Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Aardappel versus zoete aardappelvoeding

Andere voedingsstoffen

 1. Zoals veel voedingsmiddelen lijkt het erop dat aardappelen in de trend van de dieettrend zijn gevallen. Hoewel je misschien witte aardappelen schuwt ten gunste van zoete aardappelen, bieden beide essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Door de samenstelling van de voedingsstoffen van de twee te vergelijken, kunt u bepalen hoe ze in uw maaltijdplan passen.

Portiegrootte

 1. Bij het vergelijken van voedingsinformatie voor voedingsmiddelen is het belangrijk om dezelfde portiegrootte te gebruiken om de overeenkomsten te beoordelen. Een portie van 100 g, of ongeveer 3,3 oz., Is een typische standaard portiegrootte die wordt gebruikt om voedingsmiddelen te vergelijken. Dit is belangrijk omdat, volgens de USDA Nutrient Database, een middelgrote zoete aardappel 114 g weegt, terwijl een middelgrote witte aardappel 173 g meet, wat de samenstelling van de voedingsstoffen aanzienlijk kan scheeftrekken bij het vergelijken van de twee items.

Calorieën

 1. Het caloriegehalte van de witte aardappel en de zoete aardappel is vergelijkbaar. Een portie gebakken witte aardappel van 100 g met de schil bevat 93 calorieën, terwijl dezelfde portie gebakken zoete aardappel met de schil 90 calorieën bevat.

Koolhydraten en vezels

 1. Als zetmeelrijk voedsel komen de meeste calorieën in de twee aardappelen uit het koolhydraatgehalte. Een portie witte aardappel van 100 g bevat 21 g koolhydraten en 2,2 g vezels, en de zoete aardappel heeft 21 g koolhydraten en 3,3 g vezels. Hoewel de zoete aardappel meer vezels bevat, is het verschil slechts gering. Vezel is een essentiële voedingsstof die ontbreekt in het Amerikaanse dieet, merkt de American Dietetic Association op. Vezel verbetert de stoelgang, helpt bij de controle van de honger en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Volwassen vrouwen hebben tussen de 25 g vezels per dag nodig en volwassen mannen hebben 30 g per dag nodig.

Eiwitten en vetten

 1. Beide aardappelen zijn vrijwel vetvrij, met vergelijkbare eiwitgehaltes. Een portie witte aardappel van 100 g bevat 2,5 g eiwit en 0,1 g vet en de zoete aardappel 2 g eiwit en 0,2 g vet. Een gezond voedingspatroon zou 10 tot 35 procent van zijn calorieën uit eiwitten moeten halen, en 20 tot 35 procent van zijn calorieën uit vet.

Vitaminen

 1. Het vitaminegehalte varieert aanzienlijk tussen de twee aardappelen. Een portie witte aardappel van 100 g bevat 9,6 mg vitamine C, 28 mcg folaat en 1 IE vitamine A, terwijl zoete aardappel 20 mg vitamine C, 6 mcg folaat en 19,218 IE vitamine A bevat. De zoete aardappel is hoger in vitamine C en aanzienlijk hoger in vitamine A. Een portie zoete aardappel levert 384 procent van uw dagelijkse waarde voor vitamine A. Vitamine A ondersteunt de groei en ontwikkeling, de gezondheid van het oog en het immuunsysteem.

Mineralen

 1. Als het om mineralen gaat, is de witte aardappel een betere bron van ijzer en kalium dan de zoete aardappel. Een portie witte aardappel van 100 g bevat 1,1 mg ijzer en 535 mg kalium en de zoete aardappel 0,7 mg ijzer en 435 mg kalium. Bloedarmoede door ijzergebrek is een van de meest voorkomende voedingsstoornissen ter wereld, volgens het Bureau voor voedingssupplementen. Een portie witte aardappel van 100 g voldoet aan 6 procent van uw dagelijkse waarde voor ijzer.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407