Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom een ​​glutenarm dieet iedereen ten goede kan komen

Waarom een ​​glutenarm dieet iedereen ten goede kan komen

 1. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie kiezen voor een glutenvrij of glutenvrij dieet om hun symptomen te beheersen.

 2. In auto-immuunziekten, zoals coeliakie, reageert het immuunsysteem van het lichaam op gluten door zich op de dunne darm te richten.

 3. Degenen met glutenintolerantie of glutengevoeligheid, melden dat het eiwit gastro-intestinale symptomen veroorzaakt, zelfs in afwezigheid van coeliakie.

 4. Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet, zelfs als ze geen coeliakie of glutenallergie hebben. Maar sommige recente studies hebben gesuggereerd dat dit nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben, zoals het verhogen van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

 5. Onderzoekers, geleid door professor Oluf Pedersen, van het Novo Nordisk Foundation Centre for Basic Metabolic Research aan de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken, wilden onderzoeken of een glutenarm dieet gunstig is voor mensen die er niet allergisch voor zijn.

Lage en hoge gluten-diëten vergelijken

 1. Prof. Pedersen en collega's voerden een gerandomiseerde studie uit bij 60 gezonde Deense volwassenen tussen de 22 en 65 jaar oud die geen coeliakie, diabetes of andere aandoeningen hadden.

 2. De deelnemers volgden respectievelijk een 8-weken durend low-gluten dieet en een 8-weken lang high-gluten dieet, met daartussen een wash-out periode van 6 weken.

 3. Het glutenarm dieet bestond uit 2 gram (g) gluten per dag, terwijl het glutenrijke 18 g gluten per dag bevatte. De uitwasperiode omvatte een regelmatig dieet met dagelijks 12 g gluten.

 4. De twee diëten waren vergelijkbaar met betrekking tot het aantal calorieën en de kwaliteit van de voedingsstoffen die ze bevatten. De samenstelling van vezels verschilde echter: het glutenarm dieet bevatte ook minder vezels uit tarwe, rogge en gerst, omdat dit primaire bronnen van gluten zijn.

 5. De onderzoekers onderzochten de veranderingen in darmfermentatie door het uitvoeren van de metabole profilering van urinemonsters en het volgen van dieetgerelateerde veranderingen in het darmmicrobioom van de deelnemers.

 6. Over het algemeen bleek uit het onderzoek dat een glutenarm dieet het darmmicrobioom van de deelnemers veranderde, hun gastro-intestinale ongemak verminderde en resulteerde in een klein gewichtsverlies. De onderzoekers denken dat de spijsverteringsveranderingen, zoals verminderde opgeblazen gevoel, worden veroorzaakt door de veranderingen in darmbacteriën en functie.

 7. Prof. Pedersen licht de bevindingen nader toe en zegt: "We tonen aan dat, in vergelijking met een dieet met veel gluten, een dieet met weinig gluten en vezels rijk is aan veranderingen in de structuur en functie van het complexe darmecosysteem van bacteriën, de uitademing van waterstof vermindert, en leidt tot verbeteringen in zelfgerapporteerde opgeblazen gevoel. "

 8. "Bovendien zagen we een bescheiden gewichtsverlies, waarschijnlijk als gevolg van verhoogde lichaamsverbranding veroorzaakt door de veranderde darmbacteriële functies," voegt de toonaangevende onderzoeker toe.

Dieetvezels zijn de sleutel

 1. Dus, is een glutenvrij dieet goed voor u? Misschien wel, zeggen de onderzoekers. Maar de gezondheidsvoordelen die in deze studie worden gevonden, lijken meer af te hangen van de kwaliteit van de vezels in het dieet, niet alleen de afwezigheid van gluten.

 2. "Meer langetermijnstudies zijn absoluut nodig voordat er advies over de volksgezondheid kan worden gegeven aan de algemene bevolking. Vooral omdat we voedingsvezels vinden - niet de afwezigheid van gluten alleen - om de belangrijkste oorzaak zijn van de veranderingen in darmongemakken en lichaamsgewicht ", zegt prof. Pedersen.

 3. "We denken nu dat onze studie een wake-up call is voor de voedingsindustrie. Glutenvrij is misschien niet noodzakelijk de gezonde keuze die veel mensen denken. De meeste glutenvrije voeding items die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn, zijn massaal verstoken van voedingsvezels en natuurlijke voedingsingrediënten, "waarschuwt de professor.

 4. "Daarom," vervolgt hij, "is er een duidelijke behoefte aan de beschikbaarheid van vezelrijk verrijkte, voedingskwaliteit hoogwaardige glutenvrije voedingsmiddelen, die vers of minimaal worden verwerkt aan consumenten die geef de voorkeur aan een glutenarm dieet. "

 5. "Dergelijke initiatieven kunnen de sleutel blijken te zijn voor het verlichten van gastro-intestinaal ongemak en bovendien helpen bij het vergemakkelijken van gewichtsbeheersing in de algemene bevolking via aanpassing van de darmflora."

 6. Dus, is een glutenvrij dieet goed voor u? Misschien wel, zeggen de onderzoekers. Maar de gezondheidsvoordelen die in deze studie worden gevonden, lijken meer af te hangen van de kwaliteit van de vezels in het dieet, niet alleen de afwezigheid van gluten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407