Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vasten: voordelen voor de gezondheid en risico's

Vasten: voordelen voor de gezondheid en risico's

 1. In de afgelopen jaren hebben talloze onderzoeken gesuggereerd dat intermitterend vasten - het regelmatig onthouden van voedsel of drinken - goed voor ons kan zijn, waardoor het een van de meest populaire dieettrends wereldwijd is.

 2. Een van de meest bekende intermitterende vastende diëten is het 5: 2 Fast Diet - een plan waarbij de aanbevolen calorie-inname 5 dagen per week wordt gegeten, maar de calorie-inname wordt verlaagd tot 25% voor de resterende 2 dagen - tot 500 calorieën per dag voor vrouwen en 600 per dag voor mannen.

 3. Volgens Dr. Michael Mosley - auteur van de boeken van The Fast Diet - kan dit eetplan niet alleen mensen helpen af ​​te vallen, maar het biedt ook tal van andere gezondheidsvoordelen.

 4. "Studies van intermitterend vasten tonen aan dat mensen niet alleen verbeteringen in bloeddruk en hun cholesterolgehalte zien, maar ook in hun insulinegevoeligheid," voegt hij eraan toe.

 5. In juni 2014 bijvoorbeeld rapporteerde Medical News Today over een onderzoek dat suggereert dat periodiek vasten - in het onderzoek gedefinieerd als 1 dag vasten per week alleen - het risico op diabetes bij mensen met een hoog risico voor de aandoening.

 6. Een ander onderzoek, uitgevoerd door Dr. Valter Longo en collega's van de Universiteit van Zuid-Californië (USC) in Los Angeles, vond langere periodes van vasten - 2-4 dagen - kan zelfs "opnieuw opstarten" het immuunsysteem, het opruimen van oude immuuncellen en het regenereren van nieuwe - een proces dat volgens hen kan beschermen tegen celschade veroorzaakt door factoren zoals veroudering en chemotherapie.

 7. Maar wat zijn de mechanismen die ten grondslag liggen aan de voorgestelde gezondheidsvoordelen van vasten?

De potentiële voordelen van intermitterend vasten

 1. Omdat het lichaam tijdens het vasten geen energie uit voedsel kan halen, dompelt het in glucose die in de lever en spieren wordt opgeslagen. Dit begint ongeveer 8 uur nadat de laatste maaltijd is verbruikt.

 2. Wanneer de opgeslagen glucose is opgebruikt, begint het lichaam vet te verbranden als energiebron, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

 3. Naast het helpen bij gewichtsverlies legt Dr. Razeen Mahroof van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk uit dat het gebruik van vet voor energie kan helpen spiermassa te behouden en het cholesterolgehalte te verlagen.

 4. "Er vindt ook een ontgiftingsproces plaats, omdat alle gifstoffen die in het lichaamsvet zijn opgeslagen, worden opgelost en uit het lichaam worden verwijderd," voegt hij eraan toe, en merkt op dat na een paar dagen vasten, hogere niveaus van endorfines - "feel-good" hormonen - worden in het bloed geproduceerd, wat een positief effect op het geestelijk welzijn kan hebben.

 5. Zoals eerder vermeld, suggereert de studie van Dr. Longo en collega's dat langdurig vasten ook effectief kan zijn voor het regenereren van immuuncellen.

 6. "Wanneer u verhongert, probeert het systeem energie te besparen, en een van de dingen die het kan doen om energie te besparen, is het recyclen van veel van de immuuncellen die niet nodig zijn, vooral die die kan beschadigd zijn, "legt Dr. Longo uit.

 7. In hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell, ontdekte het team dat herhaalde cycli van 2-4 dagen zonder voedsel gedurende een periode van 6 maanden de oude en beschadigde immuuncellen in muizen vernietigden en nieuwe gegenereerd.

 8. Bovendien ontdekte het team dat kankerpatiënten die 3 dagen vastten voorafgaand aan chemotherapie werden beschermd tegen schade aan het immuunsysteem die kan worden veroorzaakt door de behandeling, die zij toeschrijven aan regeneratie van de immuuncellen.

 9. "Het goede nieuws is dat het lichaam tijdens het vasten de delen van het systeem heeft verwijderd die mogelijk beschadigd of oud zijn, de inefficiënte delen", zegt Dr. Longo. "Als je begint met een systeem dat zwaar is beschadigd door chemotherapie of veroudering, kunnen nuchtere cycli letterlijk een nieuw immuunsysteem genereren."

 10. Met de potentiële gezondheidsvoordelen van vasten die wereldwijd door voedingsdeskundigen wordt geprezen, is het geen wonder dat velen van ons hun liefde voor eten opzij zetten om het eens te proberen.

 11. Maar intermitterend vasten is niet alle toeters en bellen, volgens sommige onderzoekers en zorgverleners, en er zijn mensen die het dieet helemaal moeten vermijden.

De gezondheidsrisico's van vasten

 1. Volgens de Britse National Health Service (NHS) zijn er talloze gezondheidsrisico's verbonden aan intermitterend vasten.

 2. Mensen die vaak snel last hebben van uitdroging, voornamelijk omdat hun lichaam geen vocht uit voedsel haalt. Als zodanig wordt aanbevolen dat moslims tijdens de ramadan veel water consumeren voorafgaand aan de vastenperioden. Andere personen die nuchtere diëten volgen, moeten ervoor zorgen dat ze tijdens vasten goed worden gehydrateerd. [! 1246 => 1140 = 3!

