Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Lijst met donkergroene groenten

Gesauteerde kiptenders

 1. Groenten consumeren is van vitaal belang voor een gezond, uitgebalanceerd dieet. In sommige gevallen, als u deze voedingsmiddelen regelmatig eet, kunt u het risico op bepaalde chronische ziekten verminderen, merkt de USDA op. Over het algemeen bevatten groenten van nature weinig vet en calorieën, bevatten ze geen cholesterol en zijn ze rijk aan voedingsstoffen zoals kaliumvezel, foliumzuur en vitamine A, C en E. Donkergroene groenten zijn bijzonder gunstig voor uw gezondheid. Hoewel de benodigde hoeveelheden groenten per persoon verschillen, moeten vrouwen en mannen van 19 tot 30 jaar respectievelijk ongeveer 2 1/2 koppen en 3 koppen eten.

Donkergroene kruisbloemige groenten

 1. Kruisbloemige donkergroene groenten zijn broccoli, paksoi, raapstelen en rucola. Zowel de zachte roosjes als de knapperige stengels van broccoli zijn bijvoorbeeld een rijke bron van vitamine A, C en K, foliumzuur en vezels. Kruisbloemig verwijst naar de vorm van de bloemen van de groente, meestal vier bloemblaadjes die op een kruis lijken. Volgens Adrianne Bendich en Richard Deckelbaum in het boek "Preventieve voeding" zijn kruisbloemige donkere groenten rijk aan glucosinolaten die kunnen helpen bij het voorkomen van prostaatkanker; verder onderzoek is echter gerechtvaardigd.

Donkergroene bladgroenten

 1. Donkergroene bladgroenten kunnen een rol spelen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker en het bevorderen van een gezond hart, merkt het Centre for Young Women's Health op. Deze groenten zijn rijk aan in vet oplosbare vitamines, zoals A, E, K en D, en vereisen een voedingsvet zoals extra vergine olijfolie voor een goede opname. Donkere bladgroenten zijn paardenbloem en boerenkool, boerenkool, mosterdgroen, snijsla, spinazie en snijbiet. Bovendien is vooral spinazie een uitstekende ijzerbron.

Donkergroene peulvruchten

 1. Sperziebonen en sojabonen maken deel uit van de peulvruchtenfamilie en bevatten veel eiwitten en antioxidanten. Groene bonen zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van carotenoïden en kunnen vergelijkbaar zijn met kleurrijke groenten zoals wortelen en tomaten, volgens Andreas Moritz en John Hornecker in het boek 'Simple Steps to Total Health'. Groene bonen bevatten zelfs twee keer zoveel ijzer als spinazie. Als alternatief zijn sojabonen een compleet eiwit - wat betekent dat ze de essentiële negen aminozuren bevatten die vergelijkbaar zijn met vleesproducten. Regelmatig soja eten kan helpen cholesterol te verlagen, kanker te voorkomen en de gezondheid van je hart te verbeteren door de aanwezigheid van isoflavonen, volgens Monique Gilbert in haar boek "Deugden van soja". [! 77204 => 1130 = 4!Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407