Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7-daagse bruine rijstdieet

Rijst kan worden gevuld

 1. Het zevendaagse bruine rijstdieet, of bruine rijstreiniging, is gebaseerd op de principes van het macrobiotische dieet, dat populair was in de jaren zeventig. Hoewel bruine rijst de basis vormt van het dieet, is het niet het enige bestanddeel. Je kunt ook groenten, fruit en sommige gezonde vetten eten, zoals olijfolie.

 2. Het dieet is bedoeld om u te helpen bij het ontgiften van bewerkte voedingsmiddelen en andere stressoren, zoals gifstoffen uit het milieu, zodat uw lichaam op natuurlijke wijze in balans kan komen. Natuurlijk moet u altijd contact opnemen met uw arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige die bekend is met uw medische geschiedenis voordat u begint met een nieuw dieet, vooral een strikt regime.

Basisinformatie over bruine rijst

 1. Hoewel de naam het doet lijken alsof je alleen bruine rijst kunt eten, bevat dit zevendaagse rijstdieet ook ander geheel voedsel. Naast bruine rijst kun je eten:

 2. Er is niet veel nieuwer onderzoek naar een bruine rijstdieet, maar een artikel dat in het najaar van 2002 in het Permanente Journal is gepubliceerd, stelt dat het grootste deel van uw dieet (of 40 tot 60 procent) volle granen zoals bruine rijst, terwijl groenten 20 tot 30 procent leveren. Bonen leveren nog eens 10 procent, en de rest moet afkomstig zijn van zeegroenten en incidenteel fruit. Naast aandacht voor de soorten voedsel die je eet, moet je ook prioriteit geven aan kwaliteit. Alle voedingsmiddelen moeten waar mogelijk biologisch zijn.

 3. Voorstanders van het dieet beweren dat veel chronische ziekten, zoals kanker, ontstaan ​​als gevolg van het eten van te veel bewerkte, ongezonde voedingsmiddelen en niet genoeg hele voedingsmiddelen. In plaats daarvan zeggen ze dat het eten van een meestal vegetarisch dieet dat bestaat uit alleen onverwerkte, hele voedingsmiddelen, het risico op ziekte kan verminderen en je humeur kan stimuleren. Hoewel het macrobiotische dieet is ontworpen als een oplossing voor de lange termijn, dient het zevendaagse bruine rijstdieet als een reinigingsmiddel voor mensen die op zoek zijn naar een reset.

Waarom bruine rijst?

 1. Rijst is een basisvoedsel voor ongeveer 70 procent van de wereldbevolking, volgens een studie gepubliceerd in Advances in Food Technology and Nutritional Sciences in juli 2016. In tegenstelling tot witte rijst, die sterk wordt verwerkt, bruine rijst wordt beschouwd als een volkoren. Het bevat de buitenste zemelen en kiemgedeelten, die zowel zetmeel als vezels bevatten.

 2. Vanwege het hoge vezelgehalte heeft bruine rijst een minder dramatisch effect op zowel de bloedsuikerspiegel als het insulinegehalte in vergelijking met witte rijst. Het wordt ook geassocieerd met gewichtsverlies en een verlaagd percentage lichaamsvet, merkt een publicatie van het British Journal of Nutrition op in augustus 2013.

 3. Voorstanders van het bruine rijstdieet beweren ook dat bruine rijst hypoallergeen is - tolerantie toelaat zonder nadelige effecten of symptomen - en dat het bepaalde stoffen bevat die de ontgifting kunnen verbeteren en antioxiderende werking kunnen hebben.

 4. Een van deze stoffen is gamma-oryzanol, dat wordt gevonden in de rijstzemelen, volgens een november 2018 nummer van Nutrients. De andere is vezel, die bindt aan gifstoffen, volgens een rapport gepubliceerd in Advances in Nutrition in november 2016, en helpt je ze uit je lichaam te verwijderen. Vezel helpt ook afval door uw spijsverteringsstelsel te verplaatsen - een ander belangrijk aspect van effectieve ontgifting.

