Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Tomatensap kan de bloeddruk verlagen

8. Tomaten zijn een trifecta van de penis

 1. Een betere hartgezondheid kan zo eenvoudig zijn als elke dag genieten van een glas ongezouten tomatensap.

 2. In een nieuw rapport in Food Science Nutrition onthullen Japanse onderzoekers dat een jaar lang onderzoek toonde dat sommige deelnemers die elke dag gemiddeld ongeveer een kopje ongezouten tomatensap dronken hun bloeddruk verlaagden over in de loop van de 12 maanden.

 3. Deze selecte groep deelnemers verminderde ook hun LDL (slechte) cholesterol - het soort dat vaak wordt geassocieerd met hartaandoeningen en plaquevorming in slagaders.

 4. Beide mogelijke gezonde resultaten kunnen iemands risico op hart- en vaatziekten (CVD) verminderen, de belangrijkste doodsoorzaak bij Amerikanen.

 5. Elk jaar sterven meer dan 610.000 mensen als gevolg van hartaandoeningen. CVD is goed voor 1 op elke 4 sterfgevallen. Daarom zijn onderzoekers altijd op zoek naar alternatieve therapieën die patiënten kunnen helpen, waaronder eenvoudige voedingskeuzes zoals tomatensap.

 6. De onderzoekers, afkomstig van Tokyo Medical and Dental University en Tucson Plant Breeding Institute, hebben 184 mannen en 297 vrouwen aangeworven om deel te nemen aan de studie.

 7. De deelnemers mochten in de loop van het jaar zoveel ongezouten tomatensap drinken als ze wilden. Ze werden alleen gevraagd om vast te leggen hoeveel ze dronken en stuurden die logboeken vervolgens om de drie maanden terug aan de onderzoekers.

 8. Aan het einde van het onderzoek onthulden de onderzoekers dat 94 van de deelnemers, mensen die onbehandelde prehypertensie of hypertensie hadden aan het begin van het onderzoek, een daling van hun bloeddruk zagen.

 9. De gemiddelde systolische bloeddruk (het bovenste nummer) ging van 141,2 naar 137,0 mmHg en de gemiddelde diastolische bloeddruk (het onderste nummer) daalde van 83,3 naar 80,9 mmHg.

 10. Dit lijkt misschien niet zo veel, maar het is voldoende om hypertensie-stadia te verplaatsen, volgens de American Heart Association.

 11. De gemiddelde eerste getallen zouden een persoon aan de rand van fase 2 hypertensie plaatsen. Met deze subtiele verschuivingen naar beneden, beweegt een persoon naar fase 1.

 12. Deze kleinere groep deelnemers aan de studie liet ook een daling van hun totale cholesterol zien, van 155,0 aan het begin van de studie tot 149,9 mg / dL aan het einde.

Een belangrijke opmerking

 1. Maar voordat u begint weg te sissen naar een fles vruchtensap, komt deze studie met enkele belangrijke kanttekeningen.

 2. Eerst werden de onderzoekers gefinancierd door Kikkoman Corporation, die bekend staat om het maken van een verscheidenheid aan sojasausen in de Verenigde Staten. In Azië hebben ze ook alle exclusieve marketingrechten voor Del Monte, een groentemerk dat onder andere ongezouten tomatensap maakt.

 3. Kikkoman betaalde ook voor een 2015-studie door dezelfde set wetenschappers. Uit dat rapport bleek dat ongezouten tomatensap lagere triglyceridengehaltes, een soort vet in bloed, hielp bij vrouwen van middelbare leeftijd gedurende een studie van acht weken.

 4. Overigens toonde dit jaarlange onderzoek geen verandering aan in triglyceriden of in HDL (goed) cholesterol, zelfs niet bij deelnemers aan de studie die aan het begin van het onderzoek een verhoogd triglyceridenaantal hadden.

 5. De onderzoekers deden ook geen dieetanalyse van de deelnemers aan de studie. Het is een redelijke veronderstelling dat volwassenen die wisten dat ze hypertensief of prehypertensief waren, mogelijk in de loop van een jaar stappen hebben genomen om hun gezondheid ten goede te beïnvloeden.

