Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom u uw pasta nooit in de gootsteen zou laten leeglopen

Deze salades worden lekkerder als ze in uw koelkast zitten

 1. Als u uw pastawater door een vergiet en de gootsteen laat leeglopen, gooit u een waardevol bezit weg dat koks "vloeibaar goud" noemt!

 2. (De term "vloeibaar goud" is ook gebruikt om te verwijzen naar houtreiniger, haarproducten en natuurlijk urine. Voor de liefde van God, mag u pastawater niet verwarren met van deze.)

 3. Omdat pasta van bloem is gemaakt, laat het tijdens het koken zetmeel in het kookwater vrij, waardoor een witte, troebele vloeistof ontstaat die we vaak 'vuil' achten en vervolgens in de gootsteen dumpen.

 4. Grote fout. Dat is het vloeibare goud waar we het over hebben.

 5. Waarom zou u die bewolkte vloeistof willen behouden, vraagt ​​u zich misschien af? Omdat het je saus zal emulgeren en verdikken. Nu vraag je je waarschijnlijk af: "Maar waarom zou ik mijn saus willen emulgeren? Wat maakt het uit?"

Emulgering maakt een verschil, zoals wetenschap en smaakpapillen bewijzen.

 1. Al te vaak wordt een bord spaghetti omringd door een waterige, rode plas. Je weet waar we het over hebben. Het plakt rond de rand van je bord en verpest een prachtig bord pasta. Die plas ontstaat wanneer het water en de olie in je pasta en saus van elkaar scheiden.

 2. Hier komt emulgering binnen.

 3. Emulsificatie is het proces waarbij twee vloeistoffen worden gemengd die elkaar anders afstoten - in het geval van pasta, olie en water - tot een glad, onafscheidelijk mengsel. Het zetmeel in uw pastawater is, zoals geluk zou hebben, een emulgator en ook een verdikkingsmiddel. Dus als je wat van je pastawater bewaart en er langzaam een ​​schepje van in een saus mengt, bindt je de vloeistoffen en oliën samen, waardoor er iets romig en dik wordt dat nooit in een puddly puinhoop zal scheiden.

 4. Er is nog een voordeel van het gebruik van pastawater: door uw pasta niet uit te spoelen, behoudt u een mooie laag zetmeel dat de pasta zelf aan de saus bindt, waardoor nog meer harmonie ontstaat jouw bord. (Sommige mensen beweren ook dat pasta water je gerecht lekkerder maakt, maar dat is voor super verfijnde smaakpapillen.)

 5. Als u alternatieve pasta's bereidt die zijn gemaakt met linzen, zwarte bonen, bruine rijst of zo ongeveer iets anders, zijn die ook allemaal heerlijk zetmeelrijk en dat water kan ook worden gebruikt als vloeibaar goud.

 6. Serious Eats was sceptisch over de vraag of leken het verschil konden zien tussen een gewone saus en een saus die is geëmulgeerd met pastawater, dus de website voerde een smaaktest uit die drie verschillende bereidingen van pasta vergeleek. Degene die pasta water in zijn saus gebruikte, gewonnen door een aardverschuiving.

 7. Pastawater werkt zijn magie in zowat elke soort saus, niet alleen in tomaten. Het kan een Alfredo-saus minder vettig maken en een pesto een zijdeachtige textuur geven.

Hier leest u hoe u uw pastawater kunt besparen.

 1. Kies een van de volgende methoden:

 2. Als je erop staat je pasta in een gigantisch vergiet te dumpen, zorg er dan eerst voor dat je een paar koppen kookvocht hebt weggegooid en in een kom hebt bewaard.

 3. Of u kunt een pot met een inzetstuk met pasta gebruiken. Hiermee kunt u de zeef gewoon optillen als de pasta klaar is, waarbij alle vloeistof in de grote pot wordt bewaard. Deze dingen zijn magisch.

 4. Voor lange pasta's zoals spaghetti en fettuccine, kunt u gewoon een tang gebruiken om de gekookte pasta naar een pan te verplaatsen.

 5. Vis kortere pasta's zoals macaroni en penne uit het water met een spinkerschuimlepel.

Kijk nu hoe de meesters pasta water gebruiken in hun sauzen.

 1. Het mengen van pastawater in uw saus kost een beetje finesse. Maar dit is zeker niets nieuws, aangezien pastamakers het al eeuwen doen. Laten we dus kijken naar enkele van de beste die ongelooflijke sauzen maken.

 2. Eerst is Frankie Celenza, een van onze favoriete moderne pastamakers en YouTubers. Hij predikt de voordelen van saucen met pastawater sinds hij zijn enthousiaste gezicht voor het eerst op onze schermen liet zien. Bekijk hem zijn magie met pastawater in drie specifieke toepassingen hieronder bewerken en vervolgens in het konijnenhol van zijn YouTube-feed vallen, omdat zijn video's betoverend zijn.

 3. Hier bewaart Celenza een zoete ui en tomatensaus met behulp van wat pastawater:

 4. Hier gebruikt hij pastawater om een ​​perfect zijdezachte champignonpasta te maken:

 5. En hier gebruikt hij gereserveerd pastawater om het leven terug te brengen in wat pesto-pasta:

 6. Chowhound heeft ook een goede video waarin de juiste manier wordt uitgelegd om uw pasta met pastawater te sausen:

 7. En als u meer algemene geruststelling nodig had waarom u pastawater zou moeten gebruiken, luister dan naar Jamie Oliver (probeer zijn problematische haar te negeren):

 8. Bereid je nu voor op de reflex om de volgende keer dat je kookt je pastawater eruit te dumpen. Je schopt jezelf terwijl je kijkt hoe dat kostbare vloeibare goud de afvoer omcirkelt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407