkopers de wind in de oren hebben geslagen en die informatie hebben geëxtrapoleerd naar kokosolie - die ook triglyceriden met middellange ketens bevat.

 3. Maar volgens Majumdar weten mensen misschien niet dat triglyceriden met middellange ketens slechts ongeveer 14 procent van kokosolie uitmaken. De rest zijn triglyceriden met lange ketens - degenen die hartaandoeningen kunnen veroorzaken.

 4. Bovendien vertelde de auteur van de middellange keten vetzuurstudie Time magazine dat haar rapport werd gedaan met zogenaamde designerolie, die 100 procent middellange keten triglyceriden (vetzuren) bevatte. . De studie wees uit dat een persoon 15 tot 20 gram van de designerolie zou moeten consumeren om hun metabolisme te stimuleren, volgens het tijdschrift.

 5. Andere studies hebben geprobeerd dit lopende publieke debat over de voordelen van kokosolie te beantwoorden, maar tot nu toe heeft onderzoek geen duidelijk antwoord gegeven. Een meta-analyse van 2016 van kokosolieonderzoek gepubliceerd in Nutrition Reviews keek naar 21 studies. Het rapport zei dat er nog niet genoeg goed ontworpen studies zijn om echt zinvolle conclusies te bepalen.

 6. "Kokosolie verhoogde in het algemeen de totale en lage dichtheid lipoproteïne cholesterol in grotere mate dan cis onverzadigde plantaardige oliën, maar in mindere mate dan boter. Het effect van kokosnootconsumptie op de totale verhouding cholesterol tot lipoproteïne met een hoge dichtheid cholesterol werd vaak niet onderzocht ... Gezien het beperkte aantal interventiestudies op dit gebied, samen met de methodologische tekortkomingen die in bestaande studies duidelijk zijn, worden verdere goed opgezette gerandomiseerde studies met passende controles voldoende ondersteund, en onderzoeken of een reeks CVD-risicofactoren vereist is, "volgens het rapport.

 7. Majumdar zei ondanks onduidelijk bewijs dat de gezondheidsvoordelen van kokosolie blijven hangen in de collectieve geest van het publiek. Uit een onderzoek van de New York Times bleek dat 72 procent van de bevolking kokosolie als gezond beschouwt, vergeleken met slechts 37 procent van de voedingsdeskundigen.

 8. Ze merkte op dat mensen ook geloven dat kokosnoot onder andere diabetes, de ziekte van Crohn en het prikkelbare darmsyndroom kan helpen genezen.

 9. Majumdar zei dat het een uitdaging is om het gezonde verhaal te bestrijden dat nu kokosolie definieert. Ze wil mensen niet bang maken voor voedsel, maar ze is vastbesloten ervoor te zorgen dat het publiek de juiste informatie over de olie heeft.

 10. Haar belangrijkste bezigheid is dat mensen hun inname van verzadigd vet moeten beperken tot minder dan 10 procent van de totale verbruikte calorieën, inclusief kokosolie.

 11. "Het moet in perspectief worden geplaatst," zei ze.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407