Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Sheaboter voor haar: rauw, haargroei en natuurlijk haar

Wat is sheaboter?

 1. Sheaboter is een bijproduct van shea-noten die worden geoogst uit de Vitellaria paradoxa-boom in West-Afrika.

 2. Karitéboter wordt geproduceerd door een moeizaam proces van het oogsten, wassen en bereiden van de kariténoten waaruit vervolgens olie wordt gewonnen.

 3. De sheaboom wordt ook wel de "kariteboom" genoemd (wat "levensboom" betekent) vanwege zijn vele genezende eigenschappen.

 4. Er zijn aanwijzingen dat voedsel, huidbalsems, zeep, shampoos, traditionele medicijnen, koken en lampoliën in Afrika al duizenden jaren met sheaboter worden gemaakt. Het gebruik ervan is al in de 14e eeuw gedocumenteerd.

 5. Onlangs is het gebruik van karitéboter gangbaar geworden in haar- en huidverzorgingsproducten in heel Noord-Amerika.

Wat zijn de voordelen van karitéboter?

 1. Karitéboter heeft veel potentiële voordelen voor haar en huid, waaronder hydraterende, ontstekingsremmende en anti-verouderende effecten.

 2. Eén studie testte een crème met 5 procent sheaboter op de onderarmen van 10 personen. De deelnemers merkten op dat ze de hydraterende effecten van de crème tot 8 uur na het aanbrengen konden voelen.

 3. Een ander onderzoek wees uit dat het aanbrengen van karitéboter op de huid kan helpen bij de behandeling van eczeem.

 4. Karitéboter is ook zeer hydraterend voor het haar en de hoofdhuid. Mensen met krullende en grove haartexturen hebben baat bij het gebruik van karitéboter als afdichtmiddel om vocht in hun haar te houden en de zachtheid te vergroten.

 5. Een ander onderzoek wees uit dat sheaboter uw huid helpt minder te reageren op irriterende stoffen. Onderzoekers geloven dat dit komt omdat sheaboter de chemische verbinding amyrine bevat, die goed gedocumenteerde ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

 6. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sheaboter de celregeneratie helpt, tekenen van veroudering minimaliseert en collageen stimuleert. Veel van deze voordelen worden ook toegeschreven aan amyrin.

 7. Karitéboter heeft ook veel potentieel in de wereld van haarverzorging. Hoewel karitéboter niet uitvoerig is bestudeerd of gerapporteerd in wetenschappelijke tijdschriften, zijn gerelateerde boters en oliën onderzocht bij dieren en mensen.

 8. Een menselijke studie onderzocht de rol van wonderolie van fruitzaad bij het voorkomen van haarbreuk. Synsepalum dulicificum, een inheems West-Afrikaans fruit, produceert ook een olie. Het heeft een hoog vetzuurgehalte (net als sheaboter), waardoor het gemakkelijk in olie in het haar kan doordringen. Dit kan helpen bij haarbreuk.

 9. Shea butter is gevuld met vitamine A en E samen met essentiële vetzuren en heeft zowel verzachtende als helende eigenschappen voor de huid. Van sommige van deze ingrediënten, zoals het hoge gehalte aan vetzuren in sheaboter, wordt ook gedacht dat ze helpen bij het toevoegen van vocht aan je haar.

 10. Dit kan mogelijk de droogte verminderen en gespleten haarpunten voorkomen. Vetzuren helpen ook de glans te verhogen en de kroes van je haar te verminderen. Het kan ook helpen het haar te beschermen tegen hitteschade veroorzaakt door strijkijzers en föhnen.

 11. De ontstekingsremmende eigenschappen van sheaboter kunnen ook helpen roodheid en hoofdhuidirritatie te verminderen door helende effecten te bieden zonder de poriën te verstoppen. Bovendien is het als een natuurlijk product veilig om te gebruiken op alle haartypes, zelfs haar dat beschadigd, droog of gekleurd is.

 12. Rauwe sheaboter is niet de enige beschikbare haarverzorgingsoplossing. Bepaalde vrij verkrijgbare haarverzorgingsproducten (vooral conditioners) bevatten ook sheaboter. De rol van conditioners in de algehele gezondheid van het haar omvat het versterken van haarvezels, het smeren van de nagelriemen en het verminderen van kroezen.

Wat moet u weten voordat u karitéboter gebruikt?

 1. Voordat u sheaboter begint te gebruiken, moet u de verschillende soorten sheaboterextracten begrijpen die beschikbaar zijn, uw haartextuur en hoe u deze wilt gebruiken.

 2. Karitéboter kan zo vaak worden gebruikt als u wilt.

 3. Rauwe, ongeraffineerde sheaboter is van de hoogste kwaliteit. Je ziet misschien niet zoveel voordelen als je een ander soort gebruikt.

 4. Oliën en boter kunnen een film op je haar achterlaten. Dit is misschien niet wenselijk als je dun haar hebt, omdat dit het kan verzwaren. Overtollige olie in je haar is ook niet geschikt als je een vette huid hebt, omdat dit nog meer olie op je gezicht, schouders en rug kan veroorzaken, wat kan leiden tot puistjes.

 5. Omdat shea-producten zowel in olie- als in botervorm verkrijgbaar zijn, moet u uw individuele haarbehoeften kennen voordat u ze koopt:

 6. Pure sheaboter heeft een sterke, ietwat nootachtige geur die sommige mensen misschien niet lekker vinden. Het toevoegen van etherische oliën kan de geur veranderen en extra voordelen toevoegen.

 7. Op kamertemperatuur moet sheaboter in uw hand smelten en snel in de huid worden opgenomen. Bewaar sheaboter op een constante temperatuur. Blootstelling aan verschillende temperaturen kan de textuur veranderen.

 8. Bewaar uw sheaboter op plaatsen die niet door hitte worden beïnvloed. Als het te warm is, zal het smelten en terugkeren naar vloeibare vorm. Evenzo, als u uw sheaboter op een plaats met een te lage temperatuur bewaart, wordt het een harde vaste stof en moeilijk te gebruiken.

 9. Als u vindt dat sheaboter en sheaboter beide te zwaar zijn, zijn er veel producten die kleinere hoeveelheden sheaboter bevatten.

De onderste regel

 1. Karitéboter wordt ontwikkeld door de noten van een boom te oogsten die inheems is in Afrika. Het heeft veel toepassingen, waaronder bij het koken en huidverzorging, maar een van de meest voorkomende is voor het haar.

 2. Karitéboter is er in verschillende kwaliteiten met verschillende vormen en geuren. De geur en het gewicht van karitéboter zijn niet voor iedereen.

 3. Zorg ervoor dat je geen haartextuur hebt die vatbaar is voor vet en ophoping, want sheaboter kan dat erger maken. Als karitéboter te zwaar is, is karitéolie een uitstekend alternatief.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407