Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


3 gezondheidsvoordelen van meerval die het eten waard maken

Serveer Wraps, Roerbakgerechten en Chilis

 1. Meerval is een soort witte vis die zowel in zoet als zout water kan leven. Hoewel je ze zou kunnen associëren met de Creoolse en Cajun-keuken, zijn er eigenlijk duizenden soorten meervallen die op allerlei manieren worden bereid. Deze vissen staan ​​bekend als rijk aan vitamines, mineralen en omega-vetzuren.

Catfish Around the World

 1. Meervallen worden overal ter wereld gegeten, inclusief Noord-Amerika, Azië, Europa en Afrika. Hoewel de vele soorten meervallen aanzienlijk kunnen variëren, wordt deze over het algemeen beschouwd als een betaalbare, veelzijdige vis, ongeacht waar deze wordt gevonden.

 2. In Noord-Amerika is de kanaalmeerval, afkomstig uit de rivier de Mississippi, een van de meest geconsumeerde soorten. Amerikanen consumeren gemiddeld 15 pond zeevruchten per jaar. Meer dan een half pond van deze hoeveelheid is gekweekte Amerikaanse meerval. Meerval in Amerika wordt in verschillende vormen gegeten, van gefrituurd tot zwart of geïntegreerd in een stoofpot.

 3. Ongeacht het type meerval, worden deze vissen als omnivoor beschouwd, eten planten, insecten, schelpdieren, andere vissen en zelfs kleine landzoogdieren of reptielen. Dit gevarieerde dieet betekent dat er een verschil in voeding is tussen gekweekte en wilde meerval. Het betekent ook dat meervallen als roofdieren het potentieel hebben om uit te groeien tot vrij grote vissen. Meervallen worden eigenlijk beschouwd als de grootste zoetwatervis in Europa.

Meerval voedingsfeiten

 1. Meerval is een goede bron van eiwitten, met 49 procent van de dagelijkse waarde in één filet (ongeveer 159 gram). Elke portie meerval van 159 gram bevat ook de volgende vitamines en mineralen:

 2. Meervallen bevatten ook kleine hoeveelheden (tussen 1 en 4 procent) van de meeste andere essentiële vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer en mangaan. Ze bevatten ook andere voedingsstoffen, zoals choline en zijn goede bronnen van gezonde, essentiële vetten. Meervallen hebben zowel omega-3 als omega-6-vetzuren.

Gekweekt versus wilde meerval

 1. Net als veel andere wezens kan de voeding van meervallen verschillen, afhankelijk van of ze gekweekt of wild zijn. De eiwitten en mineralen in beide soorten meervallen zijn ongeveer hetzelfde. Het vitaminegehalte vertoont echter enkele grote verschillen. Er is 199 procent van de DV voor vitamine D in wilde meerval per filet, vergeleken met geen in gekweekte meerval. Er is echter slechts 22 procent van de DV voor thiamine (vitamine B1) in dezelfde hoeveelheid wilde meerval, vergeleken met de 38 procent in gekweekte meerval.

 2. Er zijn ook minder omega-6-vetzuren in wilde meervallen en meer omega-3-vetzuren. Dit is eigenlijk een goede zaak, omdat de meeste westerse diëten al rijk zijn aan omega-6-vetzuren en het hoge gehalte aan omega-3 eigenlijk een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen is van het eten van vis. Dit betekent dat het eten van in het wild gevangen meerval beter voor je kan zijn, omdat het je kan helpen een gezonde, lage verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren te behouden.

Meervoordelen voor de gezondheid

 1. De voordelen van meervallen komen van de voedingsstoffen. Hoewel meerval niet als een vette vis zoals zalm wordt beschouwd, is het nog steeds een goede bron van omega-vetzuren. Met name omega-3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn goed voor je hersenen, hart, immuunsysteem en ogen.

 2. Meerval is ook een goede bron van vitamine B12, een voedingsstof die meestal alleen in dierlijke producten wordt aangetroffen. Deze voedingsstof is belangrijk voor uw gezondheid omdat het uw lichaam helpt om DNA aan te maken en ervoor zorgt dat uw zenuw- en bloedcellen goed blijven functioneren.

 3. Als u van wilde meervallen houdt, is deze vis een uitstekende bron van vitamine D, die van nature niet in te veel voedingsmiddelen voorkomt. Deze voedingsstof is belangrijk voor je botten omdat het je lichaam helpt calcium op te nemen. Het helpt ook de functie van uw immuunsysteem te behouden en reguleert de cellulaire groei in uw lichaam.

 4. Meerval is over het algemeen goed voor uw gezondheid omdat het gevuld is met verschillende voedingsstoffen. Als je echter zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je gekweekte meerval kiezen boven wilde meerval. Dit komt omdat zware metalen, zoals kwik, soms zijn gevonden in wilde meervallen.

Zware metalen in meervallen

 1. Traditioneel wordt meerval beschouwd als een vis met weinig kwik. In feite heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration aanbevolen om elke week tot 12 ons aan kwikarme vis en schaaldieren te consumeren. Ze verwijzen specifiek naar zalm, ingeblikte lichte tonijn, koolvis, garnalen en meerval als voorbeelden, terwijl mensen worden geadviseerd om grote roofvissen te vermijden. Meerval wordt vermeld als een van de 'beste keuzes' van vis die je zou kunnen eten.

 2. Meervallen die worden gekweekt, mogen waarschijnlijk slechts tot een bepaald punt opgroeien. Het is ook onwaarschijnlijk dat ze bijzonder roofdiergedrag vertonen, gezien hoe gekweekte vis meestal wordt gekweekt. In het wild gevangen meervallen, die erg groot kunnen worden, zullen echter steeds grotere prooien consumeren naarmate ze ouder worden. Grotere vissen hebben de neiging om kwik en andere zware metalen in hun lichaam op te hopen.

 3. Verschillende studies, waaronder een studie uit 2014 in de Journal Chemosphere en een studie uit 2013 in de Journal of the Asiatic Society of Bangladesh, hebben de wetenschap meervalaccumulatie van zware metalen in meervallen onderzocht. Overmatige hoeveelheden kwik, koper, cadmium, chroom en lood zijn gevonden in wilde meervallen in heel Europa en Azië.

 4. Als ze te vaak worden geconsumeerd, kunnen deze zware metalen neurologische problemen en orgaanschade veroorzaken. Dit betekent dat als u specifiek op zoek bent naar vis met weinig kwik en andere zware metalen, de kleinere, gekweekte meerval meerval een veiliger optie kan zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407