Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 Geweldige gezondheidsvoordelen van pure chocolade

28 Heerlijke eierrecepten

 1. Als je zoals ik bent, eet je graag chocolade. Maar niet zomaar chocolade - ik eet de variëteiten die vaak "superfoods" worden genoemd. Ik heb het over pure chocolade en cacoa penpunten, beide echt gezonde vormen van chocolade als je de juiste producten kiest. Je denkt waarschijnlijk hoe is pure chocolade goed voor jou, en is chocolade over het algemeen goed voor jou? Nou, ik sta op het punt je alles te vertellen over pure chocolade en hoe de voordelen van pure chocolade zeker echt zijn.

 2. De gemiddelde Amerikaan consumeert elk jaar ongeveer 12 pond chocolade en wereldwijd wordt jaarlijks meer dan $ 75 miljard uitgegeven aan chocolade. (1) Er wordt regelmatig veel chocolade gegeten, daarom wil ik je helpen om een ​​slimme, gezonde keuze te maken. Op die manier kunt u uw chocolade zonder schuldgevoel krijgen en met gezondheidsvoordelen van pure chocolade om op te starten!

 3. Chocoladeliefhebbers verheugen zich wanneer over de voordelen van antioxidanten in chocolade wordt gesproken, maar het is belangrijk om te beseffen dat niet alle chocolade gelijk is, zelfs niet in de buurt. De potentiële gezondheidsvoordelen van bewerkte, zeer gezoete chocolade zijn dun tot niets, maar de gezondheidsvoordelen van donkere chocolade zijn talrijk en behoorlijk indrukwekkend.

 4. Zoals preventieve cardioloog Dr. Suzanne Steinbaum van het Lenox Hill Hospital in New York zegt: "Als je op zoek bent naar een zoet tussendoortje, is een vierkantje pure chocolade misschien wel je gezondste keuze! " (2) Laten we eens kijken waarom deze deskundige medische mening echt waar is en waarom een ​​beetje donkere chocolade meer is dan alleen een smakelijke traktatie - met gezondheidsvoordelen van donkere chocolade die bescherming tegen ziekten en een verbeterde hersen- en hartgezondheid omvatten.

8 Geweldige gezondheidsvoordelen van pure chocolade

 1. Een studie uit 2009, gepubliceerd in Southern Medical Journal, keek naar de effecten van donkere chocolade op 28 gezonde vrijwilligers. De onderzoekers ontdekten dat slechts één week consumptie van pure chocolade de lipidenprofielen verbeterde en de bloedplaatjesreactiviteit verminderde voor zowel mannen als vrouwen, terwijl de ontsteking alleen bij vrouwen werd verminderd. (8)

 2. Donkere chocolade maakt mijn lijst van 15 hersenvoedsel om de focus en het geheugen te verhogen om een ​​goede reden. Eerder onderzoek toonde aan dat "acute en chronische inname van flavanolrijke cacao geassocieerd is met verhoogde bloedtoevoer naar cerebrale grijze stof en er is gesuggereerd dat cacaoflavanolen gunstig kunnen zijn in omstandigheden met verminderde cerebrale bloedstroom, waaronder dementie en beroerte. "

 3. Een studie uit 2009, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, toonde het vermogen van flavonoïde-rijke donkere chocolade aan om het cognitieve vermogen te verbeteren, met name bij ouderen. Deze cross-sectionele studie van meer dan 2.000 deelnemers in de leeftijd van 70 tot 74 jaar oud keek naar de relatie tussen de inname van chocolade, wijn en thee (allemaal rijk aan flavonoïden) en cognitieve prestaties. De studie concludeert dat "inname van flavonoïde-rijk voedsel, inclusief chocolade, wijn en thee, geassocieerd wordt met betere prestaties bij verschillende cognitieve vaardigheden en dat de associaties dosisafhankelijk zijn." De onderzoekers suggereren dat verdere studies rekening moeten houden met andere bioactieve voedingsstoffen in chocolade, wijn en thee om ervoor te zorgen dat het hun flavonoïdengehalte is dat de hersenen zoveel helpt. (9)

