Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Abrikoos komt de lever ten goede, ogen spijsverteringsstelsel

Zijn er ongezonde noten?

 1. Bekend om zijn scherpe smaak en onderscheidende abrikozenkleur, is deze voedzame vrucht goed voor zoveel meer dan alleen het maken van jam of gebak. Met een uitgebreid voedingsprofiel en een lange lijst van voordelen, is de abrikoos even rijk aan zowel smaak als gezondheidsbevorderende eigenschappen - net als abrikozenzaden.

 2. De abrikoos is een soort eetbaar fruit dat uit de abrikozenboom komt. Het is een lid van de Prunus, of steenvrucht, geslacht van bomen, die ook pruimen, kersen, perziken, nectarines en amandelen omvat. Aangenomen dat ze inheems zijn in Armenië, China of Japan, worden abrikozen nu wereldwijd wereldwijd gekweekt.

 3. Abrikozen worden beschouwd als een voedzaam voedsel en bevatten weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine A en vitamine C. Ze zijn ook gecrediteerd met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, van het verminderen van ontstekingen om droge ogen te behandelen en meer. Bovendien zijn ze super veelzijdig en kunnen ze rauw worden gegeten of worden gebruikt bij het bakken en koken, waardoor ze een geweldige manier zijn om je dieet een gezonde upgrade te geven.

Voordelen van abrikozen

 1. Naast het grootste interne orgaan in het menselijk lichaam, is de lever ook een van de belangrijkste. Het heeft een lange lijst met functies, van het produceren van eiwitten die de bloedstolling helpen tot het afbreken van vetten om energie te produceren.

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat de abrikozenvrucht de gezondheid van uw lever ten goede komt en mogelijk zelfs beschermt tegen leverziekte.

 3. In een dierstudie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, kon abrikoos beschermen tegen leverschade en vette lever, een aandoening die wordt gekenmerkt door de ophoping van vet in de lever. (1) Uit een ander dieronderzoek in Turkije bleek dat het aanvullen van ratten waarvan een deel van hun lever was verwijderd met in de zon gedroogde organische abrikoos, de regeneratie van de lever bevorderde. (2)

 4. Een ontstekingsremmend dieet consumeren, uw stressniveau verlagen en meer lichamelijke activiteit krijgen, kan ook uw leverfunctie een boost geven.

 5. Naast het leveren van een breed scala aan belangrijke micronutriënten, zitten abrikozen ook boordevol antioxidanten. Antioxidanten zijn verbindingen die beschermen tegen vrije radicalen en schade aan cellen voorkomen. Ze kunnen ook het risico op bepaalde chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker verminderen. (3)

 6. Abrikozen zitten boordevol carotenoïden, een soort pigment met antioxiderende eigenschappen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, bevatten abrikozen vooral veel carotenoïden zoals beta-caroteen, beta-cryptoxanthine en gamma-caroteen. (4)

 7. Naast abrikozen, ander fruit en groenten, evenals kruiden en specerijen zoals kurkuma en koriander, zijn ook voedingsmiddelen met veel antioxidanten die u gemakkelijk in uw dieet kunt opnemen.

 8. Ontsteking is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het is zelfs een volkomen normale reactie die door het immuunsysteem wordt geactiveerd om vreemde indringers buiten te houden en het lichaam tegen verwondingen te beschermen.

 9. Chronische ontsteking kan daarentegen schade aanrichten aan uw lichaam en bijdragen aan ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en reumatoïde artritis.

 10. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat abrikozen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben om te helpen beschermen tegen ziekten. Aangenomen wordt dat met name de abrikozenzaden effectief zijn bij het verlichten van ontstekingen. In één dierstudie hielp het geven van ratten abrikozenpitolie-extract bij het beschermen tegen colitis ulcerosa, een soort inflammatoire darmaandoeningen. (5)

 11. Andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn groene bladgroenten, bieten, broccoli, bosbessen en ananas.

