Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat zijn de voordelen van het eten van speltmeel?

Gastro-intestinale regeling

 1. Spelt, een oude graankorrel, is een verre neef van tarwe. Het heeft een nootachtige, licht zoete smaak. Gebruik speltmeel als vervanging voor tarwe of witte bloem bij het bakken van brood. Omdat speltmeel gluten bevat, heb je minder kans om de textuur van gebakken producten in gevaar te brengen. In vergelijking met tarwebloem is speltmeel rijker aan veel voedingsstoffen, zoals eiwitten en mineralen.

Hoog in Niacine

 1. Speltmeel levert ongeveer 5,5 mg niacine of vitamine B3 per portie van 100 g, 5 procent meer niacine dan harde wintertarwemeel, volgens een artikel gepubliceerd in 2008 in het tijdschrift "Acta Scientiarum Polonorum." De aanbevolen dagelijkse waarde voor niacine is 20 mg. Een portie speltmeel van 100 gram voldoet aan 27,5 procent van de dagelijkse waarde voor deze voedingsstof. Net als andere B-vitamines, helpt niacine bij het energiemetabolisme. Het heeft ook extra functies in het menselijk lichaam, zoals helpen bij het maken van seks en stresshormonen in de bijnieren. Niacine is ook nodig om de bloedsomloop te verbeteren en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Rijk aan mineralen

 1. Volgens een artikel dat in maart 2005 in het "Journal of Agricultural and Food Chemistry" werd gepubliceerd, toen onderzoekers negen ontgepelde speltmonsters analyseerden en vergeleken met vijf zachte wintertarwe-monsters, vonden ze dat de spelt bood een grotere hoeveelheid bepaalde mineralen, zoals koper, ijzer, zink, magnesium en fosfor. Deze mineralen zijn van nature hoog in de zemelen van de speltkorrel. Het menselijk lichaam heeft deze micronutriënten nodig om een ​​verscheidenheid aan functies uit te voeren en een gezond zenuwstelsel, cardiovasculaire, skeletale en immuunsystemen te ondersteunen.

Andere voordelen

 1. Speltmeel heeft een hoge oplosbaarheid in water, waardoor het mogelijk gemakkelijker wordt te verteren voor mensen met een tarwe-intolerantie. Spelt- en speltmeel bieden meer oplosbare vezels dan zowel standaard- als durumtarwemeel, volgens een artikel gepubliceerd in "Food Chemistry" in maart 2000. Oplosbare vezels zijn bijzonder gunstig voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407