Wat zegt de wetenschap?

 1. Een van de grootste zorgen van elk dieetplan is of het voldoende variatie bevat om u te voorzien van alle voedingsstoffen die u nodig hebt om gezond te blijven. Hoewel dit geen grote zorg is voor een reiniging van bruine rijst die je slechts zeven dagen gebruikt, is het nog steeds iets waar je rekening mee wilt houden.

 2. In het rapport van 2016 in Advances in Food Technology and Nutritional Sciences meldden onderzoekers dat maaltijden die volgens macrobiotische principes werden bereid, niet alleen voldoende calorieën, eiwitten en vet bevatten, maar voldoende hoeveelheden van de meeste vitamines en mineralen die nodig zijn om je gezond te houden, met uitzondering van enkele.

 3. Deze onderzoekers keken ook naar bepaalde verbindingen, zoals de gamma-oryzanol en tocotrienol, die zich in de zemelen van de bruine rijst bevinden en ontdekten dat ze de gezondheid van het hart konden verbeteren door tegelijkertijd het slechte cholesterol te verlagen en het goede te verhogen cholesterol. Deze verbindingen waren ook gekoppeld aan een verminderd risico op kanker.

 4. Een ander onderzoek, gepubliceerd in PLOS One in juni 2016, keek naar het effect van een bruine rijstdieet op diabetici. Ze vergeleken het bruine rijstdieet met een traditioneel diabetisch dieet en ontdekten dat diabetici die het bruine rijstdieet volgden, betere glykemische controle en hemoglobine a1c-waarden hadden dan diabetici in het traditionele dieet.

 5. Het is echter belangrijk op te merken dat deelnemers aan dit onderzoek 12 weken op dieet waren en dat de effecten pas in week vier werden gemeten. Het is onwaarschijnlijk dat u dezelfde effecten zou zien na het volgen van het dieet gedurende slechts zeven dagen.

Bruine rijst en ontgifting

 1. Maar hoe zit het met ontgifting - een van de belangrijkste claims van het reinigen met bruine rijst? Volgens het rapport van 2016 in Advances in Food Technology and Nutritional Sciences, bevat bruine rijst ook een verbinding genaamd inositol, die het vermogen van het lichaam om te ontgiften lijkt te vergroten. Onderzoekers uit het rapport merken op dat inositol een sterk chelerend effect heeft. Met andere woorden, het bindt aan giftige zware metalen, zoals lood, kwik en arseen en helpt ze uit uw lichaam te verwijderen.

 2. Andere opmerkelijke voordelen van inositol zijn:

Een woord van waarschuwing

 1. Hoewel het bruine rijstdieet bijna uitgebalanceerd is qua voedingswaarde, mist het een paar belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine D, vitamine B12 en calcium, volgens een rapport dat in juli 2015 werd gepubliceerd in Nutrition and Cancer. Als u het dieet slechts zeven dagen volgt, is het onwaarschijnlijk dat u tekorten aan voedingsstoffen ontwikkelt, maar als u besluit het langer vol te houden, moet u deze specifieke voedingsstoffen aanvullen om aan uw behoeften te voldoen.

 2. Een ander belangrijk ding om op te merken is dat rijst een belangrijke voedingsbron van arseen is, een zwaar metaal dat in verband is gebracht met een verhoogd risico op kanker, hartaandoeningen, diabetes en ademhalingsproblemen, zoals astma.

 3. Volgens een rapport dat in mei 2017 in Science of the Total Environment is gepubliceerd, kan het eten van teveel rijst je blootstellen aan hoge niveaus van arseen die je risico op deze nadelige gezondheidseffecten verhogen. Overmatig rijstgebruik kan vooral problematisch zijn tijdens de zwangerschap, omdat het arseen de gezondheid van de ontwikkelende baby kan beïnvloeden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407