Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Welke bakolie moet u gebruiken? Deze Infographic zal het u vertellen.

De onderste regel

 1. Oliën vormen de basis voor veel favoriete recepten en spelen een belangrijke rol in verschillende kooktechnieken, van sauteren en braden tot braden en bakken.

 2. Hoewel veel recepten aangeven welke olie te gebruiken, sommige niet. En geloof het of niet, je kunt zelfs een superieure maaltijd krijgen door te experimenteren met iets anders dan nodig is.

 3. Hier is een overzicht van de voordelen voor de gezondheid en het beste gebruik van gewone bakoliën. Blijf onder de afbeelding scrollen voor meer diepgaande informatie over gezondheidsvoordelen en hoe u deze goed kunt opslaan.

 4. Het belangrijkste is: wees niet bang om te experimenteren!

Tafeloliën: gezondheidsvoordelen, rookpunten en het beste gebruik

 1. Sarah Garone, NDTR, is voedingsdeskundige, freelance gezondheidsschrijver en voedselblogger. Ze woont met haar man en drie kinderen in Mesa, Arizona. Vind haar die nuchtere gezondheids- en voedingsinformatie en (meestal) gezonde recepten deelt op A Love Letter to Food.

 2. Misschien wel de meest bekende en meest gebruikte kookolie, extra vergine olijfolie of EVOO, heeft zijn reputatie verdiend als een gezond, veelzijdig vet. Het maakt een uitstekende keuze vanwege het gehalte aan antioxidanten, gezonde vetten en links naar kankerpreventie.

 3. Vanwege deze voordelen en de brede beschikbaarheid ervan, kunt u EVOO gebruiken voor absoluut elk type voedselbereiding.

 4. Maar het lage rookpunt (de temperatuur waarbij het begint af te breken en schadelijke vrije radicalen vrijgeeft) betekent dat het niet altijd de beste olie is om te gebruiken om te koken - althans niet koken bij temperaturen boven 375oF (191oC).

 5. Om deze reden wordt EVOO vaak aanbevolen voor koudere gerechten zoals dips, salades en dressings.

 6. Extra vergine krijgt misschien de meeste aandacht in de wereld van olijfolie, maar zijn "lichte" neef bevat veel van dezelfde gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 7. Lichte olijfolie heeft een veel hoger rookpunt van ongeveer 470oF (243oC). Daarom is het meer ideaal voor koken op hoge temperatuur, zoals braden, braden en grillen.

 8. Lichte olijfolie kan ook worden gebruikt bij het bakken, maar houd er rekening mee dat de smaak ervan misschien overweldigend is. En laat u niet misleiden door zijn naam. Deze olijfolie bevat niet minder calorieën dan andere soorten. Integendeel, "licht" verwijst naar zijn meer neutrale smaak.

 9. Zoals de meeste andere oliën, komt kokosnoot in twee varianten: geraffineerd of ongeraffineerd (ook bekend als "maagd").

 10. Geraffineerde kokosolie heeft een rookpunt van 450 ° F (232 ° C). Het werkt goed voor sauteren of braden en heeft een neutrale, lichte kokosnootsmaak.

 11. Virgin kokosolie daarentegen biedt een meer kenmerkende kokossmaak en kan worden gebruikt bij temperaturen tot 177 ° C (350 ° F). Beide zijn ook geschikt voor het bakken met een verhouding van 1: 1 voor boter of andere oliën.

 12. Kokosolie heeft recentelijk zijn controverse over zijn gezondheid gezien, dus bekijk onze analyse van het bewijsmateriaal over de gezondheidsvoordelen.

 13. Nu is een nietje in de keuken, canola-olie ontwikkeld in de jaren 1970 door onderzoekers van de Universiteit van Manitoba - vandaar het voorvoegsel "kan" voor Canada.

 14. Terwijl andere plantaardige oliën afkomstig zijn van een mix van groenten (die, afhankelijk van de etikettering, een mysterie kan blijven), is koolzaadolie altijd afkomstig van raapzaadplanten.

 15. Het raffinageproces van zowel canola als andere plantaardige oliën geeft ze een neutrale smaak en een middelhoog rookpunt van 400 ° F (204 ° C). Dit maakt ze handig voor roerbakken, braden, grillen, braden en bakken.

 16. Gezondheidsinformatie over koolzaad en andere plantaardige oliën kunnen tegenstrijdig zijn, dus bekijk onze gids met de voor- en nadelen. [! 5953 => 1140 = 2!

 17. Naast een hoog gehalte aan deze goede vetten heeft avocado-olie het hoogste bekende rookpunt van alle plantaardige olie - 520oF (271oC) voor geraffineerd en tot 480oF (249oC) voor ongeraffineerd . Het is een rockster voor frituren, schroeien, braden en grillen.

 18. Hoewel avocado-olie wordt beschouwd als een dragerolie die andere smaken laat schijnen, kies de verfijnde versie als u de voorkeur geeft aan een milde, onopvallende smaak.

 19. Er is een reden waarom arachideolie zo vaak wordt gebruikt in Thaise, Chinese en andere Aziatische keukens. De verfijnde variëteit, met een rookpunt van 450 ° F (232 ° C), is geweldig bevorderlijk voor roerbakken op hoge temperatuur.

 20. Het werkt ook goed in frituren in grote batches, daarom vertrouwt de voedingsindustrie er sterk op voor menu-items zoals patat en gefrituurde kip.

 21. Ongeraffineerde pinda-olie daarentegen heeft een rookpunt van 320 ° F (160 ° C). Voeg het toe aan dressings of marinades voor extra smaak. Raadpleeg onze gids voor informatie over de gezondheidseffecten van arachideolie.

 22. Sesamolie is misschien wel de onbezongen held die u nodig heeft om te koken. Met veel enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, concurreert het olijfolie als een gezonde keuze om te koken.

 23. Een rookpunt in het middenbereik van 177 tot 204oC (350 tot 400oF) betekent dat het kan worden gebruikt bij roerbakken en sauteren, maar ook als smaakmaker als specerij.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407