Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


7 Verrassende gezondheidsvoordelen van rode wijn

Overwegingen

 1. Als het gaat om gezonde keuzes, is alcohol meestal niet het eerste waar u aan denkt. Maar met mate is rode wijn eigenlijk gekoppeld aan een groot aantal voordelen die het een slimme aanvulling op uw dieet kunnen maken, van het helpen van de spijsvertering en gewichtsverlies tot het voorkomen van bepaalde ziekten.

Rode versus witte wijn

 1. Met rode wijn worden de druiven verpletterd en opgeslagen in vaten om te gisten met hun schil erop, terwijl witte wijn wordt gefermenteerd zonder de druivenschillen. Omdat veel heilzame stoffen in druivenschillen worden aangetroffen, bevat rode wijn iets meer voedingsstoffen.

 2. Hoewel alle wijnen polyfenol-antioxidanten bevatten - of natuurlijke verbindingen die onze cellen helpen beschermen tegen schade - heeft rode wijn het meeste. De meeste gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn gekoppeld aan een antioxidant die bekend staat als resveratrol, die wordt aangetroffen in de schil van druiven en andere bessen.

De gezondheidsvoordelen van rode wijn

 1. Onderzoek heeft de antioxidanten in rode wijn gekoppeld aan een verrassend aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Maar voordat u uw wijnrek stockeert, moet u er rekening mee houden dat matiging de sleutel is bij elke alcoholische drank. Wat betekent dat precies? Volwassen vrouwen moeten vasthouden aan niet meer dan één drankje (voor wijn, dat is 5 gram) per dag, en mannen moeten niet meer dan twee drankjes per dag hebben, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de 2015-2020 Dietary Richtlijnen voor Amerikanen.

De gezondheidsvoordelen van rode wijn

 1. De CDC merkt op dat sommige mensen helemaal geen alcohol zouden moeten drinken, waaronder:

 2. Af en toe een glas rode wijn kan echter de volgende voordelen bieden.

 3. 1. Aids Gewichtsverlies

 4. Verschillende onderzoeken hebben geconcludeerd dat de resveratrol in rode wijn u kan helpen kilo's te laten vallen. Een van de meest recente, een studie uit juni 2015 uitgevoerd aan de Washington State University en gepubliceerd in het International Journal of Obesity, toonde aan dat de samenstelling helpt om "wit vet", dat het lichaam opslaat, om te zetten in "beige vet", wat meer kan gemakkelijk omzetten in energie (aka burn-off). Op deze manier concludeerden de onderzoekers dat resveratrol helpt bij het bestrijden van obesitas en metabole disfunctie.

 5. 2. Kan dementie voorkomen

 6. Als u te veel vino drinkt, kunt u dingen beginnen te vergeten. Maar met mate kan rode wijn je geheugen op de lange termijn helpen verbeteren.

 7. Uit een onderzoek in augustus 2011 van 143 onderzoeken door onderzoekers van het Loyola University Medical Center en gepubliceerd in het medische tijdschrift Neuropsychiatric Disease and Treatment bleek dat regelmatige, gematigde rode wijndrinkers een aanzienlijk lagere kans hadden om zich te ontwikkelen dementie.

 8. 3. Verlaagt de bloeddruk

 9. Rode wijn helpt u niet alleen meer ontspannen te voelen; het kan zelfs helpen uw bloeddruk te verlagen. Een klein onderzoek uit september 2012, gepubliceerd in Circulation Research, toonde aan dat twee glazen rode wijn per dag de bloeddruk iets kunnen verlagen. Twee glazen niet-alcoholische rode wijn, echter, aanzienlijk verlaagd met een gemiddelde van zes punten - genoeg om het risico op hart-en vaatziekten met 14 procent te verminderen en het risico op een beroerte met maar liefst 20 procent.

 10. 4. Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 11. Rode wijn kan goed zijn voor uw ticker. Volgens een onderzoeksartikel gepubliceerd in april 2016 in de American Society for Microbiology, heeft het de mogelijkheid om het risico op hartaandoeningen te verminderen - de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten - vanwege de manier waarop resveratrol het darmmicrobioom verandert.

 12. Houd er echter rekening mee dat de American Heart Association diegenen die momenteel niet drinken ontmoedigt om te beginnen, gezien de mogelijke risico's van alcohol, zoals beroerte, alcoholisme en ongelukken.

 13. 5. Kan in sommige gevallen borstkanker helpen voorkomen

 14. Rode wijn (of meer specifiek, de druiven die in rode wijn worden gebruikt) bevat aromataseremmers (AI's) die werken om de oestrogeenspiegels te verlagen en testosteron te verhogen bij vrouwen die de overgang naderen. Hoewel alcohol meestal de hoeveelheid oestrogeen verhoogt, wat de groei van kankercellen stimuleert, bleek uit een studie uit maart 2012 in het Journal of Women's Health dat een enkel glas rode wijn het tegenovergestelde effect kan hebben.

 15. 6. Helpt bij de spijsvertering

 16. Polyfenolen zoals resveratrol kunnen de spijsvertering bevorderen, omdat ze de goede bacteriën in uw darmen voeden. Een kleine studie uit Spanje, gepubliceerd in juni 2012 in The American Journal of Clinical Nutrition, heeft inderdaad aangetoond dat matige consumptie van rode wijn ernstige prebiotische voordelen had.

 17. 7. Kan de vruchtbaarheid verbeteren

 18. Hoewel alcohol drinken tijdens de zwangerschap een nee-nee is, is uit onderzoek gebleken dat rode wijn de kans op zwanger worden kan vergroten. Een dergelijk onderzoek, gepubliceerd in september 2017 in Vruchtbaarheid en Steriliteit en uitgevoerd aan de Washington University in St. Louis, Missouri, toonde aan dat hoge hoeveelheden resveratrol cellen conserveert en resulteerde in een toename van het aantal eieren in de ovariële reserve.

 19. Er moet echter worden opgemerkt dat de CDC aanbeveelt dat seksueel actieve vrouwen die proberen zwanger te worden (lees: zijn gestopt met het gebruik van anticonceptie) moeten stoppen met het drinken van alcohol, om de mogelijkheid van foetale alcohol te voorkomen spectrum stoornissen.

Welke rode wijn is het beste?

 1. Hoewel alle soorten rode wijn antioxidanten bevatten, bevatten sommige meer dan andere. Cabernet sauvignon heeft bijvoorbeeld het hoogste niveau aan flavonoïden dan elke andere wijn, gevolgd door pinot noir en Syrah.

 2. Als het gaat om smaak en aroma, is kwaliteit zeker belangrijk, volgens Taub-Dix. Wat de gezondheidsvoordelen betreft, zal een fles goedkope rode wijn u dezelfde voordelen opleveren als een duurdere taxi.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407