 4. Terwijl ik dit artikel schrijf, zijn er al 75 wetenschappelijke artikelen over donkere chocolade en bloeddruk. Een studie gepubliceerd in 2015 vergeleek de consumptie van type 2 diabetici van witte chocolade met high-cacao, polyfenolrijke donkere chocolade. De proefpersonen consumeerden acht weken lang 25 gram donkere of witte chocolade. De onderzoekers ontdekten dat donkere chocolade niet alleen de bloeddruk van hypertensieve diabetici verlaagde, maar ook de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde. (10)

 5. In een studie uitgevoerd door de Hershey Co. en gepubliceerd in Chemistry Central Journal, werden het totale gehalte aan flavanol en polyfenol evenals het gehalte aan antioxidantactiviteit van donkere chocolade en cacaopoeder vergeleken met superfruit zoals acai, cranberry, bosbessen en granaatappel. De donkere chocolaatjes, cacaopoeders en cacaodrank in de studie bevatten allemaal natuurlijke of niet-alkalische cacao. Dit is belangrijk om op te merken, omdat is aangetoond dat de alkalinisatie van cacao gezonde polyfenolische verbindingen vernietigt.

 6. Dus wat liet de studie zien? De onderzoekers ontdekten dat het flavanolgehalte van cacaopoeder (30,1 milligram per gram) aanzienlijk hoger was dan dat van alle andere superfruitpoeders. Er werd ook onthuld dat de antioxidantcapaciteit van donkere chocolade hoger was dan alle supervruchtensappen behalve granaatappel. Het totale polyfenolgehalte per portie was ook het hoogst voor donkere chocolade (ongeveer 1.000 milligram per portie), wat aanzienlijk hoger was dan alle vruchtensappen behalve granaatappelsap. (11)

 7. Hoewel het misschien te vroeg is om verbeteringen in het gezichtsvermogen echt op te sommen als een concreet voordeel van donkere chocolade, constateerde een klinisch onderzoek bij mensen in juni 2018 hoe de contrastgevoeligheid en gezichtsscherpte van dertig deelnemers zonder pathologisch oog ziekte veranderde na consumptie van pure chocolade versus melkchocolade. Onderzoekers ontdekten dat contrastgevoeligheid en gezichtsscherpte twee uur na het eten van een reep pure chocolade hoger waren dan bij het eten van melkchocolade. De studie concludeert echter de duur van deze effecten en hun real-world implicaties vereisen verder testen. (12)

 8. Een van mijn favoriete voordelen van pure chocolade is het vermogen om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zijn onevenwichtige verbindingen die door cellulaire processen in het lichaam worden aangemaakt, met name die welke vechten tegen milieutoxines waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Antioxidanten zijn de verbindingen waarvan wordt aangenomen dat ze vrije radicalen neutraliseren en het lichaam tegen hun schade beschermen.

 9. Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en fytochemicaliën - nuttige plantaardige stoffen. Een van de meest indrukwekkende attributen van pure chocolade is het hoge gehalte aan antioxidanten, vandaar dat het mijn lijst van top 10 voedingsmiddelen met veel antioxidanten maakte.

 10. Twee groepen antioxidanten die veel voorkomen in donkere chocolade zijn flavonoïden en polyfenolen. Cacao van donkere chocolade heeft zelfs het hoogste gehalte aan polyfenolen en flavonoïden, zelfs groter dan wijn en thee. (3) Dus hoe hoger het percentage cacao / cacao van je volgende pure chocoladereep, hoe meer geweldige antioxidanten je consumeert.

 11. Het is misschien moeilijk te geloven, maar die smakelijke donkere chocolade die je eet en waar je van houdt, kan je ook helpen kanker te voorkomen. Dat klopt - een van de voordelen van pure chocolade is het potentieel ervan als voedsel dat kanker bestrijdt.

