Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


St. Janskruid: de voordelen en de gevaren

De onderste regel

 1. St. Janskruid is natuurlijk. Het is een kruidensupplement dat geen recept vereist en u kunt het kopen in een reformwinkel.

 2. Klinkt goed, maar dat maakt het niet noodzakelijk onschadelijk, volgens een studie gepubliceerd in 2015 in het tijdschrift Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

 3. Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide vergeleken de bijwerkingen van sint-janskruid en het antidepressivum fluoxetine (Prozac). Het team gebruikte informatie uit doktersrapporten aan het nationale agentschap voor geneesmiddelenveiligheid van Australië.

 4. Tussen 2000 en 2013 waren er 84 meldingen van bijwerkingen voor sint-janskruid. Er waren 447 meldingen voor Prozac.

 5. Omdat het melden van bijwerkingen vrijwillig is, zeiden onderzoekers dat het waarschijnlijk is dat bijwerkingen te weinig worden gemeld.

 6. Bijwerkingen van de twee stoffen zijn vergelijkbaar.

 7. Ze omvatten braken, duizeligheid, angst, paniekaanvallen, agressie en geheugenverlies. Er zijn ook ernstige zorgen over interacties tussen geneesmiddelen.

De voordelen van sint-janskruid

 1. St. Janskruid (Hypericum perforatum) is een bloeiende plant.

 2. De bloemen worden gebruikt om vloeibare extracten, pillen en thee te maken. De populaire kruidentherapie wordt vaak gebruikt om symptomen van depressie te verlichten. Mensen gebruiken al eeuwenlang sint-janskruid.

 3. Een systematisch Cochrane-onderzoek wees uit dat sint-janskruid effectief kan zijn bij de behandeling van ernstige depressies.

 4. Een beoordeling uit 2016 van 35 onderzoeken concludeerde dat sint-janskruid de symptomen van milde tot matige depressie meer verlaagde dan een placebo en vergelijkbaar met antidepressiva op recept.

 5. Een analyse van 27 onderzoeken uit 2017 stelde vast dat sint-janskruid vergelijkbare effecten op milde tot matige depressie had als antidepressiva. Die onderzoekers merkten ook op dat minder mensen sint-janskruid stopten in vergelijking met antidepressiva.

 6. Een ander onderzoek gaf aan dat sint-janskruid effectief kan zijn bij de behandeling van wonden, kneuzingen, brandwonden en zweren.

 7. De Food and Drug Administration (FDA) heeft de stof echter niet goedgekeurd voor depressie of enige andere medische aandoening.

 8. De FDA classificeert sint-janskruid in feite als een voedingssupplement, geen medicijn. Daarom test het bureau het niet op veiligheid en effectiviteit.

 9. Jeremy Wolf, een erkend natuurgeneeskundig arts, legde uit dat sint-janskruid veel acties in het lichaam veroorzaakt.

 10. "Het is een sterk antidepressivum en kan de stemming verhogen bij personen met een milde tot matige depressie," zei hij.

 11. Hij merkt op dat sint-janskruid niet wordt aanbevolen voor personen met een ernstige depressie.

 12. Wolf zei dat sint-janskruid ook een sterke antivirale activiteit heeft die ook de genezing en reparatie van wonden kan bevorderen.

 13. Hij waarschuwde dat het kruid geen snelwerkende remedie is. Het kan weken of maanden duren voordat u enig effect merkt.

 14. Hoeveel sint-janskruid moet u nemen?

 15. Een normaal dosisbereik ligt tussen 300 en 1200 mg per dag. Het wordt meestal in verdeelde doses ingenomen (300 mg driemaal daags of 600 mg tweemaal daags).

 16. De effecten van sint-janskruid op het lichaam worden niet volledig begrepen.

 17. Een aantal van de actieve ingrediënten van het supplement, waaronder hypericine, hyperforine en adhyperforine, is mogelijk verantwoordelijk voor de medicinale voordelen.

