Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van bruine suiker versus witte suiker?

Voordelen

 1. U kunt bruine suiker associëren met meer gezondheidsvoordelen dan zijn witte tegenhanger. Helaas heeft bruine suiker, rauw of geraffineerd, weinig om het boven witte suiker op de gezondheidsafdeling te verheffen. De belangrijkste onderscheidende factoren van bruine suiker zijn het uiterlijk, de smaak van melasse en iets meer mineralen.

Wat is het verschil tussen bruine en witte suiker?

 1. Bruine suiker en ruwe suiker worden vaak verward, omdat ze zowel bruin als bruin van kleur zijn. Het productieproces voor de twee is echter anders. Ruwe suiker wordt minder verwerkt dan witte suiker of bruine suiker, volgens de American Sugar Alliance. In feite wordt ruwe suiker eigenlijk niet aan consumenten verkocht, omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het ongeschikt heeft verklaard voor direct gebruik vanwege zijn onzuiverheden. Wanneer bedrijven hun product labelen als "ruwe" suiker, is het vaak eigenlijk turbinado-suiker, die ook lichtbruin van kleur is.

 2. De eerste stadia van suikerproductie zijn vergelijkbaar voor de verschillende soorten suikers. Nadat fabrikanten sap uit suikerriet hebben gemalen, wordt het sap gekookt tot het een siroop vormt en kristalliseert. Het draaien van de kristallen in een centrifuge produceert ruwe suikerkristallen, die vervolgens worden verscheept naar een raffinaderij.

 3. Het einde van het productieproces verschilt enigszins, afhankelijk van het type suiker dat de raffinaderij wil produceren. Om bruine suiker te maken, mengen veel fabrikanten witte suikerkristallen met melasse (een viskeuze, bruine vloeistof die tijdens het raffinageproces uit ruwe suiker wordt geëxtraheerd), waardoor de suiker zijn kleur en warmere smaak krijgt. Aan de andere kant ondergaat witte of tafelsuiker verdere verwerking en granulatie om de kristallen fijner te maken, waardoor de natuurlijk voorkomende melasse wordt verwijderd.

 4. De melasse in bruine en ruwe suiker geeft het een iets andere smaak, wat een extraatje voor u kan zijn als u de smaak van melasse verkiest. Als je van een sterkere melassensmaak houdt, kies dan donkerbruine suiker omdat deze meer vloeibaar extract bevat.

De (kleine) gezondheidsvoordelen van bruine suiker

 1. Bruine suiker bevat iets meer mineralen dan geraffineerde witte suiker, maar alleen vanwege het melasse-gehalte, volgens de USDA. Per 100 gram bevat witte suiker 387 calorieën, geen magnesium, 2 milligram kalium en 1 milligram calcium. Aan de andere kant bevat bruine suiker 380 calorieën, 9 milligram magnesium, 133 milligram kalium en 83 milligram calcium voor dezelfde hoeveelheid. Verwacht echter niet veel te zien in termen van tastbare gezondheidsvoordelen, omdat deze verschillen vrijwel te verwaarlozen zijn en we het toch over suiker hebben.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407