 12. Abrikozen zitten boordevol vezels en leveren ongeveer 3,1 gram - of tot 12 procent van uw dagelijkse behoeften - in slechts één kopje.

 13. Vezel beweegt onverteerd door het lichaam, waardoor de ontlasting groter wordt en constipatie wordt voorkomen. Eén analyse, bestaande uit vijf studies, toonde aan dat het verhogen van de vezelinname de frequentie van de ontlasting bij patiënten met constipatie hielp verhogen. (6)

 14. Zoete abrikozenzaden, die meestal als snack worden verkocht, kunnen nog meer vezels bevatten. Een portie van 1/4 kop bevat naar schatting vijf gram vezels, wat overeenkomt met maximaal 20 procent van uw dagelijkse vezelbehoeften.

 15. Naast abrikozen omvatten andere vezelrijke voedingsmiddelen die constipatie kunnen helpen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden.

 16. Abrikozen zijn een uitstekende bron van vitamine A. Slechts één kopje rauwe abrikozen kan 60 procent van de vitamine A die je nodig hebt de hele dag uitschakelen, terwijl een kopje gedroogde abrikoos bijna je dagelijkse behoefte aan vitamine A helemaal alleen.

 17. Vitamine A speelt een centrale rol als het gaat om de gezondheid van het oog. Vitamine A-tekort kan zelfs leiden tot symptomen zoals nachtblindheid, droge ogen en gezichtsverlies.

 18. Naast dat ze rijk zijn aan vitamine A die het gezichtsvermogen verhogen, kunnen abrikozen op andere manieren de gezondheid van het oog ten goede komen. Een dierstudie uit 2016 toonde bijvoorbeeld aan dat het toepassen van abrikozenpittenextract plaatselijk bijdroeg aan het verminderen van droge ogen door de productie van traanvocht bij muizen te bevorderen. (7)

 19. Andere vitamine A-topproducten zijn runderlever, zoete aardappel, wortelen, boerenkool en spinazie.

Abrikozenvoeding

 1. Rauwe abrikozen bevatten weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine A, vitamine C en kalium, evenals verschillende andere belangrijke micronutriënten. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid koolhydraten, met de meeste abrikozencalorieën uit koolhydraten in plaats van vet of eiwit.

 2. Een kopje rauwe abrikozenhelften bevat ongeveer: (8)

 3. Naast de bovenstaande voedingsstoffen bevat abrikoos ook wat riboflavine, vitamine B6, pantotheenzuur, magnesium en fosfor.

 4. Het voedingsprofiel van gedroogde abrikozen varieert een beetje. Gedroogde abrikozen bevatten meer dan vier keer zoveel calorieën en koolhydraten, maar bieden ook een meer geconcentreerde hoeveelheid vezels, vitamine A, kalium, vitamine E en andere micronutriënten.

 5. Een kopje abrikoos droog fruit bevat ongeveer: (9)

 6. Bovendien bevatten gedroogde abrikozen wat pantotheenzuur, calcium, selenium, vitamine K en riboflavine.

Abrikoos versus perzik

 1. Het is gemakkelijk om abrikozen en perziken te verwarren. Ze behoren niet alleen tot dezelfde fruitfamilie, maar ze hebben nogal wat overeenkomsten in zowel hun uiterlijk als de voedingsstoffen die ze bieden.

 2. Abrikozen zijn kleiner dan perziken en hebben geelachtig oranje vruchtvlees bedekt met dons. Perziken zijn daarentegen iets groter, kunnen in kleur variëren van wit tot felgeel of rood, en zoals abrikozen zijn bedekt met fijne haren. Abrikozen hebben de neiging om een ​​beetje meer een scherpe smaak te hebben die een geweldige aanvulling is op gebakken goederen en desserts.

 3. Uit voedingsoogpunt lijken de twee vruchten erg op elkaar met een paar minuten verschillen. Gram voor gram, abrikozen zijn iets hoger in calorieën, eiwitten, koolhydraten en vezels. Abrikozen bevatten ook meer vitamine A en vitamine C, hoewel de twee vergelijkbare hoeveelheden andere micronutriënten bevatten, zoals vitamine E en vitamine K.

