Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 gezondheidswaarschuwingen om rekening mee te houden bij het persen van wortelen

Wortelsap: vriend of vijand?

 1. Helder oranje, zoet en verfrissend, vers wortelsap kan een goede manier zijn om enkele van uw essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoewel de gezondheidsvoordelen van wortels (en bij uitbreiding wortelsap) van het vitamine- en mineralengehalte belangrijk zijn, kan het enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals een gele huid, als je te veel drinkt. Eet een verscheidenheid aan groenten uit verschillende groepen - wortelsap mag niet de enige, of zelfs primaire, bron van groenten in uw dieet zijn.

Minder voedingsvezels

 1. Wortelen zijn van nature rijk aan vezels, met een portie gehakte wortels met een kop van 3,6 gram vezels, volgens USDA National Nutrient Database.

 2. Een van de nadelen van wortelsap is echter dat sap het grootste deel van het vezelgehalte uit wortels verwijdert, waardoor alleen het oplosbare vezelgehalte van de groente achterblijft. Dit maakt wortelsapvoeding van mindere kwaliteit dan die van hele, rauwe wortelen.

 3. Omdat de meeste Amerikanen al niet genoeg vezels binnenkrijgen in hun normale voeding - de aanbevolen inname is 20 tot 35 gram per dag, volgens het University of Maryland Medical Center - overweeg om hele wortels te eten in plaats van wortelsap te drinken.

Gele huid

 1. Wortelen zijn rijk aan carotenoïden, namelijk bètacaroteen, het pigment dat wortelen hun feloranje kleur geeft. Te veel wortelsap drinken kan leiden tot een hoge inname van bètacaroteen, waardoor je huid geel kan worden, zegt Oregon State University.

 2. In sommige gevallen kunnen mensen dit verwarren als een teken van geelzucht - een ernstige aandoening die medische aandacht vereist, waarbij uw huid en het wit van uw ogen na verloop van tijd geel waarschuwt voor MedlinePlus. Als uw huid echter geel wordt vanwege te veel wortelsapconsumptie, worden uw ogen niet geel. Raadpleeg voor de zekerheid een arts.

Calorieën wortelsap

 1. Een ander nadeel van wortelsap is dat het veel calorieën, koolhydraten en suiker bevat in vergelijking met dezelfde hoeveelheid gehakte wortelen. Een kopje rauwe wortelen heeft 52 calorieën per kopje vergeleken met wortelsap in blik van 94 per kopje.

 2. Het koolhydraatgehalte van rauwe wortels is 12 gram per kopje, wat oploopt tot 22 gram per kopje voor sap. En het suikergehalte van 6 gram in rauwe wortels stijgt tot 9 gram in wortelsap, volgens de USDA National Nutrient Database. Het sap kan niet alleen effect hebben op uw gewicht, het kan ook problematisch zijn als u diabetes hebt en bezorgd bent over uw bloedsuikerspiegel.

Allergie voor wortelen

 1. Hoewel zeldzaam, kan wortelsap een allergische reactie veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor selderij, berk, bijvoet, kruiden en aanverwante planten. Dit type allergie staat bekend als het "selderij-wortel-bijvoet-kruidensyndroom", aldus Dr. Adrian Morris Surrey Allergy Clinic.

 2. De symptomen voor deze allergie zijn kenmerkend voor andere voedselallergieën en kunnen tintelingen in de mond, jeuk, zwelling van de lippen of tong, misselijkheid, braken of ademhalingsproblemen omvatten.

Geneesmiddelinteractie met vitamine K

 1. Als u bloedverdunners zoals warfarine gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat het een wisselwerking kan hebben met de vitamine K in wortelen. Warfarine wordt voorgeschreven om bloedstolsels te voorkomen, terwijl vitamine K de bloedstolling bevordert, dus het is belangrijk dat u niet plotseling veel meer vitamine K-rijk voedsel eet.

 2. Een kopje wortelsap is volgens Fit Juice gelijk aan voedingsstoffen als 5 kopjes gehakte wortelen. Vijf kopjes gehakte wortelen leveren 100% aanbevolen dagelijkse waarde van 90 mcg vitamine K, volgens INRTracker.com. Dus als je meer wortelsap drinkt en je vitamine K-inname aanzienlijk verhoogt, kan het warfarine minder effectief maken.

Belang van groentevariëteit en rauwe wortelen

 1. Wortelen behoren tot de categorie groenten van de aanbevolen voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Hoewel 2 tot 3 koppen groenten per dag worden aanbevolen, raadt de USDA aan om niet meer dan 4 tot 6 koppen sinaasappelgroenten per week te eten.

 2. Het consumeren van groenten uit andere categorieën - donker groen, zetmeelrijke groenten, peulvruchten - zal u helpen een reeks essentiële voedingsstoffen te krijgen die niet door wortelsap alleen konden worden geleverd. Wortelsap wordt ook gemaakt met rauwe wortelen, die volgens de Universiteit van Arkansas minder bètacaroteen hebben dan gekookte wortelen. Dit kan belangrijk zijn als u uw vitamine A-inname moet verhogen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407