Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voeding 2018: nieuwe gegevens bevestigen de gezondheidsvoordelen van plantaardig dieet

Voeding 2018: nieuwe gegevens bevestigen de gezondheidsvoordelen van plantaardig dieet

 1. Plantaardige voeding wordt steeds populairder in de Verenigde Staten. Uit een rapport uit 2017 bleek dat 6 procent van de mensen in de VS zich nu als vegan identificeert, vergeleken met slechts 1 procent in 2014.

 2. Ondanks deze gestage groei blijft de VS nog steeds achter bij veel andere landen als het gaat om het ruilen van dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten. In Duitsland bijvoorbeeld volgt momenteel bijna de helft van de consumenten een vleesarm dieet.

 3. De resultaten van onderzoeken uit Nederland, Brazilië en de VS, gepresenteerd op Nutrition 2018, vonden alle voordelen die verband hielden met vegetarische diëten, maar ze communiceerden ook het gezondheidsbelang van de kwaliteit van het eten.

 4. We moeten deze bevindingen dus beschouwen als "voorlopige resultaten" totdat ze goed zijn beoordeeld.

Vegetariërs en hartgerelateerde ziekten

 1. Het onderzoek uit Nederland keek naar bijna 6.000 mensen; het team ontdekte dat degenen die een hoge verhouding van plantaardig eiwit en dierlijk eiwit aten, een lager risico liepen om later in hun leven coronaire hartziekten te ontwikkelen.

 2. De Braziliaanse studie keek naar ongeveer 4.500 mensen en concludeerde dat mensen met een dieet rijk aan plantaardig eiwit 60 procent minder kans hadden dan mensen die een dieet rijk aan dierlijk eiwit hadden ontwikkel een opeenhoping van plaque in de slagaders van het hart.

 3. En een onderzoek naar Zuid-Aziatische mensen die in de VS wonen, vond dat vegetarisme geassocieerd werd met minder risicofactoren voor diabetes en hartaandoeningen.

 4. Vergeleken met hun niet-vegetarische leeftijdsgenoten, vertoonden Zuid-Aziatische vegetariërs:

 5. Ze hadden ook minder kans om aan te komen en hadden een lager sterftecijfer.

Voedselkwaliteit is nog steeds belangrijk

 1. In een andere studie onderzochten onderzoekers van Harvard T.Han Chan School of Public Health in Boston, MA, of er een verband was tussen het eten van gezond plantaardig voedsel en verminderde gewichtstoename.

 2. Gegevens van 'meer dan 125.000 volwassenen over een periode van 4 jaar' onderzocht, ontdekte het team dat mensen die veel plantaardig voedsel van hoge kwaliteit aten, zoals volle granen, noten, groenten en fruit zouden minder snel aankomen dan mensen die veel minder gezond plantaardig voedsel aten, zoals friet, geraffineerde granen en snoep.

 3. Een team van Friedman School of Nutrition Science and Policy aan Tufts University in Medford, MA constateerde in zijn onderzoek onder bijna 30.000 mensen in de VS dat de kwaliteit van plantaardig voedsel "meer belangrijker dan de kwaliteit "van dierlijk voedsel als het gaat om de voedingsgezondheid.

 4. Hun gegevens brengen een verband in kaart tussen het maken van sterke voedingskeuzes voor gezond, plantaardig voedsel van hoge kwaliteit en een 30 procent lager sterftecijfer. Mensen met chronische gezondheidsproblemen die een dieet consumeerden dat rijk was aan plantaardig voedsel van hoge kwaliteit bleken zelfs nog meer te profiteren dan die in de algemene bevolking.

 5. Het consumeren van dierlijk voedsel van hoge kwaliteit ging echter niet gepaard met significante voordelen voor de sterfte.

 6. In een andere studie onderzochten onderzoekers van Harvard T.Han Chan School of Public Health in Boston, MA, of er een verband was tussen het eten van gezond plantaardig voedsel en verminderde gewichtstoename.

 7. Gegevens van 'meer dan 125.000 volwassenen over een periode van 4 jaar' onderzocht, ontdekte het team dat mensen die veel plantaardig voedsel van hoge kwaliteit aten, zoals volle granen, noten, groenten en fruit zouden minder snel aankomen dan mensen die veel minder gezond plantaardig voedsel aten, zoals friet, geraffineerde granen en snoep.

 8. Een team van Friedman School of Nutrition Science and Policy aan Tufts University in Medford, MA constateerde in zijn onderzoek onder bijna 30.000 mensen in de VS dat de kwaliteit van plantaardig voedsel "meer belangrijker dan de kwaliteit "van dierlijk voedsel als het gaat om de voedingsgezondheid.

 9. Hun gegevens brengen een verband in kaart tussen het maken van sterke voedingskeuzes voor gezond, plantaardig voedsel van hoge kwaliteit en een 30 procent lager sterftecijfer. Mensen met chronische gezondheidsproblemen die een dieet consumeerden dat rijk was aan plantaardig voedsel van hoge kwaliteit bleken zelfs nog meer te profiteren dan die in de algemene bevolking.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407