Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


8 voordelen van Kombucha, plus hoe deze darmvriendelijke drank te maken

Adzuki-bonen gebruiken en koken

 1. Bekend als het "onsterfelijke gezondheidselixir" door de Chinezen en afkomstig uit het Verre Oosten ongeveer 2000 jaar geleden, is kombucha een drank met enorme gezondheidsvoordelen die zich uitstrekt tot uw hart, uw hersenen en (vooral ) je gevoel.

 2. Hoe maakt deze oude drank zo'n enorm verschil in je lichaam?

 3. Vanwege het fermentatieproces bij het maken van kombucha bevat het een groot aantal levende gezonde bacteriën die probiotica worden genoemd. Deze bacteriën bekleden je spijsverteringskanaal en ondersteunen je immuunsysteem, omdat ze voedingsstoffen opnemen en infecties en ziekten bestrijden.

 4. Omdat 80 procent van uw immuunsysteem zich in uw darm bevindt en het spijsverteringsstelsel het op een na grootste deel van uw neurologische systeem is, is het geen verrassing dat de darm als de "tweede hersenen" wordt beschouwd. "

 5. Als u al een geheel op voedsel gebaseerd dieet eet, is het regelmatig drinken van kombucha een geweldige toevoeging die u kan helpen een optimale immuungezondheid te behouden, wat neerkomt op een indrukwekkend aantal voordelen voor uw algehele gezondheid.

Wat is Kombucha?

 1. Kombucha is een gefermenteerde drank bestaande uit zwarte thee en suiker (uit verschillende bronnen, waaronder rietsuiker, fruit of honing) die wordt gebruikt als een functionele, probiotische voeding.

 2. Het bevat een kolonie bacteriën en gist die verantwoordelijk is voor het initiëren van het gistingsproces, eenmaal gecombineerd met suiker.

 3. Na gisting wordt kombucha koolzuurhoudend en bevat azijn, B-vitamines, enzymen, probiotica en een hoge concentratie zuur.

 4. De suiker-thee-oplossing wordt gefermenteerd door bacteriën en gist, algemeen bekend als een SCOBY, wat staat voor "symbiotische cultuur van bacteriën en gist." In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is een SCOBY geen paddestoel.

 5. Hoewel het meestal met zwarte thee wordt gemaakt, kan kombucha ook met groene thee worden gemaakt - of beide. De oorsprong kan worden teruggevoerd op het oude China, waar het bekend stond als de 'thee van onsterfelijkheid'. Het wordt ook al honderden jaren gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen in Rusland, Japan en Europa.

 6. Dus hoe smaakt Kombucha? Er zijn een aantal verschillende smaken beschikbaar, maar het is over het algemeen bruisend, scherp en licht zoet.

 7. Sommige mensen vinden het een gezonder alternatief voor frisdrank, wat kan helpen om dat verlangen naar een frisdrank te bevredigen. Er zijn zelfs enkele soorten met frisdranksmaak, waardoor het een geweldige optie is om je suikerinname te verminderen en tegelijkertijd je consumptie van voordeelrijke probiotica te stimuleren.

 8. Kun je afvallen door kombucha te drinken? Door het te ruilen voor frisdrank of andere met suiker gezoete dranken, kunt u snel uw calorieverbruik verminderen, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Top 8 voordelen van Kombucha

 1. De lever werkt hard om schadelijke stoffen te filteren en uit te scheiden, daarom is het een vitale component in de spijsvertering en de algehele gezondheid.

 2. Volgens sommige in vitro-onderzoeken kunnen de antioxidanten in kombucha de lever beschermen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door een overdosis paracetamol.

 3. Volgens een beoordeling gepubliceerd door de Universiteit van Letland, kan het drinken van kombucha-thee gunstig zijn voor veel infecties en ziekten "vanwege vier belangrijke eigenschappen: ontgifting, anti-oxidatie, stimulerende potenties en bevordering van depressieve immuniteit. "

 4. Kombucha bevat een reeks krachtige antioxidanten die kunnen helpen het lichaam te ontgiften en te beschermen tegen ziekten.

 5. Deze antioxidanten kunnen helpen ontstekingen te verminderen, die kunnen helpen beschermen tegen vele chronische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en zelfs kanker.

 6. Hoewel normale zwarte thee antioxidanten bevat, toont onderzoek aan dat het fermentatieproces van kombucha antioxidanten veroorzaakt die niet van nature in zwarte thee voorkomen, inclusief D-sacharzuur, ook bekend als glucarinezuur.

 7. Natuurlijk werkt de antioxidantkracht van deze oude thee vrije radicalen tegen die chaos in het spijsverteringsstelsel veroorzaken.

 8. De grootste reden waarom kombucha de spijsvertering ondersteunt, is vanwege het hoge gehalte aan heilzame zuren, probiotica, aminozuren en enzymen.

 9. Hoewel het bacteriën bevat, zijn dit geen schadelijke pathogene bacteriestammen. In plaats daarvan zijn ze een nuttige vorm van bacteriën die bekend staan ​​als probiotica, die betrokken zijn bij alles, van immuunfunctie tot geestelijke gezondheid en opname van voedingsstoffen.

 10. Sommige diermodellen hebben aangetoond dat kombucha maagzweren kan helpen voorkomen en genezen.

 11. Het kan ook helpen voorkomen dat Candida overbevolkt in de darm door het evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen, met levende probiotische culturen die de darm helpen bij het herbevolken met goede bacteriën terwijl de Candida-gist wordt verdrongen.

 12. Naast het verbeteren van de spijsvertering kan kombucha mogelijk ook uw geest beschermen.

 13. Dit komt gedeeltelijk door het gehalte aan B-vitamines, waarvan bekend is dat ze het energieniveau verhogen en het algehele mentale welzijn verbeteren. Het hoge vitamine B12-gehalte is een reden waarom supplementen soms droge kombucha-producten bevatten.

