Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Shilajit: voordelen, bijwerkingen en meer

Wat is shilajit?

 1. Shilajit is een plakkerige substantie die vooral in de rotsen van de Himalaya wordt gevonden. Het ontwikkelt zich door de eeuwen heen uit de langzame ontbinding van planten.

 2. Shilajit wordt vaak gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Het is een effectief en veilig supplement dat een positief effect kan hebben op uw algehele gezondheid en welzijn.

 3. Hier zijn acht manieren om shilajit te gebruiken.

Shilajit-voordelen

 1. Shilajit is ook een veilig supplement voor mannelijke onvruchtbaarheid. In één onderzoek nam een ​​groep van 60 onvruchtbare mannen gedurende 90 dagen na de maaltijd tweemaal daags shilajit. Aan het einde van de periode van 90 dagen vertoonde meer dan 60 procent van de deelnemers aan de studie een toename van het totale aantal zaadcellen. Meer dan 12 procent had een toename van de beweeglijkheid van het sperma. Motiliteit van het sperma verwijst naar het vermogen van het sperma in een monster om zich adequaat te verplaatsen, een belangrijk onderdeel van de vruchtbaarheid.

 2. De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenstoornis die problemen veroorzaakt met geheugen, gedrag en denken. Medicamenteuze behandelingen zijn beschikbaar om de symptomen van Alzheimer te verbeteren. Maar op basis van de moleculaire samenstelling van shilajit, geloven sommige onderzoekers dat shilajit de progressie van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of vertragen.

 3. Het primaire bestanddeel van shilajit is een antioxidant die bekend staat als fulvinezuur. Deze krachtige antioxidant draagt ​​bij aan de cognitieve gezondheid door de ophoping van tau-eiwit te voorkomen. Tau-eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van je zenuwstelsel, maar een opeenhoping kan hersencelschade veroorzaken.

 4. Onderzoekers denken dat het fulvinezuur in shilajit de abnormale opbouw van tau-eiwit kan stoppen en ontstekingen kan verminderen, waardoor de symptomen van Alzheimer mogelijk worden verbeterd. Er is echter meer onderzoek en klinische proeven nodig.

 5. Testosteron is een primair mannelijk geslachtshormoon, maar sommige mannen hebben een lager niveau dan anderen. Tekenen van laag testosteron zijn:

 6. In één klinisch onderzoek bij mannelijke vrijwilligers tussen 45 en 55 jaar kreeg de helft van de deelnemers een placebo en kreeg de helft tweemaal daags 250 milligram (mg) gezuiverde shilajit . Na 90 opeenvolgende dagen bleek uit de studie dat deelnemers die gezuiverde shilajit kregen, een significant hoger testosteronniveau hadden in vergelijking met de placebogroep.

 7. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een langdurige aandoening die extreme vermoeidheid of vermoeidheid veroorzaakt. CVS kan het moeilijk maken om naar werk of school te gaan, en eenvoudige dagelijkse activiteiten kunnen een uitdaging zijn. Onderzoekers denken dat shilajit-supplementen de symptomen van CVS kunnen verminderen en energie kunnen herstellen.

 8. CVS is geassocieerd met mitochondriale disfunctie. Dit gebeurt wanneer uw cellen onvoldoende energie produceren. In een studie uit 2012 gaven onderzoekers labratten 21 dagen shilajit en induceerden vervolgens CVS door de ratten te dwingen gedurende 21 opeenvolgende dagen 15 minuten te zwemmen. Uit de resultaten bleek dat shilajit de effecten van CVS hielp verminderen. Ze denken dat dit het resultaat was van de shilajit die mitochondriale disfunctie hielp voorkomen.

 9. Op basis van deze resultaten kan het op natuurlijke wijze stimuleren van de mitochondriale functie van uw lichaam met shilajit-supplementen het energieniveau helpen verbeteren.