 12. Volgens het American Cancer Institute: (4)

 13. "Gezien het rijke aanbod van flavonoïden van chocolade, hebben onderzoekers ook onderzocht of het een rol kan spelen bij kankerpreventie. De onderzoeken naar kankerpreventie zijn nog in opkomst. Een recent overzicht van onderzoeken naar de bescherming tegen kanker de eigenschappen van cacao concludeerden dat het bewijs beperkt maar suggestief is. Er zouden strengere studies moeten worden verricht naar de beschermende rol van chocola tegen kanker, concludeerde de auteur, omdat het 'sterke antioxiderende effecten biedt in combinatie met een plezierige eetervaring.' "

 14. Flavanolen zijn het belangrijkste type flavonoïde dat voorkomt in pure chocolade. Volgens Cleveland Clinic heeft onderzoek aangetoond dat flavanolen een zeer positief effect hebben op de gezondheid van het hart door de bloeddruk te verlagen en de bloedtoevoer naar het hart en de hersenen te verbeteren. Flavanolen met donkere chocolade kunnen ook helpen om bloedplaatjes minder plakkerig en stollend te maken, wat het risico op bloedstolsels en beroertes vermindert. (5)

 15. In een studie gepubliceerd in International Journal of Cardiology hadden proefpersonen gedurende twee weken een dagelijkse dosis flavonoïde-rijke donkere chocolade of niet-flavonoïde witte chocolade. De resultaten toonden aan dat flavonoïde-inname van pure chocolade de hartcirculatie bij gezonde volwassenen aanzienlijk verbeterde. Aan de andere kant had witte chocolade zonder flavonoïden om over op te scheppen geen positieve gezondheidseffecten op de proefpersonen. (6)

 16. Een ander in 2015 gepubliceerd onderzoek volgde de gezondheid van meer dan 20.000 mensen gedurende 11 jaar. De studie concludeerde dat "cumulatief bewijs suggereert dat hogere chocolade-inname geassocieerd is met een lager risico op toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen" en dat "er geen bewijs lijkt te zijn dat chocolade moet worden vermeden bij degenen die bezorgd zijn over het cardiovasculaire risico. " Onder proefpersonen die de meeste chocolade consumeerden, ontwikkelde of stierf 12 procent aan hart- en vaatziekten tijdens de studie, vergeleken met 17,4 procent van degenen die geen chocolade aten. (7) Dit geeft niemand de licentie om elke dag een chocoladereep te eten, maar het is indrukwekkend dat deze grote en langdurige studie een positief verband lijkt te tonen tussen chocoladeconsumptie en gezondheid van het hart.

 17. De cacaoboter in pure chocolade bevat gelijke hoeveelheden oliezuur (een hart-gezond enkelvoudig onverzadigd vet dat ook in olijfolie wordt aangetroffen), stearinezuur en palmitinezuur. Het klopt dat stearinezuur en palmitinezuur vormen van verzadigd vet zijn, maar onderzoek toont aan dat stearinezuur een neutraal effect op cholesterol lijkt te hebben, wat betekent dat het het niet verhoogt of verlaagt. Het palmitinezuur in donkere chocolade kan het cholesterolgehalte verhogen, maar gelukkig maakt het slechts een klein deel van het vet in donkere chocolade uit - plus donkere chocolade heeft veel geweldige plantaardige voedingsstoffen die palmitinezuur goedmaken.

 18. Studies hebben ook aangetoond dat:

 19. Natuurlijk, als je diabetes hebt, hoe hoger het cacaogehalte, wat ook betekent hoe lager het suikergehalte, hoe beter. Het is ook belangrijk om op te merken dat dit een zeer kleine hoeveelheid donkere chocolade per dag was op 0,88 gram.

Wat is pure chocolade?

 1. Er zijn verschillende soorten chocolade, zoals u waarschijnlijk al weet. De meeste mensen verdelen chocolade in drie categorieën: witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. De FDA heeft eigenlijk geen identiteitsnorm voor donkere chocolade, maar de algemene consensus is dat donkere chocolade typisch tussen 70 procent en 99 procent pure cacoa of cacaobestanddelen bevat. Sommigen stellen de norm voor pure chocolade zelfs lager op 60 procent of minder. Dit kan omdat er momenteel geen standaard is.

