Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


12 grote voordelen van gember voor lichaam en hersenen

Kersengeschiedenis en interessante feiten

 1. Als een van de meest gebruikte voedingskruiden ter wereld vandaag, is het geen wonder dat de voordelen van gember behoorlijk indrukwekkend zijn. (1) Met zijn pittige, peperige smaak en zijn uitgebreide lijst van gezondheidsvoordelen, is gemberwortel gelijke delen heerlijk en voedzaam. Het is veelzijdig, gemakkelijk te gebruiken en is in verband gebracht met alles van het verslaan van bewegingsziekte tot een betere hersenfunctie.

 2. De gezondheidsvoordelen van gember zijn grotendeels te danken aan de antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen en het gehalte aan therapeutische verbindingen zoals gingerol, shogaol, paradol en zingerone.

 3. Dus waar is gember goed voor en hoe kun je het in je dieet opnemen? Beschikbaar in verse, gedroogde, gemalen, capsule- en sapvorm, gemberwortel is gemakkelijk aan het dieet toe te voegen en kan hebben een blijvende invloed op zowat elk aspect van gezondheid.

 4. Klaar om het te proberen? Dit is wat je moet weten over dit ingrediënt van supersterren en hoe je kunt profiteren van de unieke voordelen.

Wat is gember en gemberwortel?

 1. Gember, ook bekend als Zingiber officinale, is een bloeiende plant die nauw verwant is aan kurkuma en kardemom. De ondergrondse stengel of wortelstok van de gemberplant staat algemeen bekend als de gemberwortel en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

 2. De gezondheidsvoordelen van gember zijn goed gedocumenteerd en gember wordt al duizenden jaren wereldwijd gebruikt als een natuurlijke remedie vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Oude Chinese, Romeinse, Griekse, Arabische en Sanskriet-teksten hebben zelfs allemaal het gebruik van gemberwortel gedocumenteerd om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. (1)

 3. Het kan worden gevonden in verse, gemalen of capsulevorm - of zelfs als essentiële olie van gember - en het wordt geassocieerd met een uitgebreide lijst met voordelen voor de gezondheid van gember. Onderzoek begint net het oppervlak te schrapen als het gaat om de veelheid van voordelen geassocieerd met gemberwortel. Van het bestrijden van infecties tot het verlagen van cholesterol en het verbeteren van gewichtsverlies, het is duidelijk dat het toevoegen van gemberwortel aan uw dieet een krachtig effect op de gezondheid kan hebben.

Gembervoeding

 1. Gember bevat een breed scala aan veel belangrijke vitamines en mineralen. Het bevat ook gingerol, een verbinding met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die is gekoppeld aan vele unieke gezondheidsvoordelen. (2)

 2. 100 gram rauwe gember bevat ongeveer (3):

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat gember ook een kleine hoeveelheid calcium, zink, pantotheenzuur, riboflavine en thiamine.

 4. Houd er echter rekening mee dat de meeste mensen een zeer kleine portie gember consumeren, dus het moet worden gecombineerd met een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen om aan uw behoeften aan micronutriënten te voldoen.

12 voordelen van Gember

 1. Een van de grootste voordelen van gember is het vermogen om op natuurlijke wijze het cholesterolgehalte en triglyceriden te verlagen om uw risico op hartproblemen te verminderen. Een studie uitgevoerd aan de Babol University of Medical Sciences ontdekte eigenlijk dat gember in staat was om het slechte LDL-cholesterol aanzienlijk te verlagen en gunstige HDL-cholesterol te verhogen in vergelijking met een placebo. (17) Een dierstudie toonde ook aan dat gember bijna net zo effectief was in het verlagen van cholesterol (het verbeteren van cholesterolmarkers) als atorvastatine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor hoge bloedcholesterol. (18)

 2. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat gemberextract kan beschermen tegen hersenveroudering en cognitieve achteruitgang. (19, 20) Niet alleen dat, maar een onderzoek uit 2012 wees ook uit dat gemberextract de cognitieve functie en aandacht bij vrouwen van middelbare leeftijd hielp verbeteren. (21)

 3. Naast zijn schimmelwerende eigenschappen heeft gember ook het vermogen om bacteriële infecties te bestrijden. Pathogene bacteriën zijn veel voorkomende boosdoeners achter aandoeningen zoals urineweginfecties, longontsteking en bronchitis.

