Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 Mogelijke bijwerkingen van probiotica

De onderste regel

 1. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die bij grote hoeveelheden gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Ze kunnen als supplementen worden ingenomen of op natuurlijke wijze worden geconsumeerd door gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en kombucha (1, 2, 3, 4).

 3. De gezondheidsvoordelen van probiotische supplementen en voedingsmiddelen zijn goed gedocumenteerd, waaronder een lager risico op infecties, verbeterde spijsvertering en zelfs een verlaagd risico op sommige chronische ziekten (5, 6, 7, 8) .

 4. Hoewel er veel gezondheidsvoordelen zijn verbonden aan het nemen van probiotica, kunnen er ook bijwerkingen optreden. De meeste hiervan zijn klein en treffen slechts een klein percentage van de bevolking.

 5. Sommige mensen met ernstige ziekten of gecompromitteerde immuunsystemen kunnen echter meer ernstige complicaties ervaren.

 6. Dit artikel bespreekt de meest voorkomende bijwerkingen van probiotica en hoe deze te verminderen.

1. Ze kunnen onaangename spijsverteringssymptomen veroorzaken

 1. Hoewel de meeste mensen geen bijwerkingen ervaren, is de meest gemelde reactie op op bacteriën gebaseerde probiotische supplementen een tijdelijke toename van gas en een opgeblazen gevoel (9).

 2. Degenen die op gist gebaseerde probiotica gebruiken, kunnen last hebben van constipatie en verhoogde dorst (10).

 3. Het is niet precies bekend waarom sommige mensen deze bijwerkingen ervaren, maar deze verdwijnen meestal na een paar weken van continu gebruik (9).

 4. Om de kans op bijwerkingen te verminderen, begint u met een lage dosis probiotica en verhoogt u deze langzaam over een paar weken naar de volledige dosis. Dit kan je lichaam helpen zich eraan aan te passen.

 5. Als het gas, een opgeblazen gevoel of andere bijwerkingen langer dan een paar weken aanhouden, stop dan met het nemen van de probiotica en raadpleeg een arts.

2. Amines in probiotische voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn veroorzaken

 1. Sommige voedingsmiddelen die veel probiotica bevatten, zoals yoghurt, zuurkool en kimchi, bevatten biogene amines (11, 12).

 2. Biogene amines zijn stoffen die ontstaan ​​wanneer voedingsmiddelen die eiwit bevatten verouderen of door bacteriën worden gefermenteerd (13).

 3. De meest voorkomende amines in probiotisch-rijk voedsel omvatten histamine, tyramine, tryptamine en fenylethylamine (14).

 4. Amines kunnen het centrale zenuwstelsel opwekken, de bloedstroom verhogen of verlagen en kunnen hoofdpijn veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de stof (15, 16).

 5. Een onderzoek wees uit dat een dieet met weinig histamine hoofdpijn verminderde bij 75% van de deelnemers. Uit een beoordeling van 10 gecontroleerde onderzoeken bleek echter geen significant effect van voedingsamines op hoofdpijn (17, 18).

 6. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of amines bij sommige mensen directe triggers van hoofdpijn of migraine kunnen zijn.

 7. Door een voedingsdagboek bij te houden, inclusief eventuele hoofdpijnsymptomen, kunt u duidelijk maken of gefermenteerd voedsel problematisch voor u is.

 8. Als voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica uw symptomen veroorzaken, is een probiotisch supplement wellicht een betere keuze.

3. Sommige soorten kunnen het histaminegehalte verhogen

 1. Sommige bacteriestammen die in probiotische supplementen worden gebruikt, kunnen histamine produceren in het spijsverteringskanaal van mensen (19, 20, 21).

 2. Histamine is een molecuul dat normaal wordt geproduceerd door uw immuunsysteem wanneer het een bedreiging detecteert.

 3. Wanneer het histaminegehalte stijgt, verwijden de bloedvaten zich om meer bloed naar het getroffen gebied te brengen. De vaten worden ook meer permeabel zodat afweercellen gemakkelijk in het relevante weefsel kunnen komen om ziekteverwekkers te bestrijden (22).

 4. Dit proces veroorzaakt roodheid en zwelling in het getroffen gebied en kan ook allergiesymptomen veroorzaken zoals jeuk, tranende ogen, loopneus of ademhalingsproblemen.

 5. Normaal gesproken wordt histamine dat in uw spijsverteringskanaal wordt geproduceerd, van nature afgebroken door een enzym dat diamine-oxidase (DAO) wordt genoemd. Dit enzym remt het histaminegehalte voldoende te stijgen om symptomen te veroorzaken (23).

 6. Sommige mensen met histamine-intolerantie hebben echter problemen met het correct afbreken van de histamine in hun lichaam, aangezien ze niet voldoende DAO produceren (24, 25, 26).

 7. De overtollige histamine wordt vervolgens geabsorbeerd door de bekleding van het darmkanaal en in de bloedbaan, wat symptomen veroorzaakt die lijken op een allergische reactie (27).