 3. Vasten kan ook brandend maagzuur veroorzaken; gebrek aan voedsel leidt tot een vermindering van maagzuur, dat voedsel verteert en bacteriën vernietigt. Maar het ruiken van voedsel of er zelfs aan denken tijdens vasten kan de hersenen ertoe brengen de maag te vertellen om meer zuur te produceren, wat leidt tot maagzuur.

 4. Hoewel veel voedingsdeskundigen beweren dat intermitterend vasten een goede manier is om gewicht te verliezen, geloven sommige gezondheidswerkers dat een dergelijk dieet niet effectief is voor gewichtsverlies op de lange termijn.

 5. "Het beroep is dat [!vasten

 6. "Mijn ervaring is dat [!deze

 7. Sommige gezondheidswerkers geloven dat intermitterend vasten mensen kan weghouden van aanbevelingen voor gezond eten, zoals vijf porties fruit en groenten per dag eten. Veel angstvasten kan ook leiden tot eetstoornissen of eetaanvallen.

 8. In een blog voor The Huffington Post vorig jaar schreef fitness- en voedingsdeskundige JJ Virgin:

 9. Hoewel Dr. Mosely zegt dat er geen bewijs is dat suggereert dat het 5: 2 snelle dieet geassocieerd is met eetstoornissen, benadrukt hij dat mensen met eetstoornissen niet moeten intermitterend vasten.

 10. Andere mensen die dit dieet niet moeten volgen, zijn ondergewicht, personen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen, mensen met type 1 diabetes en personen die herstellen van een operatie.

Kunnen we profiteren van de voordelen van vasten zonder vasten?

 1. Terwijl intermitterend vasten gezondheidsrisico's kan inhouden, beweren voedingsdeskundigen dat het goed voor ons kan zijn als mensen hun artsen raadplegen voordat ze een dergelijk dieet volgen en zich er correct aan houden.

 2. Maar zou er een manier kunnen zijn om de potentiële voordelen voor de gezondheid van vasten te benutten zonder daadwerkelijk te moeten vasten? Dr. Longo gelooft van wel.

 3. Eerder deze week publiceerden Dr. Longo en collega's van USC een studie in het tijdschrift Cell Metabolism waarin werd onthuld hoe een vastend nabootsend dieet (FMD) regeneratie van de immuuncel teweegbracht en de levensduur van muizen verlengde.

 4. Wat meer is, bij het testen van het dieet bij mensen - die het slechts 5 dagen per maand gedurende 3 maanden volgden - vonden ze dat het een aantal risicofactoren verminderde die verband houden met veroudering, hart- en vaatziekten (CVD), diabetes en kanker.

 5. De MKZ bevat weinig eiwitten, weinig ongezonde vetten en veel gezonde vetten, aldus de onderzoekers. Het stimuleert markers in verband met vasten, zoals lage glucosespiegels en hoge niveaus van ketonlichamen, om de effecten van langdurig vasten na te bootsen.

 6. Dr. Longo en collega's zeggen dat hun dieet de regeneratie van de immuuncellen en de levensduur van vasten zou kunnen bevorderen zonder de noodzaak van voedselbeperking en de mogelijke bijwerkingen die daarbij horen.

 7. "Hoewel de klinische resultaten bevestiging vereisen door een grotere gerandomiseerde studie," voegen ze eraan toe, "zijn de effecten van MKZ-cycli op biomarkers / risicofactoren voor veroudering, kanker, diabetes en CVD, gekoppeld met de zeer hoge naleving van het dieet en de veiligheid ervan, geeft aan dat deze periodieke dieetstrategie een groot potentieel heeft om effectief te zijn bij het bevorderen van de gezondheid van de mens. "

 8. Het team hoopt dat clinici op een dag de mogelijkheid zullen hebben dit dieet aan patiënten voor te schrijven. "Dit is aantoonbaar de eerste niet-chronische preklinisch en klinisch geteste anti-aging en gezondheidsbevorderende interventie waarvan is aangetoond dat het werkt en zeer uitvoerbaar is als een arts of diëtist-begeleide interventie", zegt Dr. Longo.

 9. Het kan enige tijd duren voordat de FMD goedkeuring krijgt van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor klinisch gebruik. Allereerst moet het team het dieet grondig testen.

 10. Verder onderzoek is vereist om een ​​beter inzicht te krijgen in de exacte voordelen en risico's van de MKZ, en dit lijkt het geval te zijn met bestaande nuchtere diëten. Eén ding is echter duidelijk; overleg met uw arts voordat u aan enige vorm van vasten begint.

 11. NHS Choices, Fasting and health, bezocht op 25 juni 2015.

 12. NHS Choices, Fasting: gezondheidsrisico's, geraadpleegd op 25 juni 2015.

 13. Het 5: 2 snelle dieet, hoe werkt het 5: 2 snelle dieet ?, geraadpleegd op 25 juni 2015.

 14. Web MD, is gezond nuchter ?, bezocht op 25 juni 2015.

 15. Huffington Post, 5 redenen waarom intermitterend vasten een slecht idee zou kunnen worden, bezocht op 25 juni 2015.

 16. Live Science, 'Fasting diet' rage kan ongezond zijn, bezocht op 25 juni 2015.

 17. Artikel laatst bijgewerkt op ma 27 juli 2015. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet.

 18. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 19. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407