 4. Volgens een reageerbuisstudie kunnen de verbindingen in gember de groei van bepaalde bacteriestammen die tandvleesaandoeningen veroorzaken, remmen. (22) Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan dat gemberextract ook effectief was tegen verschillende stammen van resistente bacteriën. (23)

 5. Hoewel ontsteking een normale, gezonde immuunrespons op letsel en infectie kan zijn, wordt aangenomen dat chronische ontsteking een belangrijke oorzaak is van aandoeningen zoals hartaandoeningen, obesitas, diabetes en kanker. (24)

 6. Een beoordeling in het International Journal of Preventive Medicine merkte op dat gemberextract de synthese van bepaalde ontstekingsmarkers kan helpen remmen. Naast gingerol bevat het ook andere ontstekingsremmende verbindingen zoals shogaol, paradol en zingerone. (25a)

 7. Er is ook een mogelijkheid dat gembervoordelen het voorkomen van bloedstolsels omvatten (waardoor het risico op een hartaanval wordt verminderd) vanwege de natuurlijke zuren die het bloed verdunnen. Maar studies tot nu toe zijn niet doorslaggevend. (25b)

 8. Een van de meest krachtige gembervoordelen is het vermogen om de spijsvertering te ondersteunen en problemen zoals dyspepsie te voorkomen, een veel voorkomende aandoening van verminderde spijsvertering gekenmerkt door symptomen zoals pijn, brandend maagzuur, volheid en ongemak.

 9. Volgens een studie in het World Journal of Gastroenterology helpt gember het legen van de maag met 25 procent te versnellen in vergelijking met een placebo bij mensen met indigestie. (26) Uit een ander onderzoek bleek zelfs dat het nemen van gembercapsules bij een maaltijd de snelheid van maaglediging verdubbelde (27).

 10. Historisch gebruikt als een natuurlijke remedie voor zeeziekte en ochtendmisselijkheid, is gember misschien het meest bekend om zijn vermogen om misselijkheid en braken te behandelen.

 11. Eén beoordeling keek naar de resultaten van 12 onderzoeken met 1.278 zwangere vrouwen en ontdekte dat gember effectief was bij het verminderen van de symptomen van misselijkheid met een minimaal risico op bijwerkingen. (4) Plus, een ander onderzoek van de Universiteit van Rochester Medical Center toonde aan dat gember de ernst van misselijkheid bij patiënten die chemotherapie kregen, hielp verminderen. (5)

 12. Schimmelinfecties veroorzaken een breed scala aan aandoeningen, van schimmelinfecties tot jeuk en voetschimmel. Gelukkig helpt gember ziekteverwekkende schimmels te doden vanwege zijn krachtige anti-schimmel eigenschappen.

 13. In een reageerbuisstudie uit Iran in 2016 bleek gemberextract effectief te zijn tegen twee soorten gist die vaak schimmelinfecties in de mond veroorzaken. (6) Een ander reageerbuisonderzoek in Mycoses mat de schimmelwerende effecten van 29 plantensoorten en ontdekte dat gember het meest effectief was in het doden van schimmels. (7)

 14. Maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich in de maagwand vormen en symptomen zoals indigestie, vermoeidheid, brandend maagzuur en buikpijn veroorzaken.

 15. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gember de vorming van maagzweren kan helpen voorkomen. Eén dierstudie uit 2011 toonde zelfs aan dat gemberpoeder beschermd tegen door aspirine geïnduceerde maagzweren door de niveaus van ontstekingsproteïnen te verlagen en de activiteit van enzymen die verband houden met de ontwikkeling van zweren te blokkeren. (8)

 16. Helaas worden negatieve bijwerkingen zoals pijn, menstruatiekrampen (dysmenorroe) en hoofdpijn bij veel vrouwen vaak geassocieerd met menstruatie. Terwijl sommige medicijnen zonder recept gebruiken om verlichting van de symptomen te bieden, kunnen natuurlijke remedies zoals gember net zo nuttig zijn bij het verlichten van menstruatiepijn.