 18. Deze ingrediënten lijken het gehalte aan chemische boodschappers in de hersenen te verhogen, zoals serotonine, dopamine en noradrenaline.

 19. Deze werken vervolgens om uw humeur op te heffen en te reguleren.

Het nadeel van sint-janskruid

 1. FDA-voorschriften voor voedingssupplementen zijn niet dezelfde als die voor geneesmiddelen.

 2. Tenzij er een nieuw voedingsingrediënt is, hoeft een bedrijf FDA-ambtenaren niet het bewijs te leveren waarop het vertrouwt om de veiligheid of effectiviteit te onderbouwen voordat of nadat het zijn producten op de markt brengt.

 3. "Natuurlijk" betekent niet dat het geen schade kan aanrichten, zei Thielemier.

 4. De belangrijkste zorgen over het kruidencentrum op het metabolische pad dat bekend staat als cytochroom 450.

 5. Ze legde uit dat deze route bestaat uit de enzymen die ons lichaam gebruikt om medicijnen en opgenomen chemicaliën uit de bloedbaan te verwijderen.

 6. "Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van alles, van het glas wijn dat je bij het eten hebt tot een dagelijkse vitamine die je neemt om je botten sterk te houden," zei Thielemier.

 7. Andere stoffen kunnen deze enzymen beïnvloeden.

 8. "Als je ooit hebt gehoord dat grapefruitsap je medicijnen kan beïnvloeden, dan weet je van dit proces dat we enzyminductie noemen," zei Thielemier. "Sint-janskruid, zoals grapefruitsap, stimuleert het lichaam om meer van deze enzymen te produceren om de chemische stof uit de bloedbaan te verwijderen [!sneller

 9. Dat kan andere medicijnen van hun macht beroven.

 10. Wolf suggereert dat het kruid op dezelfde manier kan werken als fluoxetine. Als het de heropname van serotonine remt, zou het dezelfde bijwerkingen verklaren.

 11. Het werkt ook samen met veel gangbare geneesmiddelen.

 12. "In combinatie met SSRI's [!selectieve serotonine heropname remmers

 13. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health heeft St. Janskruid naast antidepressiva een wisselwerking met orale anticonceptiva, anti-epileptica en anticoagulantia.

 14. Het kan ook interfereren met medicijnen tegen afstoting, medicijnen tegen het hart en sommige medicijnen die worden gebruikt voor hartaandoeningen, HIV en kanker.

 15. Een studie uit 2011 gaf aan dat het kruidensupplement de effectiviteit van Xanax, een angstmedicijn, kan verminderen.

 16. Wolf merkte op dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven sint-janskruid moeten vermijden.

 17. Dus moeten mensen die gevoelig zijn voor zonlicht, omdat het kruid het effect kan versterken.

 18. Deze bijwerkingen hebben de Mayo Clinic in Minnesota ertoe aangezet mensen aan te bevelen geen sint-janskruid te gebruiken als ze voorgeschreven medicijnen gebruiken.

Regelgevingsprocedure niet hetzelfde als geneesmiddelen

 1. Moeten natuurlijke en plantaardige producten waarschuwingen bevatten en dezelfde strenge tests ondergaan als geneesmiddelen op recept?

 2. Thielemier denkt van wel.

 3. "Hoe kunnen we anders weten of ze veilig en effectief zijn? Het probleem ligt in de krankzinnige kosten van het bewijzen van veiligheid en werkzaamheid door middel van klinische proeven," zei ze.

 4. "Ik adviseer individuen altijd en herinner hen aan het belang om contact op te nemen met hun zorgverlener of een getrainde arts voordat ze supplementen en kruiden beginnen vanwege het potentieel voor bijwerkingen en interacties," zei Wolf.

 5. Noot van de redactie: dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd op 6 augustus 2015 en werd bijgewerkt op 6 juni 2018.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407