Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


2 redenen waarom je lichaam je dankt voor het eten van minder rood vlees

Tips

 1. Rood vlees biedt solide voedingsvoordelen: het is hoog in kwaliteit proteïne en een goede bron van B-vitamines, ijzer en zink. Aan de andere kant is het rijk aan verzadigd vet en cholesterol, die verband houden met hart- en vaatziekten. Dus, wat is het oordeel over rood vlees - en hoe vaak moet je echt een gemarineerde biefstuk gebruiken?

Aanbevolen inname van rood vlees

 1. Het American Institute for Cancer Research beveelt aan om verwerkt vlees te vermijden en uw consumptie van rood vlees te beperken tot 12 tot 18 ounces per week. Gebaseerd op een portie van 3 ons, wat neerkomt op vier tot zes porties rood vlees per week. Als u echter een familiegeschiedenis van hartaandoeningen heeft, is het het beste om met een medische professional (zoals een geregistreerde diëtist) te praten over een aangepast maaltijdplan en hoe u rood vlees in uw dieet kunt opnemen.

Verzadigd vet en cholesterol in rood vlees

 1. Rood vlees bevat verzadigd vet en cholesterol in de voeding, dus zorg ervoor dat u de porties beperkt zodat de totale hoeveelheid in uw voeding binnen de aanbevolen dagelijkse inname blijft. Controleer het voedingsetiket op het vlees dat u koopt, omdat het vetgehalte varieert afhankelijk van het type en de snee vlees. Verschillende delen van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees bevatten 55 tot 130 milligram cholesterol in een portie van 3 ons, volgens de rapporten van de USDA over rundvlees en varkensvlees en lamsvlees. Verzadigd vet varieert van 1 tot 10 gram.

 2. De American Heart Association (AHA) beveelt aan om 5 tot 6 procent calorieën uit verzadigd vet te halen. Dus als u een dieet van 1500 calorieën gebruikt, moet u niet meer dan 10 gram verzadigd vet per dag consumeren (omdat elke gram vet negen calorieën bevat). Om dat in perspectief te plaatsen, levert één portie gekookt ribgebraad alleen al 10 gram verzadigd vet op.

Verhoogd risico op kanker

 1. Wanneer rood vlees op hoge temperaturen wordt gekookt, zoals grillen en braden, worden twee stoffen geproduceerd die verband houden met het risico op kanker: heterocyclische amines of HCA's en polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's. Een studie gepubliceerd in het januari 2008 nummer van Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention concludeerde dat het consumeren van rood vlees dat goed gekookt en zeer goed gedaan was, het risico op prostaatkanker aanzienlijk verhoogde. Bovendien bleek uit een onderzoek in oktober 2013 in Voeding en kanker dat HCA's en PAK's uit rood vlees ook het risico op darmkanker kunnen vergroten.

 2. Ander onderzoek koppelt rood vlees aan borstkanker - ongeacht de kookmethode. Een onderzoek uit augustus 2019, gepubliceerd in het International Journal of Cancer, toonde aan dat vrouwen die het meeste rood vlees aten (ongeacht hoe het werd gekookt) een 23 procent hoger risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking met vrouwen die minder rood vlees consumeerden. Aan de andere kant hadden vrouwen die meer gevogelte aten een 15 procent lager risico dan degenen die niet zoveel kip aten. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat vrouwen die vlees door pluimvee vervingen de meest significante risicoverlagingen van borstkanker hadden.

Hoger risico op hartziekten

 1. Een juni 2019-studie gepubliceerd in de BMJ waarin gekeken werd naar de gezondheidsgegevens van 53.553 vrouwen en 27.916 mannen zonder hartziekte vond een verband tussen de aandoening en onverwerkt rood vlees. Deelnemers die zich over een periode van acht jaar overgeven aan rood vlees, hadden meer kans om in de daaropvolgende acht jaar te sterven.

 2. De onderzoekers ontdekten dat het verhogen van de inname van verwerkt vlees met zo weinig als een halve dagelijkse portie of meer gepaard ging met een 13 procent hoger risico op sterfte, terwijl het verhogen van onverwerkte vleesinname met dezelfde hoeveelheid de mortaliteit verhoogde risico met 9 procent. In het bijzonder was slechts één extra dagelijkse portie verwerkt vlees gedurende acht jaar gekoppeld aan een 19 procent hoger risico op overlijden door hartaandoeningen.

 3. Ander onderzoek naar rood vlees en hartziekten is minder overtuigend. Een meta-analyse van juni 2010 gepubliceerd in Circulation toonde aan dat onbewerkt rood vlees niet geassocieerd is met een verhoogd risico op coronaire hartziekten of diabetes. Mensen die acht keer per week rood vlees aten, hadden geen hogere incidentie van beide ziekten dan mensen die eenmaal per week of minder vlees aten. Verwerkt vlees droeg echter bij aan beide ziekten. Elke dagelijkse portie verwerkt vlees verhoogde het risico op hartaandoeningen met 42 procent en het risico op diabetes met 19 procent.

 4. Elk vlees dat conserveermiddelen bevat of wordt geconserveerd door roken, genezen of zouten, is verwerkt vlees, volgens Harvard Health Publishing. Enkele voorbeelden zijn hotdogs, spek, worst en vleeswaren.

 5. Dat gezegd hebbende, is het het beste om voorzichtig te zijn en je inname van verwerkt vlees tot een absoluut minimum te beperken, omdat verwerkt vlees meer hartbeschadigende conserveermiddelen en natrium bevat, volgens Harvard Health. En vergeet niet om uw consumptie van onbewerkt rood vlees te beperken tot niet meer dan 18 gram per week volgens de aanbevelingen van het American Institute for Cancer Research.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407