 2. Donkere chocolade wordt gemaakt van cacao of cacao. Alle chocolade begint als geoogste cacaobonen uit de zaaddozen van de plant. Eenmaal geoogst, worden de cacaobonen meestal gefermenteerd en gedroogd voordat ze naar fabrieken worden gestuurd voor verdere productie. Pure cacao en pure cacaopoeder hebben beide antioxidanten en voordelen voor de gezondheid. Rauw cacaopoeder is echter anders omdat het geen verwarming ondergaat en daarom meer voedingsstoffen en gezondheidseigenschappen heeft. Rauw cacaopoeder wordt gemaakt door koudgeperste, niet geroosterde cacaobonen, zodat het meer van zijn natuurlijke goedheid behoudt, terwijl cacaopoeder meestal op veel hogere temperaturen wordt verwarmd. Dutched cacao wordt ook gewassen in een kaliumoplossing die de zuurgraad neutraliseert, waardoor het een donkerdere kleur en een meer zachte smaak krijgt. (13)

 3. Donkere chocolade wordt ook halfzoete chocolade genoemd, terwijl extra donkere chocolade vaak als hetzelfde wordt beschouwd als bitterzoet, hoewel de verhouding tussen cacaoboter en vaste stoffen tussen de variëteiten kan variëren. (14) Volgens de FDA is halfzoete chocolade of bitterzoete chocolade een zoete chocolade die niet minder dan 35 gewichtsprocent pure cacao bevat. (15) Halfzoete en bitterzoete worden beide vaak gebruikt bij het bakken, en hoewel de FDA ze op dezelfde manier definieert, heeft bitterzoete chocolade meestal een diepere smaak en minder zoetheid dan halfzoete chocolade. (16) Ongezoete of bakkerschocolade is meestal bijna 100 procent cacao zonder enige zoetheid.

 4. Vanwege het hogere cacaogehalte heeft donkere chocolade een veel rijkere smaak dan melkchocolade. Hoe hoger het percentage cacao, hoe rijker de smaak. Cacao is van nature bitter en erg sterk van smaak. Chocoladeproducenten (met name melkchocolade) verzachten deze smaak door processen, zoals alkaliseren, fermenteren, braden en melk en / of suiker toevoegen, die allemaal gezonde flavanolen kunnen vernietigen, ons vermogen om ze te gebruiken kunnen veranderen of hun gezondheid kunnen schaden effecten allemaal samen met ongezonde additieven.

 5. Juridisch gezien moet melkchocolade alleen ten minste 10 procent pure chocolade zijn met minimaal 3,39 procent melkvet en minimaal 12 procent melkbestanddelen. (17) Studies hebben aangetoond dat de eiwitten in melk de absorptie van de gezonde antioxidanten uit cacao kunnen verminderen. Wat is het probleem met melk? Melk lijkt zich eigenlijk te binden aan de flavonoïden in chocolade, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor ons lichaam. (18) Daarom is melkchocolade geen goede antioxidantbron. Dat is ook de reden waarom je geen melk wilt drinken met je pure chocolade.

 6. Witte chocolade is nog erger dan melkchocolade. Witte "chocolade" is helemaal geen chocolade omdat het zelfs geen cacaobestanddelen bevat, alleen cacaoboter. (19)

 7. Ik raad alleen aan kleine hoeveelheden minimaal verwerkte pure chocolade te eten met een cacaogehalte van ten minste 70 procent of hoger. Dit type chocolade is een gezonde chocolade die de krachtigste antioxidanten en de minste hoeveelheid suiker bevat, en biedt de meeste voordelen van pure chocolade die je kunt krijgen.

Donkere chocoladevoeding

 1. Donkere chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, die eigenlijk helemaal geen bonen zijn. Het zijn de zaden van de vrucht van de cacaoboom Theobroma. Om donkere chocolade te maken, worden de zaden gedroogd en vervolgens verwerkt om uiteindelijk de geharde repen te produceren.

 2. Je zou niet denken dat een reep ooit voedzaam zou kunnen zijn, maar pure chocoladevoeding is eigenlijk behoorlijk indrukwekkend, vooral als het gaat om vezels, ijzer, magnesium, mangaan en koper. De voordelen van pure chocolade zijn er dankzij al deze goedheid.

 3. Slechts een ons pure chocolade met 70% tot 85% vaste cacao bevat ongeveer: (20)

Wat te kopen en recepten Aanbevelingen

 1. Ik raad alleen aan om kleine hoeveelheden minimaal verwerkte pure chocolade met een cacaogehalte van minimaal 70 procent te kopen en te eten. Dit type chocolade bevat de krachtigste antioxidanten en de minste hoeveelheid suiker. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel chocolademerken die opties bieden die passen bij deze minimale suggestie van 70 procent. Hoe hoger het percentage, hoe groter de potentiële gezondheidsvoordelen van donkere chocolade.

