Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 voordelen van gezonde gewoonten

De impact van een goede gezondheid

 1. Je weet dat gezonde gewoonten, zoals goed eten, sporten en het vermijden van schadelijke stoffen, zinvol zijn, maar heb je er ooit aan gedacht om na te denken waarom je ze oefent? Een gezonde gewoonte is elk gedrag dat uw fysieke, mentale en emotionele gezondheid ten goede komt. Deze gewoonten verbeteren je algehele welzijn en zorgen ervoor dat je je goed voelt.

 2. Gezonde gewoonten zijn moeilijk te ontwikkelen en vereisen vaak een andere manier van denken. Maar als je bereid bent om offers te brengen om je gezondheid te verbeteren, kan de impact verstrekkend zijn, ongeacht je leeftijd, geslacht of fysieke vaardigheden. Hier zijn vijf voordelen van een gezonde levensstijl.

Bepaalt het gewicht

 1. Goed eten en regelmatig sporten kan u helpen om overgewicht te voorkomen en een gezond gewicht te behouden. Volgens de Mayo Clinic is fysiek actief zijn essentieel voor het bereiken van uw doelstellingen voor gewichtsverlies. Zelfs als je niet probeert af te vallen, kan regelmatige lichaamsbeweging de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, je immuunsysteem stimuleren en je energieniveau verhogen.

 2. Plan elke week minimaal 150 minuten matige lichamelijke activiteit. Als u deze hoeveelheid tijd niet kunt besteden aan lichaamsbeweging, zoek dan naar eenvoudige manieren om de activiteit gedurende de dag te vergroten. Probeer bijvoorbeeld te lopen in plaats van te rijden, neem de trap in plaats van de lift of loop door terwijl je aan het bellen bent.

 3. Het eten van een uitgebalanceerd, calorisch beheerd dieet kan ook helpen het gewicht onder controle te houden. Als je de dag begint met een gezond ontbijt, voorkom je dat je later te veel honger krijgt, waardoor je voor de lunch snel kunt eten.

 4. Bovendien kan het overslaan van het ontbijt uw bloedsuikerspiegel verhogen, wat de vetopslag verhoogt. Neem dagelijks minimaal vijf porties fruit en groenten in uw dieet op. Deze voedingsmiddelen, die weinig calorieën en veel voedingsstoffen bevatten, helpen bij gewichtsbeheersing. Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, en kies mager vlees zoals vis en kalkoen.

Verbetert de stemming

 1. Goed doen door je lichaam loont ook voor je geest. De Mayo Clinic merkt op dat fysieke activiteit de productie van endorfines stimuleert. Endorfines zijn hersenchemicaliën waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt. Gezond eten en sporten kan leiden tot een betere lichaamsbouw. Je zult je beter voelen over je uiterlijk, wat je zelfvertrouwen en zelfrespect kan vergroten. Voordelen op korte termijn van lichaamsbeweging zijn onder meer verminderde stress en verbeterde cognitieve functie.

 2. Het zijn niet alleen dieet en lichaamsbeweging die leiden tot een beter humeur. Een andere gezonde gewoonte die tot een betere geestelijke gezondheid leidt, is het leggen van sociale verbindingen. Of het nu vrijwilligerswerk is, lid worden van een club of een film bijwonen, gemeenschappelijke activiteiten helpen de stemming en het mentale functioneren te verbeteren door de geest actief te houden en het serotonineniveau in evenwicht te houden. Isoleer jezelf niet. Breng regelmatig tijd door met familie of vrienden, zo niet elke dag. Als er fysieke afstand is tussen u en uw dierbaren, gebruik dan technologie om verbonden te blijven. Pak de telefoon of start een videochat.

Bestrijdt ziekten

 1. Gezonde gewoonten helpen bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hartaandoeningen, beroertes en hoge bloeddruk. Als je voor jezelf zorgt, kun je je cholesterol en bloeddruk binnen een veilig bereik houden. Hierdoor blijft uw bloed soepel stromen, waardoor uw risico op hart- en vaatziekten afneemt.

 2. Regelmatige lichaamsbeweging en een goed dieet kunnen ook een groot aantal gezondheidsproblemen voorkomen of helpen beheren, waaronder:

 3. Zorg ervoor dat u elk jaar een lichamelijk examen plant. Uw arts zal uw gewicht, hartslag en bloeddruk controleren en een urine- en bloedmonster nemen. Deze afspraak kan veel over uw gezondheid onthullen. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw arts en te luisteren naar aanbevelingen om uw gezondheid te verbeteren.

Verhoogt energie

 1. We hebben allemaal een lusteloos gevoel ervaren na het eten van teveel ongezond voedsel. Wanneer u een uitgebalanceerd dieet eet, ontvangt uw lichaam de brandstof die het nodig heeft om uw energieniveau te beheren. Een gezond dieet omvat:

 2. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert ook de spierkracht en verhoogt het uithoudingsvermogen, waardoor u meer energie krijgt, zegt de Mayo Clinic. Oefening helpt zuurstof en voedingsstoffen aan uw weefsels te leveren en zorgt ervoor dat uw cardiovasculaire systeem efficiënter werkt, zodat u meer energie hebt om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het helpt ook om energie op te voeren door een betere slaap te bevorderen. Dit helpt je sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.

 3. Onvoldoende slaap kan verschillende problemen veroorzaken. Afgezien van je moe en traag te voelen, kun je je ook prikkelbaar en humeurig voelen als je niet genoeg slaap krijgt. Bovendien kan een slechte slaapkwaliteit verantwoordelijk zijn voor hoge bloeddruk, diabetes en hartaandoeningen, en het kan ook uw levensverwachting verlagen. Om de slaapkwaliteit te verbeteren, houdt u zich aan een schema waarin u wakker wordt en elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat. Verminder uw inname van cafeïne, beperk het slapen en creëer een comfortabele slaapomgeving. Doe het licht en de televisie uit en zorg voor een koele kamertemperatuur.

Verbetert de levensduur

 1. Wanneer u gezonde gewoonten oefent, vergroot u uw kansen op een langer leven. De American Council on Exercise rapporteerde over een acht jaar durende studie van 13.000 mensen. De studie toonde aan dat degenen die slechts 30 minuten per dag liepen hun kansen om voortijdig te sterven aanzienlijk verminderden in vergelijking met degenen die niet vaak trainden. Uitkijken naar meer tijd met geliefden is reden genoeg om te blijven lopen. Begin met korte wandelingen van vijf minuten en verhoog de tijd geleidelijk tot je 30 minuten hebt.

De afhaalmaaltijden

 1. Slechte gewoonten zijn moeilijk te doorbreken, maar als je eenmaal gezonder bent gaan leven, zul je deze beslissing niet betreuren. Gezonde gewoonten verminderen het risico op bepaalde ziekten, verbeteren uw fysieke uiterlijk en geestelijke gezondheid en geven uw energieniveau een broodnodige boost. Je zult je manier van denken en gedrag niet van de ene dag op de andere veranderen, dus wees geduldig en neem het een dag tegelijk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407