 6. Zonder een dieetanalyse is het moeilijk om te weten of de veranderingen te wijten waren aan het sap of andere nuttige dieetaanpassingen.

 7. De onderzoekers voltooiden hun studie zonder een vragenlijst over levensstijl en medische behandeling te ontvangen van meer dan de helft van de deelnemers aan de studie.

 8. Ook hier kunnen veranderingen tijdens het jaarlange onderzoek wijzen op andere potentiële factoren die de resultaten van de wetenschappers kunnen beïnvloeden. Zonder deze informatie is het moeilijk om een ​​goed onderzoek te doen.

 9. Bovendien hadden de onderzoekers geen vergelijkingsonderzoek. Het is mogelijk dat een andere groep personen, die het tomatensap niet hebben gedronken, vergelijkbare resultaten zullen ervaren. Zonder de side-by-side studie is het onmogelijk om de ware impact van het sap te weten.

 10. Ten slotte vonden de onderzoekers deze veranderingen in het risico op hart- en vaatziekten niet in de totale, grotere groep. Pas toen ze hun aandacht beperkten tot mensen met reeds bestaande hypertensie of prehypertensie, toonden de resultaten. Dit soort post-hoc analyse wordt over het algemeen afgekeurd in academisch onderzoek omdat het niet als bijzonder betrouwbaar wordt beschouwd.

Maar tomaten hebben ook tal van andere gezonde voordelen

 1. Naast dat ze heerlijk zijn in een hamburger, als een salade topper, of gewoon gesneden en geserveerd met verse mozzarella, zijn tomaten een krachtpatser van voeding.

 2. Of ze nu echt cholesterol en bloeddruk verlagen - uitgebreidere studies zullen nodig zijn voor bevestiging - ze hebben veel voordelen die worden ondersteund door tientallen jaren onderzoek.

 3. "Zoals bij veel groenten, is tomatensap rijk aan vitamines en mineralen", zegt dr. Nicole Weinberg, cardioloog in het gezondheidscentrum van Providence Saint John's in Santa Monica, Californië. "Het bevat veel vitamine C en B, evenals kalium."

 4. Tomaten zijn rijk aan bioactieve stoffen, carotenoïden genaamd, waarvan is aangetoond dat ze veel gezonde voordelen hebben. Van lycopeen, een soort carotenoïde, wordt gedacht dat het een sterke antioxiderende werking heeft, die kanker zou kunnen helpen voorkomen.

 5. "Kalium is een mineraal dat geassocieerd wordt met het verlagen van de bloeddruk en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid," zei Allie Gregg, RD, oprichter van MyEasyVeganDiet.com. "De concentratie vitamines en mineralen is hoger in sap gezien de grote hoeveelheid tomaten die moeten worden geperst om goed te maken wat je drinkt."

 6. "Tomatensap dat dagelijks wordt geconsumeerd, kan mannen helpen hun vruchtbaarheid te ondersteunen," zei Lauren Manaker, een diëtist die zich richt op reproductieve gezondheid en auteur van het voeden van mannelijke vruchtbaarheid. "Een onderzoek waarin mannen werden vergeleken die gedurende 12 weken dagelijks tomatensap dronken versus een antioxidantsupplement, vertoonde na de studietijd betere vruchtbaarheidsparameters. Dit kan te wijten zijn aan de hoge concentratie van het antioxidant lycopeen dat van nature in tomatensap voorkomt."

De onderste regel

 1. Als u wat tomatensap wilt drinken in de hoop dat het de gezondheid van uw hart helpt, is er geen reden om dat niet te doen. Zorg ervoor dat je de ongezouten soort krijgt en zoek naar andere manieren om je hartgezondheid te verbeteren, waaronder een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 2. Overweeg ook een ander krachtig ingrediënt toe te voegen: olijfolie.

 3. "Ik zou het ten zeerste aanbevelen als u ongezouten tomatensap drinkt voor de cardioprotectieve gezondheidsvoordelen, wilt u misschien een theelepel koudgeperste extra vierge olijfolie toevoegen, omdat onderzoek ook heeft aangetoond dat fytonutriëntenrijk voedsel wordt het best opgenomen met gezonde vetten, zoals olijfolie, "zei Stella Metsovas, een klinische voedingsdeskundige en auteur van Wild Mediterranean.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407