Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is het verschil tussen plantaardige, vegetarische en veganistische diëten?

Tips voor Pesco-vegetarisch dieet

 1. Je hebt de termen "plantaardig", "veganistisch" en "vegetarisch" gehoord en ze lijken allemaal erg op elkaar - maar ze zijn eigenlijk niet hetzelfde. Dus hoe verschilt vegetarisch gaan van een veganistisch dieet? En is plantaardig eten beter dan vegetarisch eten?

 2. Lees verder om meer te weten te komen over de belangrijkste componenten van elk dieet, evenals deskundige tips over of u een goede kandidaat bent voor een van deze populaire eetplannen.

Wat is een plantaardig dieet?

 1. Er is geen enkele, universeel geaccepteerde definitie van een plantaardig dieet. De meeste experts zijn het er echter over eens dat de term plantaardig gebaseerd in de eerste plaats planten eten is, terwijl kleine of incidentele hoeveelheden van elk type dierlijke eiwitten kunnen worden geconsumeerd, inclusief vlees. Sommige mensen noemen dit eetplan "chegan" - een woordspeling voor een veganist die "cheats".

 2. Bovendien zegt 32 procent van de respondenten dat ze nu minder vlees eten dan drie jaar geleden, zo bleek uit een onderzoek van januari 2016 door National Public Radio (NPR) en Truven Health Analytics. Onder degenen die hun vleesinname beteugelen, noemt 60 procent gezondheid als hun primaire zorg.

 3. Zuivel neemt ook af. De melkconsumptie in Noord-Amerika daalde met 22 procent tussen 2006 en 2016, wat een gelijktijdige toename met drie cijfers van plantalternatieven in diezelfde periode vergeleek, zo blijkt uit een Cargill-rapport van 2018. Hoewel de meeste Amerikanen niet de sprong wagen naar volledig vegetarisme of veganisme, gaan meer en meer naar een plantaardig dieet.

 4. Dit is belangrijk nieuws voor de planeet - vooral in het licht van de EAT-Lancet Commission, een uitgebreid rapport samengesteld door bijna 40 toonaangevende wetenschappers over de impact van wat we eten op de mens gezondheid en de gezondheid van de planeet. De commissie adviseert de inname van producten, peulvruchten en noten te verhogen en de inname van eieren, zeevruchten, vlees, gevogelte en zuivelproducten te minimaliseren - een eetplan dat het planetaire gezondheidsdieet wordt genoemd. In dit eetplan is de aanbevolen limiet voor rood vlees per week niet meer dan ongeveer 3 gram, wat ongeveer de grootte is van een pak kaarten.

 5. Moet u een plantaardig dieet volgen?

 6. "Een plantaardig dieet is gemakkelijk te volgen en vrijwel iedereen kan op deze manier eten", zegt Palmer. Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, je gezondheid wilt verbeteren en meer planten wilt eten zonder enige vorm van dierlijk voedsel volledig af te zweren, is een plantaardig dieet je beste optie.

 7. Hoewel er geen harde en snelle regels zijn met betrekking tot de plant-tot-dier-voedselverhouding, onthoud dan dat het belangrijkste verschil tussen omnivoor zijn en op planten gebaseerd zijn is dat het laatste voornamelijk planten eten. Simpel gezegd, planten moeten de ster zijn van elke maaltijd op een plantaardig dieet. Dus als je geen eieren wilt laten vallen voor het ontbijt, een vleeswarenbroodje voor de lunch en een hamburger voor het avondeten, is een plantaardig dieet misschien niet geschikt voor jou.

Wat is een vegetarisch dieet?

 1. Een vegetarisch dieet sluit vlees, gevogelte en zeevruchten uit, maar kan eieren, zuivel of beide bevatten. Mensen die eieren eten als hun enige dierlijke eiwit, worden ovo-vegetariërs genoemd; degenen die naast plantaardig voedsel zuivel consumeren worden lacto-vegetariërs genoemd; en degenen die naast plantaardig voedsel zeevruchten eten, staan ​​bekend als pescatarians. Mensen die zowel zuivel als eieren eten, worden beschouwd als lacto-ovo-vegetariërs.

 2. Hoewel vegetarisme waarschijnlijk een dieet is dat u kent, nemen niet veel mensen het over. Volgens een Gallup-enquête uit 2018 identificeert slechts 5 procent van de Amerikanen zich als vegetariër. [! 31768 => 1140 = 3!

 3. Als u van plantaardig voedsel houdt, maar niet klaar bent om alle dierlijk voedsel zoals eieren, yoghurt en kaas op te geven, is een vegetarisch dieet het beste voor u. "Het is vrij gemakkelijk om vegetarisme vandaag te volgen, omdat er overal keuzes zijn", zegt Palmer, die ook opmerkt dat het gemakkelijker is om te voldoen aan de behoeften aan bepaalde voedingsstoffen in een vegetarisch versus veganistisch dieet, inclusief omega-3 vetzuren, calcium, vitamine D en B12. .

Wat is een veganistisch dieet?

 1. Een veganistisch dieet sluit alle van dieren afkomstige voedingsmiddelen uit, inclusief vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, zuivelproducten en alle ingrediënten afkomstig van niet-plantaardige levende wezens zoals honing en gelatine. Maar veganisme gaat meestal verder dan voedsel. De meeste veganisten omarmen een levensstijl waarbij materialen afkomstig van dieren worden vermeden, waaronder leer, bont, wol en zijde. Zelfs huishoudelijke producten, zoals cosmetica en zeep, zijn uitgesloten als ze zijn gemaakt met ingrediënten op basis van dieren of op dieren zijn getest. Slechts 3 procent van de Amerikaanse volwassenen categoriseert zichzelf als veganist, een stijging van 2 procent in 2012.

 2. Moet je vegan worden?

 3. Als u ethisch tegen het consumeren van dieren bent en u de grootst mogelijke impact op het milieu wilt hebben, is een veganistisch dieet iets voor u. Deze aanpak past ook goed als je vooral geïnteresseerd bent in meer informatie over voeding en de voedingswaarden van verschillende plantaardige voedingsmiddelen.

 4. "De voordelen van een veganistisch dieet zijn allemaal dingen waar je je echt goed bij kunt voelen", zegt Palmer, die erkent dat een veganistisch dieet het moeilijkst te volgen is omdat het het meest beperkt is. Het is ook de meest uitdagende manier om aan voedingsbehoeften te voldoen. Om deze redenen raden Palmer en Chou beiden aan de hulp van een geregistreerde diëtist te zoeken voordat ze aan een veganistisch dieet beginnen.

 5. "Zoek een diëtist die gericht is op plantaardige voeding," zegt Chou, die erop wijst dat dit een speciaal praktijkgebied is. "Mogelijk moet u een vitamine B12-supplement nemen, dat een diëtist kan aanbevelen, en hij of zij zal ervoor zorgen dat u voldoende bronnen van calcium en andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt", legt Palmer uit. Je kunt ook een exemplaar van Becoming Vegan kopen, geschreven door twee vegetarische diëtisten, Brenda Davis en Melina Vesanto, om een ​​beter inzicht te krijgen in de voedingsbehoeften van een veganistisch dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407