Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Slechts 30 minuten licht oefenen per dag kan de gezondheid ten goede komen

Slechts 30 minuten licht oefenen per dag kan de gezondheid ten goede komen

 1. In het tijdschrift Clinical Epidemiology melden de auteurs dat het vervangen van slechts een half uur zitten per dag door huishoudelijk werk, wandelen, staan ​​of soortgelijke activiteiten met lage intensiteit gekoppeld is aan een 24 procent verlaagd risico van overlijden door hart- en vaatziekten.

 2. Deze nieuwe bevindingen kunnen een aangename verrassing zijn, vooral voor degenen die aannemen dat alleen matige of krachtige intensieve lichamelijke activiteit een aanzienlijk verschil kan maken.

 3. Het onderzoek is bijzonder belangrijk omdat het de niveaus van fysieke activiteit "objectief beoordeelde" met behulp van bewegingstrackers in plaats van zelfrapporten van deelnemers.

 4. "Eerdere studies", zegt studieleider Dr. Maria Hagstromer, senior docent bij de afdeling Neurobiologie, Zorgwetenschappen en Maatschappij, "vroeg de deelnemers naar niveaus van lichamelijke activiteit, maar dit kan leiden om fouten te melden, omdat het moeilijk is om precies te onthouden hoe lang men al zit en beweegt. "

 5. De studie bevestigt ook dat het vervangen van sedentaire tijd door lichamelijke of matige lichamelijke activiteit met een nog grotere invloed heeft op het verminderen van sterfgevallen in verband met hart- en vaatziekten.

'Inactiviteit vermijden' is ook belangrijk

 1. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services legt uit dat volwassenen "voor aanzienlijke gezondheidsvoordelen" minstens 150 minuten per week aërobe oefeningen met matige intensiteit moeten doen, bij voorkeur verspreid over de week in periodes van minimaal 10 minuten per keer. Ze suggereren "stevig wandelen of tennis" als voorbeelden.

 2. Alternatieven hiervoor zijn 75 minuten per week krachtige aërobe oefening of een equivalent mengsel van zowel matige als krachtige. Ze geven "joggen of zwemmen rondjes" als voorbeelden van krachtige intensiteit.

 3. Nog meer voordeel komt van het verhogen van de tijd die wordt besteed aan aerobe fysieke activiteit, en door spierversterkende oefeningen te doen die "alle grote spiergroepen" op minstens 2 dagen per week betrekken.

 4. De Amerikaanse richtlijnen stellen ook dat we ernaar moeten streven om "inactiviteit te voorkomen", waarbij we opmerken dat "[!A

 5. De nieuwe bevindingen kunnen troost bieden aan diegenen wiens reactie op de formele richtlijnen is: "Ik kan nauwelijks tijd vinden om de was te doen en de tuin te vegen, laat staan ​​dat ik 2,5 uur per week ga sporten ! "

 6. Nou, het lijkt erop dat de tijd die wordt besteed aan het uitvoeren van dagelijkse taken in plaats van zitten ook een verschil maakt - en dat verschil is groter dan we dachten.

 7. De onderzoekers hadden de gevaren van langdurig zitten bevestigd in een eerdere studie die aantoonde dat, in vergelijking met minder dan 6,5 uur per dag zitten, meer dan 10 uur per dag zitten gekoppeld was aan een 2,5 keer groter risico op vroegtijdig overlijden.

Studie gebruikte gegevens versnellingsmeter

 1. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers gegevens geanalyseerd over 851 mannen en vrouwen die hebben deelgenomen aan het Zweedse onderzoek naar attitudegedrag en verandering van populatie.

 2. De fysieke activiteitsgegevens werden verzameld met Actigraph-versnellingsmeters en gegevens over sterfgevallen en doodsoorzaken werden verzameld uit Zweedse registers over een gemiddelde follow-up van 14,2 jaar.

 3. Tijdens de follow-up stierven 79 van de deelnemers - 24 aan hart- en vaatziekten, 27 aan kanker en 28 aan "andere oorzaken."

 4. Toen ze de activiteitsgegevens analyseerden tegen de dood en doodsoorzaken, ontdekten de onderzoekers dat lichtintensieve fysieke activiteit gekoppeld was aan een significante vermindering van 24 procent in het risico op overlijden door hart- en vaatziekten en 11 procent vermindering van het risico op overlijden door alle oorzaken.

 5. Het vervangen van de sedentaire tijd door slechts 10 minuten activiteit met matige of krachtige intensiteit per dag was gekoppeld aan een 38 procent lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten, terwijl 30 minuten per dag gekoppeld was aan een korting van 77 procent.

 6. "Er werden geen statistisch significante verminderingen gevonden voor de sterfte aan kanker," merk de auteurs op.

 7. "Dit is een unieke studie, omdat we een groot aantal mensen met objectieve metingen van lichamelijke activiteit tot 15 jaar lang hebben kunnen analyseren."

 8. Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens over 851 mannen en vrouwen die deelnamen aan het op Zweden gebaseerde onderzoek naar houding ten aanzien van gedrag en verandering.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407