Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Paarse rijst: gezondheidsvoordelen, voeding en calorieën

Wat is paarse rijst?

 1. Prachtig gekleurd en boordevol voeding, is paarse rijst een oude erfgoedrijst met oorsprong in Azië. De korrels zijn inktzwart van kleur als ze rauw zijn. Terwijl het kookt, worden de korrels diep iriserend paars.

 2. Ook bekend als zwarte rijst, verboden rijst en keizerrijst, volgens de legende was paarse rijst oorspronkelijk exclusief gereserveerd voor de oude keizers in China. Dit kan zijn vanwege het uiterlijk of de zeldzaamheid. Paarse rijst was een moeilijk te telen gewas en het was mogelijk minder beschikbaar als voedselbron dan andere soorten rijst.

 3. Zoals alle rijstsoorten is paarse rijst afkomstig van Japanse rijst en is technisch gezien een soort graszaad. De teelt ervan kan worden teruggevoerd tot 2500 voor Christus. De donker gekleurde korrels zijn mogelijk het gevolg van een gemuteerd rijstgen.

 4. Paarse rijst is verkrijgbaar in twee vormen - als een langkorrelige jasmijnrijst en als kleverige (kleefrijst) rijst. Beide vormen zijn glutenvrij.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paarse rijst?

 1. Het kan een interessante geschiedenis en een unieke uitstraling hebben, maar de echte waarde van paarse rijst is voedingswaarde, niet esthetisch. Voedingsstoffen in paarse rijst zijn onder andere:

 2. De kleur van paarse rijst wordt gecreëerd door een flavonoïde genaamd anthocyaninepigment. Ditzelfde pigment geeft bosbessen, aubergines en andere gezonde groenten en fruit hun diepe kleur. Anthocyanen zijn fytochemicaliën die in planten worden gevonden.

 3. Ze kunnen ook ontstekingsremmende en kankerverwekkende eigenschappen hebben. Een krachtige antioxidant, anthocyanine, is in verband gebracht met het verminderen van gevallen van diabetes, obesitas en hartaandoeningen. Eén studie koppelde paarse rijst aan kankerpreventie bij ratten.

 4. Kleverige paarse rijst is een volkoren, wat betekent dat de buitenste laag zemelen intact is. Dit maakt het vezelrijk en licht nootachtig van smaak. Vezel is belangrijk voor regelmatige stoelgang en algehele darmgezondheid. Vezels kunnen ook helpen bij het verliezen van gewicht en het verlagen van cholesterol en bloeddruk.

 5. Paarse rijst is een goede bron van eiwitten, waardoor het een uitstekende aanvulling is op een vegetarisch dieet. Eiwit helpt spierverlies te verminderen door het lichaam te helpen spierweefsel op te bouwen en te herstellen. Het helpt ook bij de celgroei en houdt de botten sterk.

 6. Paarse rijst is een belangrijke bron van ijzer. IJzer is een mineraal dat nodig is om rode bloedcellen te maken en zuurstof te transporteren. Het ondersteunt ook de overdracht van zenuwimpulsen, die lichaamsbewegingen regelen. Zonder voldoende ijzer kan bloedarmoede ontstaan.

Rijst vergeleken met andere soorten rijst?

 1. Er zijn ongeveer 200 calorieën per 1/3 kopje plakkerige paarse rijst. Het aantal calorieën kan echter per merk verschillen. Bruine rijst heeft ongeveer 82 calorieën per 1/3 kopje. Net als alle andere vormen van rijst is paarse rijst glutenvrij.

 2. Net als bruine rijst is paarse rijst een volkoren. De meeste vezels en voedingsstoffen zitten in de zemelen en kiemen. Witte rijst is een geraffineerde korrel, wat betekent dat de zemelen en kiemen worden verwijderd. Dit maakt het minder voedzaam.

 3. Vanuit voedingsoogpunt hebben bruine en paarse rijst beide de voorkeur boven witte rijst. Verrijkte witte rijst bevat echter enkele voedingsstoffen die tijdens de verwerking zijn verwijderd.

 4. Alle soorten rijst zijn rijk aan koolhydraten. Mensen die zich zorgen maken over diabetes, moeten kiezen voor meer vezelopties, die de invloed van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel kunnen verminderen.

 5. Paarse en bruine rijst hebben vergelijkbare hoeveelheden vezels, maar zouden slechts een deel van de dagelijkse vezelbehoeften moeten uitmaken. De dagelijkse vezelaanbeveling ligt tussen 20 en 25 gram voor vrouwen en tussen 30 en 40 gram voor mannen. Je moet ook andere soorten vezels in je dieet opnemen.

 6. Paarse rijst heeft meestal een hoger ijzergehalte dan bruine rijst. Het kan echter per merk verschillen, lees dus voedingswaarde-etiketten.

 7. Bruine of witte rijst bevat geen anthocyaninepigmenten, de stof die paarse rijst zijn hoge gehalte aan antioxidanten geeft. Bruine rijst bevat antioxidanten, maar het heeft misschien niet hetzelfde hoge gehalte als paarse rijst.

 8. Zowel paarse als bruine rijst kunnen sporen van arseen bevatten, een toxine dat uit de grond wordt opgenomen. Arseen hoeveelheden worden grotendeels bepaald door waar rijst wordt verbouwd. Witte rijst heeft minder arseenverontreiniging omdat de buitenste laag is verwijderd. Als u zich zorgen maakt over arseen in uw rijst, kan het meerdere keren spoelen voor het koken helpen om het te verwijderen.

Hoe het te gebruiken

 1. Tenzij u voorgewassen rijst hebt gekocht, moet u paarse rijst drie tot vier keer spoelen in koud water voordat u het gebruikt. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn.

 2. Breng 1 kop rijst aan de kook met 2 1/2 kopjes water. Je kunt 1 eetlepel olijfolie of boter toevoegen, plus 1/2 theelepel zout, voor extra smaak als je kiest. Paarse rijst kan ook worden gekookt in kippenbouillon, groentebouillon of zelfs kokoswater voor een zoetere smaak.

 3. Laat de rijst sudderen in een afgedekte pot tot het meeste water is opgenomen, terwijl u vaak ongeveer 20 minuten roert. Haal van het vuur en laat nog 5 minuten afgedekt staan ​​totdat het water volledig is geabsorbeerd.

 4. De rijst blijft een beetje knapperig van textuur. Voor zachtere rijst kook je nog 10 minuten met een extra 1/4 kopje water boven een laag vuur.

 5. Paarse rijst kan worden gebruikt in elk recept dat rijst van welke aard dan ook vereist, inclusief roerbakgerechten, rijstballetjes en stoofschotels. Heerlijke, gezonde recepten om te proberen zijn onder andere:

 6. Salade van Perzische komkommer en paarse rijst: deze smaakvolle schotel is perfect voor warm weer en drukte. Het gebruikt citroen, lente-uitjes en koriander om de nootachtige smaak van de rijst aan te vullen.

 7. Pittige miso-geglazuurde kippenvleugels met paarse rijst en courgettesalade: dit stevige gerecht levert een pittige kick, dankzij zijn rode chili-glazuur.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407