 8. Mensen met een histamine-intolerantie moeten voedingsmiddelen vermijden die overtollige histamine bevatten (28).

 9. Theoretisch willen ze misschien probiotische supplementen selecteren die geen histamine-producerende bacteriën bevatten, maar tot op heden is er geen onderzoek gedaan naar dit specifieke gebied.

 10. Sommige histamine-producerende probiotische stammen omvatten Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii en Streptococcus thermophilus (29, 30, 31).

4. Sommige ingrediënten kunnen bijwerkingen veroorzaken

 1. Mensen met allergieën of intoleranties moeten de etiketten van probiotische supplementen zorgvuldig lezen, omdat deze ingrediënten kunnen bevatten waarop ze kunnen reageren.

 2. Sommige supplementen bevatten bijvoorbeeld allergenen zoals zuivel, eieren of soja.

 3. Deze ingrediënten moeten worden vermeden door iedereen die allergisch is, omdat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Lees indien nodig de etiketten aandachtig om deze ingrediënten te voorkomen (32).

 4. Evenzo mogen probiotica op basis van gist niet worden gebruikt door mensen met gistallergieën. In plaats daarvan moet een op bacteriën gebaseerd probioticum worden gebruikt (33).

 5. Melksuiker of lactose wordt ook gebruikt in veel probiotische supplementen (34).

 6. Hoewel studies suggereren dat de meeste mensen met lactose-intolerantie tot 400 mg lactose kunnen verdragen in medicijnen of supplementen, zijn er gevallen gemeld van bijwerkingen van probiotica (35, 36, 37).

 7. Omdat een klein aantal mensen met lactose-intolerantie onaangenaam gas en een opgeblazen gevoel kunnen ervaren bij het consumeren van lactose-bevattende probiotica, willen ze misschien lactosevrije producten kiezen.

 8. Naast krachtige probiotica bevatten sommige supplementen ook prebiotica. Dit zijn plantenvezels die mensen niet kunnen verteren, maar die bacteriën als voedsel kunnen consumeren. De meest voorkomende soorten zijn lactulose, inuline en verschillende oligosachariden (38).

 9. Wanneer een supplement zowel probiotische micro-organismen als prebiotische vezels bevat, wordt het een synbioticum genoemd (39).

 10. Sommige mensen ervaren gas en een opgeblazen gevoel bij het consumeren van synbiotica. Degenen die deze bijwerkingen ervaren, willen misschien een supplement kiezen dat geen prebiotica bevat (40).

5. Ze kunnen het infectierisico voor sommigen verhogen

 1. Probiotica zijn veilig voor de overgrote meerderheid van de bevolking, maar zijn misschien niet voor iedereen geschikt.

 2. In zeldzame gevallen kunnen de bacteriën of gisten in probiotica in de bloedbaan terechtkomen en infecties veroorzaken bij gevoelige personen (41, 42, 43, 44).

 3. Degenen met het grootste risico op infectie door probiotica omvatten mensen met onderdrukt immuunsysteem, langdurige ziekenhuisopnames, veneuze katheters of degenen die recente operaties hebben ondergaan (45, 46, 47).

 4. Het risico op het ontwikkelen van een infectie is echter zeer laag en er zijn geen ernstige infecties gemeld in klinische onderzoeken van de algemene bevolking.

 5. Geschat wordt dat slechts ongeveer een op de miljoen mensen die probiotica gebruiken die Lactobacilli-bacteriën bevatten, een infectie zullen ontwikkelen. Het risico is nog kleiner voor op gist gebaseerde probiotica, met slechts ongeveer een op 5,6 miljoen gebruikers die besmet raken (48, 49).

 6. Wanneer infecties optreden, reageren deze meestal goed op traditionele antibiotica of antischimmelmiddelen. In zeldzame gevallen hebben zich echter sterfgevallen voorgedaan (48, 50).

 7. Onderzoek suggereert ook dat mensen met ernstige acute pancreatitis geen probiotica moeten gebruiken, omdat dit het risico op overlijden kan vergroten (51).

De onderste regel

 1. Probiotica zijn levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen bieden wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze kunnen als supplementen worden ingenomen, maar komen ook van nature voor in gefermenteerd voedsel.

 2. Probiotica zijn veilig voor de meerderheid van de bevolking, maar er kunnen bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een tijdelijke toename van gas, een opgeblazen gevoel, constipatie en dorst.

 3. Sommige mensen kunnen ook slecht reageren op ingrediënten die in probiotische supplementen worden gebruikt of op natuurlijk voorkomende aminen in probiotische voedingsmiddelen. Als dit gebeurt, stop dan met het gebruik van probiotica.

 4. In zeldzame gevallen kunnen mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, langdurige ziekenhuisopnames of recente operaties een infectie met probiotische bacteriën ontwikkelen. Mensen met deze aandoeningen moeten de risico's en voordelen afwegen voordat ze probiotica consumeren.

 5. Over het algemeen zijn probiotica een nuttige toevoeging aan het dieet of supplementenregime van de meeste mensen, met relatief weinig en onwaarschijnlijke bijwerkingen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407