 2. De toevoeging van hele amandelen aan een hoog percentage pure chocoladereep kan een extra gezondheidsbooster zijn, maar kijk uit voor ongezonde toevoegingen zoals marshmallows en karamel. Die ongezonde ingrediënten kunnen de voordelen van donkere chocolade verzachten.

 3. Je moet ook zoeken naar donkere chocolade die is gemaakt van redelijk verhandelde of biologische cacao / cacaobonen. Cacao kan minimaal worden verwerkt, maar als je rauwe of de minst bewerkte optie wilt, wil je zeker dat cacao het belangrijkste ingrediënt in je donkere chocolade is.

 4. Uw donkere chocolade naar keuze moet ook worden gemaakt van cacaoboter, geen palm- en / of kokosolie. Let ook op eventuele gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën in de ingrediëntenlijst. Nu enorme commerciële chocolademakers reageren op de liefde voor pure chocolade en hun eigen versies maken, moet je voorzichtig zijn. Een label met de tekst "pure chocolade" maakt het niet automatisch tot een gezonde keuze. De gezondste of beste pure chocolade is gemaakt van cacao of cacao die biologisch is, minimaal is verwerkt en absoluut niet is nederlands.

 5. Donkere chocolade is eigenlijk opgenomen in de Pyramidtm van de University of Michigan Integrative Medicine Healing Foods als onderdeel van een uitgebalanceerd, geheel voedsel, plantaardig dieet. Het beveelt elke week tot zeven ons donkere chocolade aan met een gemiddelde inname van één ons elke dag. (21) Ik ben het eens met deze gematigde aanbeveling.

 6. Donkere chocolade bevat niet zoveel suiker als andere chocoladevariëteiten, maar als je diabetes hebt of gewoon je suikerinname wilt verlagen, kun je nu donkere chocoladerepen vinden die zijn gezoet met stevia en andere alternatieve natuurlijke zoetstoffen zonder / zonder suiker.

 7. Ben je nu klaar voor enkele van de lekkerste en gezonde recepten voor donkere chocolade? U kunt zonder enige schuld van alle voordelen van pure chocolade genieten.

 8. Hier zijn enkele van mijn favoriete recepten voor pure chocolade die zeker aan die behoefte aan chocolade voldoen en de voordelen van pure chocolade plukken:

Geschiedenis

 1. Van de lange geschiedenis van chocolade wordt aangenomen dat deze helemaal teruggaat tot 1900 voor Christus. Dit was toen de Azteekse beschaving geloofde dat cacaozaden een geschenk waren van Quetzalcoatl, de god van wijsheid. Ze gebruikten de zaden om een ​​bittere, schuimige drank te bereiden die ook kruiden, wijn of maïspuree bevatte. (22) Het was heel anders dan de superzoete melkchocolade-lekkernijen van vandaag, maar dichter bij een zeer minimaal verwerkte donkere chocolade gemaakt van rauwe cacao.

 2. In 1847 creëerde een Brits chocoladebedrijf (J.S. Fry Sons) de eerste solide eetbare chocoladereep uit drie ingrediënten: cacaoboter, cacaopoeder en suiker. Enorme namen zoals Cadbury, Mars en Hershey kwamen in de late jaren 1800 en vroege 1900 in beeld. De liefde voor chocolade is in de loop der jaren alleen maar blijven groeien. Nu maken veel reguliere chocoladeproducenten 'donkere chocolade' die echt niet erg gezond is. Aan de andere kant zijn er nu meer en meer bedrijven die chocolade met een hoge cacao / cacao-inhoud maken die niet alleen donker is, maar ook biologisch en redelijk verhandeld.