 10. Omdat shilajit rijk is aan fulvinezuur, een sterke antioxidant en ontstekingsremmend, kan het ook beschermen tegen vrije radicalen en cellulaire schade. Als gevolg hiervan kan regelmatig gebruik van shilajit bijdragen aan een lang leven, een langzamer verouderingsproces en een algehele betere gezondheid.

 11. Een grotere hoogte kan allerlei symptomen veroorzaken, waaronder:

 12. Hoogteziekte kan worden veroorzaakt door lage atmosferische druk, koude temperaturen of hoge windsnelheid. Onderzoekers denken dat shilajit je kan helpen problemen op grote hoogte te overwinnen.

 13. Shilajit bevat fulvinezuur en meer dan 84 mineralen, dus het biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het kan fungeren als een antioxidant om de immuniteit en het geheugen van uw lichaam te verbeteren, een ontstekingsremmer, een energiebooster en een diureticum om overtollig vocht uit uw lichaam te verwijderen. Vanwege deze voordelen wordt gedacht dat shilajit helpt bij het tegengaan van vele symptomen geassocieerd met grotere hoogten.

 14. Bloedarmoede door ijzertekort kan het gevolg zijn van een ijzerarm dieet, bloedverlies of een onvermogen om ijzer te absorberen. Symptomen zijn onder meer:

 15. Shilajit-supplementen kunnen echter het ijzergehalte geleidelijk verhogen.

 16. Een onderzoek verdeelde 18 ratten in drie groepen van zes. Onderzoekers induceerden bloedarmoede in de tweede en derde groep. Ratten in de derde groep ontvingen na 11 dagen 500 mg shilajit. Onderzoekers verzamelden bloedmonsters van alle groepen op dag 21. De resultaten onthulden dat ratten in de derde groep hogere niveaus van hemoglobine, hematocriet en rode bloedcellen hadden in vergelijking met ratten in de tweede groep. Dit zijn allemaal vitale componenten van je bloed.

 17. Shilajit als voedingssupplement kan ook de gezondheid van het hart verbeteren. Onderzoekers testten de cardiale prestaties van shilajit op labratten. Na een voorbehandeling met shilajit te hebben gekregen, werden sommige ratten geïnjecteerd met isoproterenol om hartletsel te veroorzaken. De studie wees uit dat ratten die shilajit kregen voorafgaand aan hartletsel minder hartletsels hadden.

 18. Je moet geen shilajit nemen als je een actieve hartziekte hebt.

Shilajit bijwerkingen

 1. Hoewel dit kruid natuurlijk en veilig is, moet je geen rauwe of onbewerkte shilajit consumeren. Rauwe shilajit kan zware metaalionen, vrije radicalen, schimmels en andere verontreinigingen bevatten die je ziek kunnen maken. Of u nu online koopt of bij een natuur- of natuurvoedingswinkel, zorg ervoor dat shilajit is gezuiverd en klaar voor gebruik.

 2. Omdat dit als een kruidenbenadering van gezondheid wordt beschouwd, wordt shilajit niet gecontroleerd op kwaliteit, zuiverheid of sterkte door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Onderzoek zorgvuldig uw opties waar u het kunt kopen en kies een betrouwbare bron.

 3. Neem geen shilajit als u sikkelcelanemie, hemochromatose (te veel ijzer in uw bloed) of thalassemie heeft. Het is mogelijk om allergisch te zijn voor dit supplement. Stop met het nemen van shilajit als u huiduitslag, verhoogde hartslag of duizeligheid ontwikkelt.

Hoe het te gebruiken

 1. Shilajit is verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm. Dien supplementen altijd toe volgens de instructies. Als u het supplement in vloeibare vorm koopt, los dan een portie de grootte van een rijstkorrel of een erwtgrootte in vloeistof op en drink één tot drie keer per dag (afhankelijk van de instructies). Of je kunt shilajit-poeder twee keer per dag met melk innemen. De aanbevolen dosis shilajit is 300 tot 500 mg per dag. Neem contact op met uw arts voordat u shilajit inneemt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407