Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Agar Agar: het veganistische vervangingsmiddel voor gelatine dat de regelmaat van verzadiging bevordert

Mogelijke bijwerkingen Waarschuwing voor rozijnen

 1. Van zachte, zachte marshmallows tot zoete, met fruit gevulde gomige snacks, gelatine is vrij overvloedig in de voedselvoorziening, wat het een uitdaging kan maken als je op een veganistisch dieet bent of op zoek bent om te beperken uw consumptie van dierlijke producten. Neem deel aan agar-agar, een plantaardig verdikkingsmiddel dat zowel veelzijdig is als veel voordelen voor de gezondheid biedt.

 2. Niet alleen is het rijk aan vele belangrijke micronutriënten, maar er zijn aanwijzingen dat agar-agar kan helpen bij het ondersteunen van regelmaat, het bevorderen van verzadiging en het verbeteren van gewichtsverlies, waardoor u tal van redenen heeft om dit natuurlijke verdikkingsmiddel te geven een schot.

Wat is Agar Agar?

 1. Agar-agar, ook bekend als agar, is een gelachtige substantie die is afgeleid van rode algen. Het wordt gevonden in poeder-, schilfer- en reepvorm en kan worden gemengd met vloeistof en worden gestoofd om als verdikkingsmiddel voor desserts, soepen en sauzen te fungeren.

 2. Het is een populair alternatief voor gelatine omdat het plantaardig is, smaakloos en geschikt voor de meeste diëten. Het heeft ook een hoger smeltpunt dan gelatine, waardoor het ideaal is voor gebruik als een vast medium in het laboratorium.

 3. Naast de culinaire voordelen zit agar agar ook vol met voedingsvoordelen. Het bevat weinig calorieën, maar veel vezels, mangaan, magnesium, folaat en ijzer. Het kan ook helpen de spijsvertering te verbeteren, gewichtsverlies te bevorderen en uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Is het veilig? Voordelen van Agar Agar

 1. Agar-agar is een geweldige bron van vezels, die onverteerd door je lichaam beweegt en fungeert als een natuurlijk laxeermiddel om de ontlasting groter te maken en dingen in beweging te krijgen. [! 7079 => 1140 = 3!

 2. Een groeiend aantal onderzoeken toont ook aan dat het verhogen van uw vezelinname beschermend kan zijn tegen maagdarmstoornissen, aambeien, darmzweren en zelfs symptomen van zure oprispingen. (2)

 3. Naast het bevorderen van regelmaat en spijsvertering, hebben sommige onderzoeken ook aangetoond dat het hoge vezelgehalte van agar-agar gunstig kan zijn als het gaat om het in toom houden van je taille. Dit komt omdat vezels langzaam door het spijsverteringskanaal bewegen, waardoor verzadiging wordt bevorderd en de eetlust wordt verminderd.

 4. Uit een klein onderzoek van de afdeling Interne geneeskunde van het Tokyo Metropolitan Komagome Hospital in Japan bleek dat agar de maaglediging kon vertragen, waardoor u zich langer vol kunt voelen. (3) Evenzo toonde een ander onderzoek gepubliceerd in Diabetes, Obesitas Metabolism aan dat suppletie met agar gedurende 12 weken resulteerde in aanzienlijk gewichtsverlies bij 76 obese deelnemers vergeleken met een controlegroep. (4)

 5. Kwesties zoals osteopenie en osteoporose komen steeds vaker voor naarmate u ouder wordt en de botdichtheid begint te verliezen. Naarmate deze omstandigheden vorderen, kunnen ze leiden tot veranderingen in de gestalte en een verhoogd risico op fracturen.

 6. Agar is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen die een rol spelen bij de gezondheid van de botten. Het bevat met name veel calcium, wat de weefsels in je botten en tanden kracht geeft. (5) Agar zit ook boordevol mangaan, een voedingsstof die centraal staat bij de vorming van botten. Een tekort aan dit belangrijke mineraal kan het botmetabolisme veranderen en zelfs de botsynthese verminderen. (6)

 7. Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer uw lichaam niet voldoende gezonde rode bloedcellen heeft, wat resulteert in bloedarmoedesymptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Er zijn veel mogelijke oorzaken van bloedarmoede, variërend van bloedverlies tot chronische ziekten, maar een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer is een van de meest voorkomende onderliggende oorzaken van bloedarmoede.

