Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Abrikoos versus perzik: wat is het verschil?

De onderste regel

 1. Perziken en abrikozen zijn twee populaire steenvruchten.

 2. Hoewel ze qua kleur en vorm op elkaar lijken, hebben ze hun eigen unieke kenmerken.

 3. Dit artikel vergelijkt de overeenkomsten en verschillen tussen perziken en abrikozen.

Abrikozen zijn een stuk kleiner

 1. Hoewel beide vruchten wazig en geeloranje van kleur zijn, zijn abrikozen aanzienlijk kleiner dan perziken.

 2. Eén abrikoos (35 gram) is ongeveer 1/4 van de grootte van een kleine perzik (130 gram) (1, 2).

 3. Deze vrucht heeft ook minder calorieën, met slechts 17 calorieën per fruit vergeleken met 50 in een kleine perzik (1, 2).

 4. Vanwege het kleinere formaat van abrikozen eten de meeste mensen er een paar in één keer.

 5. Beide zijn steenvruchten, wat betekent dat ze een put bevatten. Abrikozenpitten zijn soepeler en kleiner dan degene die je in perziken vindt (3).

Verschillende soorten

 1. Perziken en abrikozen behoren tot dezelfde familie, Rosaceae, ook bekend als de rozenfamilie. Appels, peren en amandelen vallen ook in deze groep.

 2. Hoewel nauw verwant, komen perziken en abrikozen niet uit dezelfde regio's.

 3. De wetenschappelijke naam voor de perzik, Prunus persica, geeft zijn overvloed aan in Perzië - het hedendaagse Iran - ondanks zijn oorsprong in Azië (4, 3).

 4. Ondertussen worden abrikozen (Prunus armeniaca) ook Armeense pruimen genoemd omdat bekend is dat ze historisch in deze regio zijn gegroeid (5, 6).

 5. Omdat deze vruchten uit dezelfde familie komen, bevatten ze vergelijkbare voedingsstoffen, waaronder kalium, vitamine C en bètacaroteen.

 6. Perziken bieden echter grotere hoeveelheden van deze voedingsstoffen in één portie vanwege hun grotere grootte (1, 2).

Perziken smaken zoeter

 1. Het meest opvallende verschil tussen abrikozen en perziken is hun smaak.

 2. Perziken hebben een hoger suikergehalte dan abrikozen, waardoor ze een zoetere smaak hebben. Een kleine perzik (130 gram) bevat 11 gram suiker, terwijl 1 abrikoos (35 gram) slechts 3 gram (1, 2) bevat.

 3. Daarentegen zijn abrikozen scherper vanwege hun gehalte aan appelzuur, een verbinding die scherpheid bevordert (7, 8, 9).

 4. Bovendien hebben perziken een hoger watergehalte, waardoor ze bij elke hap hun karakteristieke sappigheid krijgen (7).

Culinair gebruik

 1. Perziken en abrikozen worden veel gebruikt in hoofdgerechten, desserts en jam. Ze kunnen worden genoten vers, ingeblikt of gedroogd.

 2. Beide vruchten zijn meestal in de zomer verkrijgbaar en zijn goedkoop.

 3. Ondanks hun smaakverschillen kunnen ze in recepten vaak voor elkaar worden verwisseld.

 4. Houd er rekening mee dat als u perziken vervangt door abrikozen, u mogelijk iets meer vloeistof en suiker aan uw gerecht moet toevoegen. Mogelijk moet u ook meer abrikozen toevoegen aan uw recept om aan hun kleinere formaat tegemoet te komen.

 5. Zorg ervoor dat u de schil van elk fruit voorzichtig wast om overtollig vuil, pesticiden en bacteriën te verwijderen. Om dit te doen, laat de vrucht onder koud water lopen en wrijf zachtjes met je handen over de schil. Gebruik geen groenteborstel, dit zal de huid beschadigen.

 6. Verwijder tenslotte de pit voor het eten.

De onderste regel

 1. Abrikozen en perziken zijn steenvruchten met dezelfde kleur en vorm, maar verschillen in grootte en smaak.

 2. Perziken zijn zoeter en sappiger, terwijl abrikozen een licht scherpe smaak hebben.

 3. Welke u ook kiest, beide zijn uitstekende bronnen van veel voedingsstoffen en kunnen in veel gerechten, desserts en jam worden verwerkt.

 4. Alles bij elkaar genomen zijn beide zomervruchten de moeite waard om aan uw dieet toe te voegen voor een gezonde uitbarsting van zoetheid.

 5. Abrikozen en perziken zijn steenvruchten met dezelfde kleur en vorm, maar verschillen in grootte en smaak.

 6. Perziken zijn zoeter en sappiger, terwijl abrikozen een licht scherpe smaak hebben.

 7. Welke u ook kiest, beide zijn uitstekende bronnen van veel voedingsstoffen en kunnen in veel gerechten, desserts en jam worden verwerkt.

 8. Alles bij elkaar genomen zijn beide zomervruchten de moeite waard om aan uw dieet toe te voegen voor een gezonde uitbarsting van zoetheid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407