 17. Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat gember menstruatiepijn even effectief vermindert als medicijnen zoals ibuprofen en mefanaminezuur. (9) Een andere studie in 2009 had vergelijkbare bevindingen en rapporteerde dat gember zowel de intensiteit als de duur van pijn vermindert. (10)

 18. Een van de meest indrukwekkende voordelen van gember zijn de anti-kanker eigenschappen, dankzij de aanwezigheid van een krachtige verbinding genaamd 6-gingerol.

 19. Uit reageerbuisstudies blijkt dat gember en zijn componenten effectief kunnen zijn bij het blokkeren van de groei en ontwikkeling van kankercellen voor eierstok-, pancreas- en prostaatkanker. (11, 12, 13) Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen hoe de eigenschappen van gember kanker remt en hoe het zich kan vertalen naar mensen.

 20. Hoge bloedsuikerspiegel kan veel negatieve symptomen veroorzaken, van vaak plassen tot hoofdpijn (inclusief migraine) en verhoogde dorst. Indien niet aangevinkt, kan het zelfs ernstigere problemen veroorzaken zoals zenuwbeschadiging en verminderde wondgenezing.

 21. Onderzoek toont aan dat gember de normale bloedsuikerspiegel helpt bevorderen om deze ernstige bijwerkingen te voorkomen. In een onderzoek uit 2015 verminderde gembersupplementen de nuchtere bloedsuikerspiegel met 12 procent en verbeterde de langdurige bloedsuikerspiegel met 10 procent. (14)

 22. Vanwege het vermogen om ontstekingen te verminderen, kan het toevoegen van gember aan uw dieet zowel spierpijn als aan artritis gerelateerde gewrichtspijn helpen behandelen.

 23. Eén studie toonde aan dat dagelijkse consumptie van gember resulteerde in matige tot grote verminderingen van spierpijn veroorzaakt door door inspanning veroorzaakte spierblessure. (15) Een andere studie wees uit dat gemberextract hielp bij het verminderen van kniepijn en de behoefte aan pijnstillers bij personen met artrose. (16)

 24. Van het produceren van gal tot het produceren van hormonen, cholesterol is essentieel voor de algehele gezondheid. Hoge cholesterolspiegels kunnen zich echter in het bloed ophopen, waardoor blokkades ontstaan ​​en uw risico op hartaandoeningen toeneemt.

 25. Neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson zijn in verband gebracht met oxidatieve stress en chronische ontsteking in de hersenen. Met zijn rijkdom aan antioxidanten en krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, wordt gember verondersteld een belangrijke rol te spelen in de gezondheid van je hersenen.

Gemberwortel gebruiken

 1. Nu vraagt ​​u zich waarschijnlijk af hoe u gemberwortel kunt gebruiken om te profiteren van de vele potentiële gezondheidsvoordelen. Gelukkig is gemberwortel beschikbaar in verschillende vormen en kan deze gemakkelijk worden opgenomen in je dagelijkse routine.

 2. Verse gember moet een dunne, glanzende schil hebben die gemakkelijk met uw nagel kan worden geschraapt. Het moet ook een scherp, peperig en scherp aroma hebben. Gember die slecht is geworden, zal daarentegen zachte plekken en een vochtige textuur hebben, terwijl gesneden gember langs de randen donker begint te worden wanneer het voorbij zijn prime is.

 3. Gemberwortel kan vers of gemalen, geperst of in je favoriete dranken worden gegeten. Gemberwortelpillen zijn ook verkrijgbaar in tablet- of capsulevorm om u te voorzien van een snelle en geconcentreerde dosis antioxidanten. Daarnaast is essentiële gemberolie ook beschikbaar en kan deze lokaal worden aangebracht of intern worden ingenomen voor een boost van gingerol.

 4. Je kunt ook gember gebruiken om een ​​zelfgemaakte hoestsiroop te maken, voeg een paar eetlepels toe aan een ontspannend heet bad of meng het in een rustgevend voetbad.

