Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Multiple sclerose: eet bladgroenten

Meer over Healthline

 1. Vergeet niet uw groenten op te eten voordat het te laat is.

 2. Uit een recent onderzoek van de Rush University bleek dat deelnemers die minstens één portie bladgroen per dag aten een langzamere achteruitgang in geheugen en denkvaardigheden hadden dan degenen die deze zelden of nooit aten groene groente.

 3. De studie omvatte 960 oudere volwassenen, gemiddelde leeftijd van 81, zonder dementie. Ze volgden hun voeding gemiddeld bijna vijf jaar.

 4. Degenen die hun groenten aten, ervoeren een mentaal voordeel dat gelijk was aan een leeftijd van 11 jaar boven degenen die dat niet deden.

 5. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die groene bladgroenten en voedingsmiddelen rijk aan vitamine K1, vitamine E, luteïne, nitraat, foliumzuur en kaempferol aten, de beste resultaten met de cognitieve tests hadden.

 6. Vitamine K1-voedsel omvat groene bladgroenten, lente-uitjes, spruitjes, kool, broccoli, gefermenteerde zuivel en pruimen.

 7. Vitamine E is een krachtige groep antioxidanten die helpt oxidatieve stress te bestrijden, waarvan bekend is dat het multiple sclerose (MS) verergert.

 8. Deze voedingsmiddelen bevatten tarwekiemolie, amandelen, zonnebloempitten, pijnboompitten, avocado, Atlantische zalm en regenboogforel.

 9. Foliumzuur wordt gevonden in bladgroenten, spinazie, asperges, citrusvruchten, bonen, erwten, linzen, brood, ontbijtgranen, rijst en pasta.

 10. Luteïne komt ook uit groene bladgroenten.

 11. Nitraten zijn sla, bieten, wortelen, sperziebonen, spinazie, peterselie, kool, radijs, selderij en boerenkool.

 12. Kaempferol is afkomstig van kappertjes, boerenkool, dille-wiet, tuinkers, broccoli en raapstelen.

De verbinding met multiple sclerose

 1. Hoewel deze studie niet gericht was op mensen met MS, raakt het een belangrijk probleem aan dat verband houdt met deze ziekte.

 2. Volgens de National Multiple Sclerosis Society komen cognitieve veranderingen voor bij meer dan 50 procent van alle mensen met MS met een verschillende intensiteit.

 3. Cognitieve disfunctie kan aanzienlijke handicaps veroorzaken. "Cog mist", zoals velen met MS het noemen, kan verwoestend zijn.

 4. In één onderzoek werd onlangs gekeken naar cognitieve stoornissen zoals gedefinieerd door de schaal van de uitgebreide handicapstatus en bleek dat ongeveer 41 procent van de deelnemers enig niveau van handicap had.

 5. De snelheid van informatieverwerking was het grootste probleem. Andere kwesties waren planning, uitvoerende functie, geheugen, vermoeidheid, depressie en elementaire aandacht.

Een onderbuikgevoel

 1. Gezonde microben gedijen in een alkalische omgeving die kan worden gemaakt met groenten en fruit met een lage glycemische waarde.

 2. Bednar legde verder uit: "Door ruwvoer binnen te brengen verandert het microbioom in een gezondere. Met de gezondere darm komt minder depressie en minder angst."

 3. Bovendien "zal een gezond microbioom geen ontstekingsreacties hebben. En dat helpt de cognitieve functie."

 4. Bednar, die met verschillende patiënten werkt, voegde eraan toe dat "bij MS-patiënten het eerste is om erachter te komen of de patiënt een allergieverbinding heeft. Zelfs alleen een gevoeligheid kan een ontsteking veroorzaken reactie in de darm. Het kan goede bacteriën doden. "

 5. De darmbacterie is een groeiende interesse voor mensen met MS. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF) hebben onlangs een studie gemaakt waarin specifiek naar de microben van MS-patiënten werd gekeken en veelbelovende informatie vonden.

 6. Mensen met MS hebben andere microben dan mensen met een gezonde darm. En er verschijnen regelmatig twee microben - Akkermansia muciniphila en Acinetobacter calcoaceticus.

 7. Deze microben veroorzaken ontstekingen, terwijl een bacteriesoort die bij MS-patiënten lager wordt gevonden dan normaal - Parabacteroides distasonis - immuunregulerende reacties veroorzaakt.

 8. Bednar legde de voordelen uit van een week diëten omschakelen.

 9. "Een week plantaardig dieet kan een belangrijke verandering in het darmbioom veroorzaken. Het kan u een nieuw GI-spoor geven."

 10. Onlangs hebben experts gekeken naar experimenten die aantonen dat dieetveranderingen binnen 24 uur grote, tijdelijke microbiële verschuivingen kunnen veroorzaken.

 11. Dieet is een risicofactor die mensen met MS kunnen beheren.

 12. Andere veranderbare risicofactoren die in aanmerking werden genomen voor de Rush-studie waren roken, alcohol drinken, visconsumptie en oefeningen die zorgvuldig werden gecontroleerd in de studie, verklaarde Dr. Barbara Giesser, hoogleraar klinische neurologie aan de David Geffen School of Medicine aan de UCLA en klinisch directeur van het UCLA MS-programma.

 13. Geisser benadrukte dat de Rush-studie "niet bewijst dat het eten van dit voedsel de veroudering van de hersenen vertraagt, maar het vertoont een verband tussen de twee."

 14. Hoewel we voorzichtig waren met het beheersen van aanpasbare risicofactoren, waren de monsters enigszins scheef, met voornamelijk oudere en blanke deelnemers.

 15. Ze vond de studie "interessant maar heeft meer onderzoek nodig."

 16. Noot van de redactie: Caroline Craven is een patiëntexpert die leeft met MS. Haar bekroonde blog is GirlwithMS.com, en ze is te vinden op Twitter.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407