Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom zelfs slanke mensen baat kunnen hebben bij caloriebeperking

Waarom zelfs slanke mensen baat kunnen hebben bij caloriebeperking

 1. Dit is de belangrijkste afhaalmaaltijd van een gerandomiseerde gecontroleerde studie die 2 jaar duurde en die 218 mensen in de leeftijd van 21-50, zonder obesitas omvatte.

 2. Dr. William E. Kraus - een cardioloog en vooraanstaand hoogleraar geneeskunde aan de Duke University in Durham, NC - is de hoofdauteur van de nieuwe studie.

 3. Dr. Kraus en collega's leggen in hun artikel uit dat sommige cardiometabolische markers - zoals cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker - het risico op hart- en vaatziekten en cardiovasculaire sterfte kunnen verhogen, zelfs als ze zich binnen het bereik bevinden dat professionals in de gezondheidszorg als normaal beschouwen.

 4. Anderzijds hebben talloze onderzoeken gesuggereerd dat caloriebeperking zowel de gezondheid als de levensduur van een persoon ten goede komt. Zijn deze voordelen echter te wijten aan gewichtsverlies?

 5. De onderzoekers begonnen hun nieuwe studie vanuit de hypothese dat het niet alleen afvallen is, maar ook een ander, complexer moleculair mechanisme dat de voordelen van caloriebeperking voor de cardiometabolische gezondheid verklaart.

 6. Dus probeerden ze hun hypothese te testen en sindsdien hebben ze hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Diabetes Endocrinology.

Hoe caloriebeperking de metabole gezondheid bevordert

 1. Alle deelnemers aan de proef hadden een gemiddelde body mass index (BMI) tussen 22 en 27.9. Om te beginnen wezen de onderzoekers ze willekeurig toe aan een van de twee groepen: een groep verminderde hun calorie-inname met 25% (de interventiegroep), en de andere groep veranderde hun calorie-inname niet (de controlegroep).

 2. De deelnemers aan de interventiegroep aten drie maaltijden per dag en konden kiezen uit zes verschillende maaltijdplannen. Ze "woonden ook groeps- en individuele counsellingsessies bij gedurende de eerste 6 maanden van het proces." Het onderzoek begon in mei 2007 en liep door tot februari 2010.

 3. Gedurende deze tijd bleven de overgebleven deelnemers - degenen in de controlegroep - hun normale dieet volgen.

 4. Niet alle deelnemers in de interventiegroep slaagden erin om gedurende de studieperiode een caloriereductie van 25% te handhaven, maar ze verminderden hun inname gemiddeld met bijna 12%.

 5. Na de interventie verloren de deelnemers in deze groep het verlies van 10% van hun gewicht - 71% daarvan was vetmassa. De caloriebeperking resulteerde in aanzienlijke cardiometabolische voordelen.

 6. Specifiek: "Caloriebeperking veroorzaakte een aanhoudende en significante vermindering van de uitgangswaarde tot 2 jaar van alle gemeten conventionele cardiometabolische risicofactoren", schrijven de auteurs. Dit omvatte veranderingen in lage dichtheid lipoproteïne cholesterol, hoge dichtheid lipoproteïne (HDL) cholesterol en systolische en diastolische bloeddruk.

 7. Ook "calorierestrictie resulteerde in een significante verbetering na 2 jaar van C-reactief eiwit." Dit is een marker voor ontstekingen die wetenschappers hebben gekoppeld aan hartziekten, kanker en cognitieve achteruitgang. Insulinegevoeligheid en markers van het metabool syndroom zijn ook verbeterd.

 8. De voordelen bleven robuust nadat Dr. Kraus en het team een ​​gevoeligheidsanalyse hadden uitgevoerd die de resultaten voor relatief gewichtsverlies corrigeerde.

 9. "Dit laat zien dat zelfs een wijziging die niet zo ernstig is als wat we in deze studie hebben gebruikt, de last van diabetes en hart- en vaatziekten die we in [!de Verenigde Staten

 10. "Mensen kunnen dit vrij gemakkelijk doen door eenvoudig hun kleine indiscreties hier en daar te bekijken, of misschien de hoeveelheid te verminderen, zoals niet snacken na het eten."

 11. "Er is iets met caloriebeperking, een mechanisme dat we nog niet begrijpen dat resulteert in deze verbeteringen," voegt hij eraan toe. "We hebben bloed, spieren en andere monsters van deze deelnemers verzameld en zullen blijven onderzoeken wat dit metabolische signaal of magische molecuul kan zijn."

 12. In een interview voor de podcast van The Lancet zei Dr. Kraus dat dit de eerste langetermijnstudie was om de voordelen van caloriebeperking bij mensen te onderzoeken.

 13. Dr. Kraus maakt ook duidelijk dat zijn studie biomarkers onderzocht op iemands gezondheidsspanne, en hij zegt dat hij en zijn collega's "onder de indruk waren" van de "dramatische" verbeteringen en "opmerkelijk" positieve effecten die caloriebeperking had op de tailleomtrek, triglyceriden, HDL-cholesterol, glucosecontrole en bloeddruk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407