Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voors tegens van het mediterrane dieet

Calorieën kip en rijst

 1. Vanwege de variërende culturen, religies, economieën en landbouw van de meer dan 16 landen die aan de Middellandse Zee grenzen, varieert het mediterrane dieet. De algemene dieetprincipes omvatten een hoge consumptie van fruit, groenten, volle granen, bonen, olijven, olijfolie, noten en zaden, matige inname van wijn en mager vlees en lage inname van verwerkt voedsel. Leefstijlfactoren zoals verhoogde lichamelijke activiteit en genieten van maaltijden met een sociaal ondersteuningssysteem maken ook deel uit van de mediterrane manier van leven.

Dieetsamenstelling

 1. De therapeutische levensstijl van de American Heart Association, of AHA, is bedoeld voor mensen met verhoogde lipiden en suggereert 25 tot 35 procent van de totale calorieën uit totaal vet, minder dan 7 procent van de totale calorieën van verzadigd vet en tot 20 procent van het totale vet uit enkelvoudig onverzadigd vet. Ter vergelijking: de mediterrane voedingsaanbevelingen omvatten een totaal vetgehalte van 25 tot 40 procent van de totale calorieën, 7 tot 8 procent van het totale vet uit verzadigd vet en meer dan 20 procent van het totale vet uit enkelvoudig onverzadigd vet.

Pros

 1. Omdat het mediterrane dieet vergelijkbaar is met het AHA-dieet, is het geen verrassing dat het mediterrane dieet de gezondheid van het hart bevordert. Volgens de AHA is de prevalentie van hartziekten lager in mediterrane landen dan in de Verenigde Staten. Een groot percentage van het totale vet in het mediterrane dieet is afkomstig van enkelvoudig onverzadigd vet, dat grotendeels verantwoordelijk is voor de vermindering van hartaandoeningen omdat het niet het cholesterolgehalte verhoogt zoals verzadigde en transvetten doen. Andere voordelen van het mediterrane dieet zijn de hoge concentratie van kankerbestrijdende antioxidanten vanwege de nadruk op fruit en groenten, bevordering van regelmatige lichamelijke activiteit om een ​​gezond gewicht te behouden en een lagere natriuminname vanwege de vermindering van bewerkte voedingsmiddelen.

Cons

 1. Het mediterrane dieet geeft geen exacte porties per dag, maar geeft een lijst van de totale verdeling van macronutriënten, wat voor mensen verwarrend kan zijn. Het dieet gebruikt bijvoorbeeld woorden als "lage tot matige inname", "overvloed" en "vaak", wat geen exacte hoeveelheden oplevert. Calorietotalen en fysieke activiteitsparameters worden niet vermeld, dus degenen die op zoek zijn naar specifieke metingen, zijn met verlies. Ten slotte wordt matige consumptie van wijn, van één tot twee glazen per dag, aangemoedigd bij het volgen van het mediterrane dieet, wat misschien niet aan te raden is voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, mensen met verhoogde triglyceriden of die pancreatitis hebben.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407