 3. Er is geen twijfel dat donkere chocolade populair is op de huidige markt en de verkoop lijkt niet snel te vertragen. In de afgelopen jaren is de chocolade-industrie overgestapt op premium en gecertificeerde biologische pure chocolade, met name producten van één oorsprong; heb een hoog cacaogehalte 'gebruik natuurlijke zoetstoffen, zoals agave, stevia, yacon of kokossuiker; evenals meer duurzame inkoop en herkomstetikettering. Omdat de wetenschap steeds meer voordelen van donkere chocolade laat zien, zal de populariteit ervan alleen maar blijven groeien.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Om te veel te genieten van pure chocolade en toch de voordelen van pure chocolade te krijgen, is het een slim idee om een ​​klein stukje zelf te eten na een stevige maaltijd of op te nemen in een recept. Als je gevoelig bent voor cafeïne of als je cafeïne volledig wilt vermijden, is het belangrijk om te weten dat er meetbare hoeveelheden cafeïne in pure chocolade aanwezig zijn. Bijwerkingen van cafeïne kunnen nervositeit, toegenomen plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag zijn, alle redenen om een ​​overdosis cafeïne te voorkomen.

 2. Chocolade kan ook leiden tot: (23)

 3. Dit is een lange lijst, maar al deze mogelijke bijwerkingen kunnen meestal worden voorkomen door niet te veel chocola te eten.

 4. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of zwanger proberen te worden, moeten er ook voor zorgen dat ze geen grote hoeveelheden chocolade hebben. Met mate wordt donkere chocolade als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen. (24)

 5. Als u allergisch bent of een intolerantie voor zuivel hebt, wees dan extra voorzichtig met het lezen van etiketten en onderzoek voordat u uw perfecte donkere chocolade kiest. Melk is wettelijk toegestaan ​​om in pure chocolade te doen, maar omdat het een van de acht belangrijkste voedselallergenen is, vereisen Amerikaanse wetgeving dat chocolademakers melk als ingrediënt vermelden.

 6. Volgens de FDA zijn chocolaatjes helaas een van de meest voorkomende bronnen van niet-aangegeven melk in verband met consumentenreacties. Bovendien bleek uit recente testen van de FDA dat je niet altijd kunt zien of een donkere chocolade melk bevat alleen al door de ingrediëntenlijst te lezen. Veel fabrikanten maken hun donkere chocolade op dezelfde apparatuur die ze gebruiken voor de productie van melkchocolade, zodat sporen van melk ook in de donkere chocolade terechtkomen. (25) Neem contact op met de fabrikant als u zich zorgen maakt dat melk mogelijk in uw pure chocolade zit.

 7. Een ander mogelijk allergeen om in donkere chocolade op te letten (zelfs biologische merken) is sojalecithine, dat gewoonlijk wordt toegevoegd als emulgator. Sojalecithine bevat sporen van soja-eiwitten, en deze bleken soja-allergenen te bevatten. Sojalecithine lijkt echter niet voldoende soja-eiwitresiduen te bevatten om allergische reacties te veroorzaken bij de meeste soja-allergische consumenten. (26)

 8. Sommige mensen proberen sojalecithine niet om allergische redenen te vermijden, maar vanwege hun wens om genetisch gemodificeerde soja te vermijden. Als je donkere chocolade met sojalecithine gaat kopen, raad ik aan op zoek te gaan naar biologische sojalecithine of niet-GMO-sojalecithine om GGO's te voorkomen.

 9. Donkere chocolade is geen caloriearm of vetarm voedsel, dus dit zijn enkele andere goede redenen om het niet te overdrijven. De smaak is zo rijk dat je ervan kunt genieten en met slechts een klein stukje de voordelen van pure chocolade kunt krijgen.

 10. Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat ze niet in je donkere chocoladestapel terechtkomen, omdat chocolade in alle vormen giftig is voor zowel katten als honden.

 11. Dus is donkere chocolade goed voor u? Zeker ja, zolang u het juiste product kiest. Wanneer u de beste en gezondste optie kiest, zijn er zoveel geweldige voordelen van pure chocolade.

 12. Met mate (één ons of minder per dag) is aangetoond dat pure chocolade zoveel veel voorkomende en chronische gezondheidsproblemen verbetert. Met al zijn natuurlijke en gezondheidsbevorderende componenten (zoals flavonoïden, polyfenolen en flavanolen), is pure chocolade een antioxidantkracht en een superfood dat echt een genot is om te eten. Het is aangetoond dat het de gezondheid van het hart en de hersenen bevordert, samen met de bestrijding van ziektes - slechts enkele van de vele voordelen van pure chocolade.

 13. Dus ga je gang - beloon jezelf zonder schuldgevoel en bevorder tegelijkertijd je gezondheid met een heerlijk stuk pure chocolade.

 14. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407