Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


4 Mogelijke bijwerkingen van voedingsgist

Zijn de risico's van biergist?

 1. Nutritionele gist is een gedeactiveerde gist, wat betekent dat gistcellen tijdens de verwerking worden gedood en inactief zijn in het eindproduct.

 2. Het wordt beschreven als een nootachtige, kaasachtige en hartige smaak. Het is een veel voorkomende veganistische kaasvervanger.

 3. Nutritionele gist komt in de vorm van poeder of vlokken. Het is een uitstekende bron van veel vitamines en mineralen. Het biedt ook een aantal potentiële gezondheidsvoordelen.

 4. Hoewel voedingsgist een waardevolle aanvulling is op veel diëten, kunnen er enkele bijwerkingen zijn die gepaard gaan met het gebruik als voedingssupplement.

 5. Hier zijn 4 mogelijke bijwerkingen van voedingsgist.

1. Kan onaangename spijsvertering veroorzaken als het te snel wordt geïntroduceerd

 1. Hoewel voedingsgist weinig calorieën bevat, zit het boordevol vezels.

 2. In feite kan slechts 2 eetlepels (21 gram) voedingsgistvlokken ongeveer 5 gram voedingsvezels opleveren. Dat is ongeveer 20 procent van de aanbevolen inname (1).

 3. Een vezelrijk dieet kan de regelmaat van de darm bevorderen, maar het is belangrijk om uw vezelconsumptie geleidelijk te verhogen (2).

 4. Te snel introduceren van te veel vezels kan leiden tot buikpijn - zoals krampen of zelfs diarree - vooral als u niet gewend bent vezelrijk voedsel te eten.

 5. Omdat voedingsgist veel vezels in één portie bevat, is het het beste om langzaam te beginnen en de porties aan te passen als je lichaam zich aanpast aan de hogere vezelconsumptie.

 6. Wanneer u uw vezelinname verhoogt, is het altijd het beste om ervoor te zorgen dat u voldoende vloeistoffen consumeert om een ​​goede spijsvertering te behouden (3).

2. Kan hoofdpijn of migraine-aanvallen veroorzaken

 1. Hoewel voedingsgist een geweldige bron is van veel vitamines en mineralen - zoals vitamine B12 en zink - bevatten sommige gistproducten verbindingen zoals tyramine, die bij sommige personen migraine-aanvallen kunnen veroorzaken .

 2. Tyramine is een verbinding afgeleid van het aminozuur tyrosine en komt van nature voor in voedingsgist en geconcentreerde gistproducten zoals Vegemite (4, 5).

 3. De meeste mensen kunnen genieten van voedsel dat tyramine bevat, zonder negatieve bijwerkingen te ervaren.

 4. Uit sommige onderzoeken blijkt echter dat tyramine bij bepaalde mensen migraine-aanvallen kan veroorzaken (6, 7, 8, 9).

 5. Migraine is een aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende - vaak slopende - hoofdpijn die matige tot ernstige pijn veroorzaakt.

 6. Onderzoekers proberen nog steeds te begrijpen hoe tyramine migraine-aanvallen veroorzaakt.

 7. Het lijkt er echter op dat tyramine op het centrale zenuwstelsel kan werken. Het laat verschillende hormonen vrij, wat kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk en hoofdpijn kan veroorzaken (5, 10).

3. Kan leiden tot blozen in het gezicht

 1. Nutritionele gist is een uitstekende bron van niacine.

 2. Slechts 1 eetlepel (11 gram) voedingsgistvlokken kan meer dan 38 mg niacine opleveren. Dat is meer dan het dubbele van de dagelijkse waarde voor zowel mannen als vrouwen (1, 11).

 3. Niacine - ook bekend als vitamine B-3 - is betrokken bij veel vitale processen in uw lichaam, zoals metabolisme en enzymfunctie (12).

 4. Toch kan het consumeren van grote hoeveelheden niacine blozen in het gezicht veroorzaken (13).

 5. Het wordt gekenmerkt als een rode blos op de huid, die kan worden gevolgd door een branderig en jeukend gevoel dat optreedt binnen 10-20 minuten na inname van niacine in hoge doses.

 6. Hoewel blozen in het gezicht ongemakkelijk kan zijn, is het over het algemeen niet geassocieerd met schade en neemt het meestal binnen één tot twee uur af (14).

 7. Bovendien treedt blozen in het gezicht meestal alleen op na het consumeren van extreem hoge doses niacine - zoals 500 mg of meer - die meestal alleen in supplementvorm kan worden bereikt (15).

 8. Hoewel blozen in het gezicht niet gevaarlijk is, kunnen hoge doses niacine andere, gevaarlijkere bijwerkingen veroorzaken, zoals leverfalen. Dit is echter zeldzaam (16).

 9. Gezichtspoeling veroorzaakt door voedingsgist zal waarschijnlijk niet optreden na het consumeren van slechts een paar porties. Het is gebruikelijker na inname van zeer grote doses.

 1. Hoewel relatief ongewoon, kunnen sommige mensen intolerant zijn voor voedingsgist.

 2. Dit lijkt het meest voor te komen bij personen met inflammatoire darmaandoeningen (IBD), zoals de ziekte van Crohn.

 3. Gist kan een immuunrespons veroorzaken bij bepaalde personen met IBD. Sommige onderzoeken suggereren dat het de symptomen kan verergeren (17, 18, 19).

 4. Toch is de rol van gist in de voeding bij de ontwikkeling van IBD nog onduidelijk. Er zijn geen sterke aanwijzingen dat het een directe oorzaak van de ziekte is.

De onderste regel

 1. Nutritionele gist is een gedeactiveerde vorm van gist vol vitamines, mineralen en voedingsstoffen.

 2. Het heeft een hartige, kaasachtige smaak en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan een aantal verschillende maaltijden en snacks.

 3. Hoewel voedingsgist over het algemeen veilig is voor de meeste mensen, kan het negatieve reacties veroorzaken bij personen die er gevoelig voor zijn.

 4. In grote doses kan het spijsverteringsongemakken of blozen in het gezicht veroorzaken vanwege respectievelijk het hoge vezel- en niacinegehalte.

 5. Nutritionele gist kan ook tyramine bevatten, wat bij sommige personen migraine kan veroorzaken.

 6. Het is het beste om voedingsgist langzaam in uw dieet te introduceren en u te houden aan lagere doses supplementen om ongewenste bijwerkingen te minimaliseren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407