Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het normale natriumniveau voor volwassenen?

Suggesties voor gezonde bereiding

 1. Natrium is een mineraal in het lichaam dat voordelen heeft, waaronder het handhaven van de juiste vochtbalans in het lichaam en het zuur-base niveau in het lichaam, het reguleren van de bloeddruk en het helpen bij zenuwgeleiding. Hoewel natrium een ​​belangrijk mineraal is, kan het nadelige effecten op het lichaam hebben wanneer het aanwezig is in hogere of lagere niveaus dan normaal. De nieren zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de natriumspiegels in het bloed en kunnen worden beïnvloed door natriumspiegels in het lichaam. Een eenvoudige bloedtest is alles wat nodig is om te testen op natriumspiegels in het lichaam.

Normale niveaus

 1. Bloednatriumwaarden worden gemeten in millequivalenten per liter of (mEq / L). Het normale bereik voor natrium in het bloed is 135 tot 145 mEq / L, volgens Medline Plus.

Lage natriumwaarden

 1. Een arts zal vaak beginnen met het controleren van de natriumwaarden in het bloed wanneer deze lager worden dan het bereik van 120 mEq / L. Hoewel sommige volwassenen op deze niveaus voldoende kunnen functioneren, kunnen velen symptomen hebben zoals vermoeidheid, lethargie, verwardheid, spierkrampen en misselijkheid. Als de niveaus onder 110 mEq / L dalen, kan een aanval het gevolg zijn.

 2. Iets lage natriumspiegels kunnen het gevolg zijn van overmatig zweten, brandwonden of het gebruik van diuretica. Het drinken van grote hoeveelheden water kan ook het natriumgehalte in het bloed verlagen. Extreem lage natriumspiegels worden vaak in verband gebracht met een onderliggende aandoening zoals hartfalen, cirrose of nierziekte. Sommige soorten kanker zijn ook in verband gebracht met lage natriumwaarden, waaronder long- en hersenkankers.

Hoge natriumwaarden

 1. Niveaus boven 150 mEq / L worden beschouwd als verhoogde natriumgehaltes in het bloed, een aandoening die hypernatremie wordt genoemd. Dit kan een aantal complicaties veroorzaken, beginnend met zwelling en overgaand naar dorst, agitatie, rusteloosheid en irrationeel gedrag. Als de natriumspiegel een extreem hoog niveau bereikt, kan een persoon stuiptrekkingen of coma ervaren.

 2. Hoge natriumwaarden kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals diabetes of hormonale onevenwichtigheden, zoals een gebrek aan vasopressine. Als een persoon een hoge zoutinname heeft zonder water om het natrium in evenwicht te brengen, kan hij het Cushing-syndroom of diabetes insipidus ontwikkelen, wat het gevolg is van een te kleine hoeveelheid diuretisch hormoon.

 3. Niveaus boven 150 mEq / L worden beschouwd als verhoogde natriumgehaltes in het bloed, een aandoening die hypernatremie wordt genoemd. Dit kan een aantal complicaties veroorzaken, beginnend met zwelling en overgaand naar dorst, agitatie, rusteloosheid en irrationeel gedrag. Als de natriumspiegel een extreem hoog niveau bereikt, kan een persoon stuiptrekkingen of coma ervaren.

 4. Hoge natriumwaarden kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, zoals diabetes of hormonale onevenwichtigheden, zoals een gebrek aan vasopressine. Als een persoon een hoge zoutinname heeft zonder water om het natrium in evenwicht te brengen, kan hij het Cushing-syndroom of diabetes insipidus ontwikkelen, wat het gevolg is van een te kleine hoeveelheid diuretisch hormoon.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407