Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom zijn chips slecht voor u?

Overwegingen

 1. Aardappelchips behoren tot de meest populaire gezouten snacks in Amerika en worden traditioneel gemaakt van dun gebakken aardappelen. Tegenwoordig is het gemakkelijk om in plaats daarvan alternatieve producten te vinden, zoals rode bietenchips, maïschips of zoete aardappelchips. Chips kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, van gebakken tot gebakken. Het kookproces speelt een belangrijke rol bij het al dan niet chips zijn voor uw gezondheid.

Aardappelchips Voeding

 1. Van blikjes Pringles tot zakjes Lays, chips zijn wereldwijd een van de populairste snacks. Ondanks hun populariteit zijn chips een energierijk voedingsmiddel met weinig voedingswaarde. Over het algemeen kan het eten van chips en soortgelijke gefrituurde, vette voedingsmiddelen leiden tot een ongezond dieet, wat resulteert in gewichtstoename en negatieve effecten op uw gezondheid.

 2. Een standaard portie chips meet ongeveer een ons en heeft ongeveer 153 calorieën. Chips bevatten veel B-complexe vitamines zoals vitamine B-5 en B-6, evenals kalium. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen. Chips worden meestal gezouten of gearomatiseerd geserveerd, waardoor ze een hoog natriumgehalte hebben. Te veel natrium kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verhoogde bloeddruk en hartaandoeningen. Het natrium in een zakje chips lijkt misschien niet overdreven, maar het is belangrijk om naar het zout in je dieet te kijken. Volgens de American Heart Association consumeren 9 van de 10 Amerikanen teveel natrium.

 3. De andere belangrijkste zorg over chips is dat ze meestal in olie worden gebakken, waardoor ze veel vet bevatten. Een standaard portie chips bevat 16 procent van uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet, en 15 procent hiervan is afkomstig van verzadigd vet. Bepaalde vetten, zoals die in vette vis, zijn gezond, maar de vetten in chips zijn dat niet. Het hoge vetgehalte is een deel van de reden dat chips als lege calorieën worden beschouwd; ze vullen je en hun vetgehalte geeft je energie. Ze hebben echter niet veel voedingswaarde.

Schadelijke effecten van chips

 1. Veel van de schadelijke effecten van chips komen voort uit de manier waarop ze worden gekookt. De perfecte chip wordt gebakken totdat deze licht goudbruin is. Het bereiken van deze techniek vereist hoge hitte. Chips worden traditioneel gewassen, geblancheerd en gefrituurd tot ze helemaal knapperig zijn. Hoewel vet zeker voedingsmiddelen lekker kan maken, is het al lang bekend dat voedingsmiddelen met veel vet meestal niet goed voor je zijn. Afgezien hiervan kan het frituren van voedsel met behulp van hoge hitte hun voedingsstofgehalte beïnvloeden. Dit is precies wat er met chips gebeurt. Door het wassen, blancheren en braden verliezen de aardappelen de meeste van hun heilzame voedingsstoffen, waaronder antioxidanten.

 2. Het kookproces dat wordt gebruikt om friet te maken, kan ook bijproducten produceren die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Er is in het bijzonder één molecule, acrylamide genaamd, waarvan bekend is dat het een neurotoxine is en kanker veroorzaakt. Acrylamide kan zich ophopen in het lichaam en uw kansen op bepaalde ziekten vergroten. Acrylamide heeft de neiging om zich te vormen in zetmeelrijk voedsel wanneer ze op hoge temperaturen worden gekookt. Aardappel, een groente die bekend staat om zijn zetmeel, is bekend dat het een zeer hoge acrylamideconcentratie heeft wanneer het wordt verwerkt tot chips. Het grootste deel van acrylamide in uw dieet is waarschijnlijk afkomstig van een soort gefrituurd aardappelproduct, zoals frites of chips.

 3. De nadelen van frituren zijn al lang bekend, maar niemand wil echt stoppen met het eten van friet. Als compromis zijn verschillende methoden voor het bereiden van frites ontwikkeld. Het kan zijn dat uw supermarkt nu aardappelchips aanbiedt die gebakken, in de ketel gekookt of vacuüm gebakken zijn. Vacuüm gefrituurd voedsel mag geen olie gebruiken, dus deze methode kan het vetgehalte van chips verminderen; Microgolfchips worden populair en kunnen in de nabije toekomst zelfs worden verkocht als verrijkt voedsel. U moet zich ervan bewust zijn dat de meeste chips waarschijnlijk een bepaalde hoeveelheid acrylamide bevatten, omdat het zich bij hoge temperaturen in zetmeelrijk voedsel vormt, ongeacht de kooktechniek. Als je graag chips eet, maar acrylamide wilt vermijden, kun je altijd groenteschips van een ander type proberen. Zoek altijd naar zoutarme, vetarme versies, die minder waarschijnlijk hetzelfde type bijproducten bevatten en meer vitamines en mineralen kunnen bevatten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407