 14. Het is ook rijk aan probiotica, een vorm van nuttige bacteriën waarvan wordt gedacht dat ze een integrale rol spelen in de geestelijke gezondheid.

 15. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica kunnen helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie, angst, autismespectrumstoornis en obsessief-compulsieve stoornis.

 16. Een onverwacht voordeel van kombucha is het gebruik als mogelijke behandelingsmethode voor silicose, een longziekte veroorzaakt door herhaalde blootstelling aan silicadeeltjes.

 17. Eén diermodel uitgevoerd in China ontdekte dat inhalatie van kombucha een manier zou kunnen zijn om silicose te behandelen, samen met verschillende andere longziekten veroorzaakt door inhalatie van gevaarlijk materiaal.

 18. Dat gezegd hebbende, wordt het nog steeds aanbevolen om je kombucha te drinken in plaats van hem in te ademen.

 19. Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het drinken van de levende culturen in Kombucha in feite veel stammen van slechte bacteriën vernietigen die verantwoordelijk zijn voor infecties.

 20. In laboratoriumonderzoek is gebleken dat het antibacteriële effecten heeft tegen staph, E. coli, Sh. sonnei, twee stammen van salmonella en Campylobacter jejuni.

 21. Veel van deze bacteriestammen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor voedselvergiftiging en door voedsel overgedragen ziekten.

 22. Hoewel sommige beoefenaars waarschuwen tegen kombucha voor diabetici, lijkt het erop dat sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van suikerarme variëteiten ervan eigenlijk nuttig zou kunnen zijn.

 23. Vanwege de antioxidanten die het bevat, is aangetoond dat het in sommige diermodellen diabetes symptomen helpt verlichten, zelfs effectiever dan de zwarte thee waaruit het is gefermenteerd.

 24. Het kan ook helpen bij het ondersteunen van de lever- en nierfunctie, die over het algemeen slecht is voor mensen met diabetes.

 25. Kombucha wordt al geruime tijd als heilzaam voor het hart beschouwd, hoewel onderzoeksinspanningen op dit gebied schaars zijn geweest.

 26. Het lijkt echter duidelijk dat kombucha in diermodellen kan helpen de triglycerideniveaus te verlagen en cholesterol op natuurlijke wijze te reguleren.

Kombucha voedingsfeiten

 1. Hoewel voedingsfeiten kunnen verschillen tussen merken en zelfgemaakte brouwsels, bevat kombucha over het algemeen weinig calorieën, maar veel B-vitamines zoals foliumzuur, riboflavine, vitamine B6 en thiamine.

 2. Een 16-ounce fles ongepasteuriseerde, organische kombucha-drank bevat de volgende voedingsstoffen:

Hoe het te maken

 1. Kombucha is gemakkelijk te maken vanuit het comfort van uw eigen huis.

 2. Dit recept maakt ongeveer acht koppen, maar je kunt het recept ook verdubbelen om er meer te maken - en je hebt nog steeds maar één SCOBY-schijf nodig, die je in veel gezondheidswinkels of als onderdeel van een kombucha-startpakket.

 3. Opbrengst: 8 kopjes

Voorzorgsmaatregelen / Bijwerkingen / Risico's

 1. Kan kombucha schadelijk zijn? De meeste mensen ervaren veel kombucha-voordelen en ervaren weinig tot geen nadelige bijwerkingen. Er zijn echter enkele kombucha-gevaren en voorzorgsmaatregelen die u misschien wilt overwegen.

 2. Bijwerkingen van Kombucha lijken een groter risico te zijn wanneer u het zelf maakt, omdat besmetting mogelijk is en de SCOBY-schijf en het eindproduct niet worden getest op kwaliteit zoals ze zijn wanneer ze commercieel worden vervaardigd.

 3. Als u zelf gaat brouwen, gebruik dan steriele apparatuur, schone werkruimtes en hoogwaardige ingrediënten.

 4. Een klein percentage mensen ervaart een opgeblazen gevoel, misselijkheid, infecties en allergische reacties bij het drinken van kombucha. Omdat het een hoge zuurgraad heeft, is het mogelijk dat dit problemen kan veroorzaken voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren, brandend maagzuur of gevoeligheid voor zeer zure voedingsmiddelen.

 5. Bovendien kunt u vanwege de zuurgraad helpen om schade aan uw tanden te voorkomen door het in één keer te drinken en daarna water in uw mond te spoelen.

 6. Mensen die door bepaalde virussen, zoals HIV / AIDS, de immuniteit ernstig hebben aangetast, moeten voorzichtig zijn met het consumeren ervan, omdat er altijd een mogelijkheid is dat de gist schadelijke bacteriën kan kweken die ziekte kunnen veroorzaken. Dit geldt vooral voor zelfgemaakte variëteiten.

 7. Is kombucha alcoholisch? Het alcoholgehalte van de meeste producten is minder dan 0,5 procent, wat betekent dat het meestal wordt aangeduid als "niet-alcoholisch."

 8. Een andere veel voorkomende vraag is: heeft kombucha cafeïne? Hoewel het een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, is het aanzienlijk lager dan de thee die is gemaakt om het te produceren.

 9. Hoewel het niet veel is onderzocht bij zwangere vrouwen, is er altijd bezorgdheid dat zwangere vrouwen geen alcohol of cafeïne mogen consumeren, die beide in kleine hoeveelheden in Kombucha aanwezig zijn. Neem contact op met uw arts voordat u het consumeert en houd uw inname met mate om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Voorkomen spijsverteringsenzymen dat tekorten aan voedingsstoffen de darmgezondheid bevorderen?

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407