Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veroorzaakt palmolie kanker? Onderzoek en voedingsmiddelen met palmolie

Wat is palmolie?

 1. Palmolie is een plantaardige olie met veel verzadigd vet. Het komt van de vrucht van de palmboom Elaeis guineensis. Deze boom is afkomstig uit West-Afrika, maar is sindsdien verspreid naar andere tropische gebieden, waaronder Zuidoost-Azië.

 2. Vanwege de lage productiekosten en kwaliteit is er veel vraag naar palmolie. Het wordt gebruikt in:

 3. Palmolie is te vinden in meer dan de helft van alle verpakte producten die Amerikanen consumeren. Je kunt gerust zeggen dat je dagelijks palmolieproducten gebruikt of eet.

 4. Dit product is echter in verband gebracht met het risico op kanker. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kan palmolie kanker veroorzaken bij verwerking bij hoge temperaturen. Meer onderzoek is nodig om deze bevindingen en het effect ervan bij menselijke proeven te bevestigen.

Palmolie en kanker

 1. EFSA ontdekte dat bepaalde verontreinigingen in palmolie het risico op kanker kunnen verhogen. Wanneer palmolie in voedingsmiddelen en aanverwante producten wordt verwerkt, wordt de olie verwarmd. Verwerking van palmolie veroorzaakt echter de vorming van glycidylvetzuuresters (GE's).

 2. Bij afbraak breken GE's glycidol af, een stof die bekend staat om zijn kankerverwekkende effecten bij dieren en de vermoedelijke schade aan mensen. Kankeronderzoek wees uit dat toediening van glycidol aan de magen van muizen en ratten kwaadaardige en goedaardige tumorgroei veroorzaakte.

 3. Hoewel er dierstudies zijn geweest, is er weinig onderzoek naar het risico van palmolie en kanker bij mensen. Er is ook beperkt onderzoek gedaan naar aanbevolen niveaus van palmoliegebruik.

 4. Onderzoekers benadrukken echter matiging om de blootstelling te beperken bij het gebruik en gebruik van palmolieproducten.

Voedsel en producten voor palmolie

 1. Grote hoeveelheden GE's zijn aanwezig in palmolie, palmvet en andere gerelateerde oliën. Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen rijk aan palmolie. De Amerikaanse Food and Drug Administration vereist nu dat alle voedingsmiddelen met palmolie worden geëtiketteerd, zelfs als ze worden gemengd met andere oliën.

 2. Veel voorkomende voedingsmiddelen met veel palmolie en aanverwante derivaten zijn onder meer:

 3. Niet-eetbare producten die palmolie bevatten, omvatten:

De vooruitzichten

 1. Palmolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt in kook- en dagelijkse huishoudelijke producten. In dierstudies is echter aangetoond dat deze olie carcinogene effecten heeft. Er is weinig onderzoek gedaan naar de invloed ervan op mensen, maar onderzoekers adviseren om op uw voedseletiketten te letten.

 2. Het gebruik van deze olie met voorzichtigheid en met mate kan de negatieve effecten verminderen. Als u zich zorgen maakt over de producten die u gebruikt, kan het verstandig zijn om uw arts te raadplegen over de risico's van palmolie en hoe u deze producten kunt vermijden.

 3. Palmolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt in kook- en dagelijkse huishoudelijke producten. In dierstudies is echter aangetoond dat deze olie carcinogene effecten heeft. Er is weinig onderzoek gedaan naar de invloed ervan op mensen, maar onderzoekers adviseren om op uw voedseletiketten te letten.

 4. Het gebruik van deze olie met voorzichtigheid en met mate kan de negatieve effecten verminderen. Als u zich zorgen maakt over de producten die u gebruikt, kan het verstandig zijn om uw arts te raadplegen over de risico's van palmolie en hoe u deze producten kunt vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407