 5. Gemberwortel heeft een unieke scherpe, peperige smaak en een uitgesproken aroma dat een uitstekende aanvulling is op veel verschillende gerechten. Er zijn zelfs ontelbare gemberwortelrecepten verkrijgbaar voor alles, van hoofdgerechten tot desserts en nog veel meer.

 6. Gember kan in dunne plakjes worden gesneden en worden toegevoegd aan smoothies of groentesappen voor een extra beetje pit. Het kan ook worden geraspt en toegevoegd aan soepen, salades of snoepjes om de smaak en gezondheidsvoordelen te vergroten.

 7. Gemalen gember kan ook worden gebruikt bij het koken door het te mengen in gebakken goederen, desserts en snoepjes. Het is ook een smakelijke toevoeging aan sauzen, stoofschotels, marinades en curry's.

 8. Een lekker kopje gemberwortelthee of gemberwater is de perfecte remedie voor een misselijke maag of een lange, stressvolle dag. Het beste van alles is dat het eenvoudig is om beide dranken vanuit je eigen keuken te bereiden met verse gember.

 9. Was eenvoudig een 2-inch knop verse gemberwortel en snijd deze in zeer dunne plakjes. Voeg de plakjes gember toe aan heet water en kook gedurende 10-30 minuten, afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben. Haal van het vuur, zeef en gooi de stukjes gember weg en voeg naar keuze citroen, rauwe honing of limoensap toe om de smaak te verbeteren. U kunt op basis van uw persoonlijke voorkeur genieten van uw drankje, warm of koud.

 10. Voordelen van gemberwater en gemberthee zijn onder meer het lichaam ontspannen, de maag kalmeren en misselijkheid verlichten. Drink dagelijks één tot drie kopjes om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

 11. Een andere eenvoudige manier om uw dagelijkse dosis gember binnen te krijgen, is door het te persen. Je kunt dit eenvoudig doen door een sapcentrifuge te gebruiken of door een gemberknop te schillen en te raspen en vervolgens een kaasdoek te gebruiken om het sap eruit te persen.

 12. Je kunt een gemberschot recht naar binnen slikken of mengen met andere groentesappen voor een toename van extra voedingsstoffen. Recepten zoals dit sinaasappelgemberwortelsap zijn bijvoorbeeld geweldig om je dieet aan te vullen met de vitamines en mineralen die je nodig hebt om te functioneren en gedijen.

 13. Gembersap is ook een belangrijk ingrediënt in veel soorten Aziatische gerechten en kan worden toegevoegd aan klassieke gerechten zoals gemberbiefstuk of cashew-kip. Probeer te experimenteren met je favoriete marinades door een beetje gembersap toe te voegen om de smaak nog meer te versterken.

 14. Om het meeste uit uw gember te halen, bewaart u deze ongepeld in een plastic zak en plaatst u deze in het knapperige compartiment van de koelkast. Gekoelde gember kan ongeveer 3-4 weken duren, of zelfs langer met de juiste opslag.

 15. Je kunt je gember ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen. Dit werkt vooral goed als je van plan bent je gember te raspen. Wikkel uw gember eenvoudig in een plastic zak en bewaar deze in de vriezer. Als je het gebruikt om gembersap te maken, kun je het raspen en het sap extraheren zonder het eerst te ontdooien. Of probeer je gember te hakken of fijn te hakken voordat je het invriest om de bereiding een fluitje van een cent te maken.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen voor gember

 1. Met mate is gember over het algemeen veilig en zal het bij de meeste mensen waarschijnlijk geen nadelige bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende symptomen zijn maagklachten, brandend maagzuur en diarree.

 2. Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen ook een allergie voor gember hebben. Als u symptomen van voedselallergie zoals netelroos, zwelling of ademhalingsproblemen ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 3. Bij toepassing op de huid kan etherische olie van gember bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Het is het beste om een ​​huidtest uit te proberen door eerst een kleine hoeveelheid olie aan te brengen om te controleren of je huid niet gevoelig is.

 4. Begin bovendien bij het nemen van gembercapsules altijd met een lage dosis en werk uw weg omhoog om uw tolerantie te beoordelen. Houd u aan de aanbevolen dosering en verminder indien nodig als u negatieve symptomen heeft.

 5. Lees verder: De beste Detox-drankjesDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407