Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Mediterraan dieet: nieuw bewijs van de voordelen voor het hart voor het hart

Mediterraan dieet: nieuw bewijs van de voordelen voor het hart voor het hart

 1. Verschillende recente onderzoeken hebben de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet geprezen, dat voornamelijk uit groenten, vis en volle granen bestaat. Resultaten van sommige onderzoeken hebben het dieet in verband gebracht met een goede cardiovasculaire gezondheid en een langere levensduur, en sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het helpt beschermen tegen gezondheidsproblemen, zoals diabetes en beroertes.

 2. Onderzoekers geloven dat de hart-gezonde voordelen van het mediterrane dieet het gevolg zijn van de hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten, die de niveaus van "goede" cholesterol verhogen en de werking ervan verbeteren.

 3. Nieuw onderzoek draagt ​​bij aan de lijst met redenen waarom het mediterrane dieet misschien goed is voor het hart.

 4. De resultaten geven aan dat een stof genaamd trimethylamine N-oxide (TMAO) hartfibrose of de verdikking van het hart en tekenen van hartfalen bij knaagdieren verminderde. Andere studies hebben de verbinding geassocieerd met het eten van zeevruchten en groenten.

 5. Tomasz Huc, van de Medische Universiteit van Warschau in Polen, is de eerste auteur van het artikel, dat zojuist is gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.

TMAO en hartgezondheid bestuderen bij ratten

 1. Bloedspiegels van TMAO stijgen na het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan de stof, zoals vis, zeevruchten en groenten. De lever produceert ook TMAO met behulp van darmbacteriën, leggen de onderzoekers uit.

 2. Zoals Huc en zijn collega's opmerken, was de rol van TMAO in het cardiovasculaire systeem onduidelijk, met verschillende onderzoeken die tegenstrijdige resultaten opleverden.

 3. Sommige studies suggereren dat TMAO een schadelijk effect heeft op het cardiovasculaire systeem, terwijl andere aangeven dat de stof beschermende effecten heeft in diermodellen.

 4. Huc en zijn team gingen op onderzoek uit met behulp van een rattenmodel dat vatbaar was voor hypertensie. Eén groep knaagdieren kreeg een lage dosis TMAO, die aan hun drinkwater werd toegevoegd, terwijl een andere groep geen aanvullende TMAO ontving.

 5. De dosering was echter hoog genoeg om de hoeveelheid TMAO in het bloed te verhogen tot vier of vijf keer het normale niveau.

 6. De ratten ontvingen 12 of 56 weken suppletie. De onderzoekers vergeleken ze met een controlegroep knaagdieren die niet genetisch vatbaar waren voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk.

 7. Tussen week 7 en 16 van de levens van de ratten heeft het team hun bloeddruk gemeten en de ventriculaire eind-diastolische druk verlaten.

 8. De onderzoekers gebruikten ook echocardiografie om de structuur en het functioneren van de harten van de knaagdieren te beoordelen en elektrocardiografie om hun hartslag te controleren.

 9. Omdat eerdere studies wijzen op een omgekeerde correlatie tussen TMAO-niveaus en nierfunctie, hebben de onderzoekers de ratten ook onderzocht op tekenen van nierbeschadiging.

Hoe TMAO het hart beschermt

 1. De dosering van TMAO leek geen invloed te hebben op de ontwikkeling van hypertensie bij knaagdieren met aanleg voor deze aandoening.

 2. In feite verbeterde de toestand van de harten van de ratten, zelfs na 56 weken TMAO-suppletie. Huc en zijn collega's leggen uit:

 3. "[!A

 4. "Onze studie levert nieuw bewijs voor een mogelijk gunstig effect van een matige toename van plasma-TMAO op het druk-overbelaste hart," vervolgen de auteurs.

 5. De onderzoekers merken op dat volledig onderzoek naar de effecten van TMAO op het cardiovasculaire systeem nodig is.

 6. Een persoon kan echter indirect concluderen uit deze bevindingen dat een mediterraan dieet rijk aan vis en groenten het hart ten goede kan komen.

 7. Hoewel sommige oudere onderzoeken aangeven dat het lichaam TMAO maakt als reactie op de inname van rundvlees en eieren en dat de verbinding een schadelijk effect heeft, letten Huc en zijn team op het bewijs dat TMAO geproduceerd na de inname van vis, zeevruchten en groenten.

 8. Ze erkennen dat "het lijkt dat een visrijk en vegetarisch dieet, dat gunstig of op zijn minst neutraal is voor het cardiovasculaire risico, wordt geassocieerd met een aanzienlijk hogere plasma-TMAO dan rood vlees en ei -rijke diëten, waarvan wordt aangenomen dat ze het cardiovasculaire risico verhogen. "

 9. De dosering van TMAO leek geen invloed te hebben op de ontwikkeling van hypertensie bij knaagdieren met aanleg voor deze aandoening.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407