Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kunnen tomaten ons beschermen tegen de effecten van alcohol?

Kunnen tomaten ons beschermen tegen de effecten van alcohol?

 1. De effecten van een avond met enkele alcoholische dranken zijn bij velen van ons bekend.

 2. Hoewel matig alcoholgebruik gunstig kan zijn voor de gezondheid op de lange termijn, is overmatig drinken dat zeker niet.

 3. Tomaten redden je misschien niet van de hoofdpijn, duizeligheid en bloeddoorlopen ogen die de veelbetekenende tekenen zijn van de ochtend na het grote avondje uit, maar onderzoek toont aan dat tomaten je hersenen en lever kunnen beschermen tegen de ravage die alcohol veroorzaakt op deze organen.

Tomaten verminderen schade in de lever

 1. Standaarddrank in de Verenigde Staten bevat 14 gram alcohol. Dit komt overeen met 12 gram normaal bier, 5 gram wijn of 1,5 gram gedistilleerde alcohol, zoals wodka met 40 procent alcohol.

 2. Enzymen in de lever breken de alcohol af die we drinken. Dit veroorzaakt oxidatieve schade aan levercellen en wijdverspreide ontsteking.

 3. Dr. Xiang-Dong Wang - directeur van het laboratorium voor voeding en kankerbiologie aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy aan Tufts University in Boston, MA - en zijn team testte het effect van tomaten op ratten die werden blootgesteld aan alcohol.

 4. De experimenten gebruikten het equivalent van 100 gram alcoholconsumptie, dat is ongeveer 7 standaard alcoholische dranken, dagelijks gedurende 4 weken. Dit bootst chronische, overmatige alcoholinname bij mensen na.

 5. Drie verschillende tomatenproducten zijn getest:

 6. Tomatenpoeder, maar geen extract of gezuiverd lycopeen, verminderde de effecten van alcoholschade bij meer dan 90 procent van de ratten.

 7. Deze resultaten zijn in lijn met eerdere bevindingen van het team dat lycopeen alleen leverschade niet voorkomt, maar erop wijst dat hele tomaten de sleutel zijn.

 8. De lever is echter niet het enige orgaan dat wordt beïnvloed door de alcohol die we drinken.

Lycopeen kan matige schade voorkomen

 1. Of alcohol goed is voor de gezondheid op de lange termijn of niet, zelfs bescheiden inname veroorzaakt schade aan hersencellen. Oxidatieve schade en ontsteking worden opnieuw beschouwd als de boosdoeners. Kunnen tomaten te hulp schieten?

 2. Ross Grant, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Universiteit van Sydney in Australië, en zijn onderzoeksteam toonden aan dat het equivalent van twee standaard alcoholische dranken DNA-schade aan hersencellen binnen 15 minuten veroorzaakte.

 3. Maar het behandelen van dergelijke cellen met lycopeen gedurende 3,5 uur voordat ze aan alcohol werden blootgesteld, verminderde de schade aanzienlijk.

 4. Interessant genoeg was gezuiverd lycopeen beschermend voor hersencellen, terwijl hele tomaten nodig waren om soortgelijke effecten in de lever te zien.

Hoeveel tomaten zijn nodig?

 1. In het onderzoek van Dr. Wang gebruikte het team tomatenpoeder in een concentratie gelijk aan een man van 70 kilogram die 12,46 milligram lycopeen per dag consumeerde. De gemiddelde inname in de VS is ongeveer 9,4 milligram per dag.

 2. Maar de auteurs leggen uit dat niveaus zoals die in hun onderzoek worden gebruikt, gemakkelijk kunnen worden bereikt door dagelijks "vier middelgrote tomaten" of "een derde van een kopje tomatensaus" te eten.

 3. De beste manier om de schadelijke effecten van alcohol te voorkomen, is natuurlijk om geen alcohol te drinken.

 4. Als u echter wilt genieten van een drankje of twee, lijkt een dagelijkse dosis tomaten zeker een manier te zijn om uw hersenen en lever te beschermen - welke consumptiemethode u ook kiest.

 5. In het onderzoek van Dr. Wang gebruikte het team tomatenpoeder in een concentratie gelijk aan een man van 70 kilogram die 12,46 milligram lycopeen per dag consumeerde. De gemiddelde inname in de VS is ongeveer 9,4 milligram per dag.

 6. Maar de auteurs leggen uit dat niveaus zoals die in hun onderzoek worden gebruikt, gemakkelijk kunnen worden bereikt door dagelijks "vier middelgrote tomaten" of "een derde van een kopje tomatensaus" te eten.

 7. De beste manier om de schadelijke effecten van alcohol te voorkomen, is natuurlijk om geen alcohol te drinken.

 8. Als u echter wilt genieten van een drankje of twee, lijkt een dagelijkse dosis tomaten zeker een manier te zijn om uw hersenen en lever te beschermen - welke consumptiemethode u ook kiest.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407