 4. Dat gezegd hebbende, beide zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten en met een paar porties van elk kan een gezonde en voedzame manier zijn om je dieet een boost te geven.

 5. Abrikozen zijn gemakkelijk te genieten en vol van smaak. Als je het rauw eet, was je het gewoon en voel je vrij om de hele vrucht, schil en alles te consumeren. Je kunt een lepel gebruiken om de grote steen, of abrikozenpitten, die je in het midden van de vrucht vindt, voorzichtig eruit te trekken.

 6. Voor een eenvoudige, gezonde traktatie, probeer abrikoos toe te voegen aan een kom Griekse yoghurt of gebruik het zelfs om uw volgende kom havermout of koude ontbijtgranen af ​​te maken. Je kunt ook verse of gedroogde abrikozen gebruiken in je kook- en bakrecepten om zowel de smaak als het voedingsprofiel van je gerechten te verbeteren.

Abrikozengebruik en recepten voor abrikozen

 1. Als je je een beetje creatief voelt, zijn er tal van manieren om van abrikozen te genieten, anders dan alleen maar kauwen op het hele fruit. Enkele van de meest voorkomende manieren om abrikozen te gebruiken, zijn het maken van abrikozengebakken goederen en snoep, evenals salades, salsa's en zelfs vleesgerechten.

 2. Bovendien kunt u in plaats van voor de in de winkel gekochte gedroogde abrikozen zelfs thuis proberen te drogen. Gebruik gewoon een dehydrator of plaats ze in de oven, bak op de laagste stand gedurende 10-12 uur en geniet ervan!

 3. Van snoepjes die de abrikoos gedroogd gebruiken tot hoofdgerechten die het gebruiken om een ​​vleugje zoetheid op te nemen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier zijn een paar ideeën voor verse en gedroogde abrikozenrecepten:

Geschiedenis

 1. De geschiedenis van de abrikoos blijft controversieel. Vanwege zijn wetenschappelijke naam, Prunus armeniaca - of Armeense pruim - evenals zijn lange geschiedenis van teelt in Armenië, geloven veel mensen dat het daar eigenlijk is ontstaan. Anderen beweren dat het feitelijk duizenden jaren geleden in China of India werd gevonden.

 2. Ongeacht hun ware oorsprong zijn abrikozen al eeuwenlang een hoofdbestanddeel in vele culturen. Egyptenaren, bijvoorbeeld, gebruikten vaak abrikozen om een ​​traditioneel sap te maken, terwijl Engelse kolonisten in de 17e eeuw abrikozenolie gebruikten om ontstekingen te verminderen en tumoren te behandelen.

 3. Vandaag vindt de meeste commerciële abrikozenproductie in de Verenigde Staten plaats aan de westkust. In feite komen bijna alle abrikozen uit Californië en een kleiner aantal uit Washington en Utah. Wereldwijd produceert Oezbekistan de grootste hoeveelheid abrikozen, gevolgd door Turkije, Iran en Italië.

 4. Hoewel abrikozenzaden vaak als een zoete snack worden genoten, kunnen bittere abrikozenzaden een grote hoeveelheid amygdaline bevatten, een verbinding die cyanidegehalte kan verhogen wanneer deze te veel wordt geconsumeerd. Als u abrikozenzaden eet, kies dan voor de zoete variëteit om mogelijke toxiciteit te voorkomen.

 5. Bovendien bevatten gedroogde abrikozen veel nuttige voedingsstoffen, maar ook veel koolhydraten en calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename en een piek in de bloedsuikerspiegel. Houd uw inname met mate en kies voor verse abrikozen wanneer mogelijk om te voorkomen dat u het overdrijft.

 6. Sommige mensen kunnen ook voedselallergiesymptomen ervaren na het eten van abrikozen. Als u vermoedt dat u een allergie voor abrikozen hebt of nadelige bijwerkingen na het eten, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407