 8. Eén gram agar-agar levert maar liefst 33 procent van het ijzer dat u de hele dag nodig hebt, wat kan helpen de productie van gezonde rode bloedcellen te bevorderen en het risico op bloedarmoede te verminderen. Zorg ervoor dat je je agar combineert met ander ijzerrijk voedsel, evenals vitamine C uit fruit of groenten om de opname van ijzer te verbeteren.

 9. Agar-agar is een geweldige bron van vezels, met 2,2 gram - of tot 9 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor sommige mensen - in slechts één ons. Vezel vertraagt ​​de opname van suiker in de bloedbaan, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en plotselinge pieken en crashes in suikerniveaus te voorkomen.

 10. Studies over het effect van agar-agar op de bloedsuikerspiegel hebben echter gemengde resultaten opgeleverd. De hierboven genoemde studie uit Japan naar de effecten van agar en pectine op het ledigen van de maag heeft bijvoorbeeld aangetoond dat agar geen invloed had op de bloedsuikerspiegel na het eten van een maaltijd. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe heilzaam agar-agar kan zijn bij het handhaven van normale bloedsuikerspiegel in vergelijking met andere vezelrijke voedingsmiddelen.

 11. Gelatine wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel in verschillende desserts, zoals pudding, ijs, yoghurt en fruitgelatine, evenals andere producten zoals cosmetica en vitaminecapsules. Het wordt ook gevonden in supplementvorm en wordt geassocieerd met een aantal voordelen, van het verminderen van gewrichtspijn tot het omkeren van huidveroudering. (7, 8)

 12. Gelatine wordt echter gemaakt door de huid, botten en weefsels van dieren te koken, waardoor het ongeschikt is voor mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet. Agar-agar daarentegen is afgeleid van rood zeewier en kan in recepten worden omgezet in plaats van gelatine als veganistisch alternatief om voedsel te verdikken. Agar kan zelfs worden gebruikt om alles te maken, van veganistische gummies tot puddingen en panna cotta. Als u agarpoeder gebruikt, schakel dan gewoon een gelijke hoeveelheid gelatine uit voor agar-agar in uw favoriete recepten.

Agar Agar-risico's

 1. Agar-agar bevat veel voedingsstoffen, is plantaardig en wordt over het algemeen beschouwd als een veilige aanvulling op het dieet dat kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen. Er zijn echter enkele risico's van agar waarmee ook rekening moet worden gehouden.

 2. Het is belangrijk om agar-agar met veel vloeistoffen te consumeren. Wanneer het wordt gemengd met water, zwelt het op en wordt het gelatineus. Als het niet met voldoende water wordt gemengd, kan het de slokdarm blokkeren en leiden tot slikproblemen of zelfs darmobstructies verergeren. (9) Om deze reden, als u dysfagie heeft of een geblokkeerde darm heeft, moet u aan de veilige kant blijven en uw arts raadplegen voordat u agar inneemt.

 3. Bovendien hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat bepaalde soorten vezels, zoals agar, het risico op het ontwikkelen van tumoren in de dikke darm kunnen verhogen, hoewel het huidige onderzoek beperkt is. Hoewel meer studies nodig zijn om de mogelijke effecten van agar op de tumorgroei te evalueren, is het het beste om met een arts te praten voordat je agar consumeert als je in het verleden darmkanker hebt gehad. (10)

Agar Agar Nutrition

 1. Agar-agar bevat een flink stuk vezels, plus een reeks micronutriënten, waaronder mangaan, magnesium, folaat en ijzer.

 2. Eén ons agarpoeder bevat ongeveer: (11)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat agar agar ook een kleine hoeveelheid vitamine B6, riboflavine en selenium.

Agar Agar gebruikt

 1. Agar-agar is beschikbaar in vlok-, poeder- of reepvorm, afhankelijk van uw voorkeur. Agar-agarpoeder is het gemakkelijkst te gebruiken; het kan worden vervangen door gelatine met een 1: 1-verhouding en vervolgens worden gemengd met vloeistof om een ​​gel te vormen. Agar-vlokken zijn minder geconcentreerd dan het poeder en kunnen in een specerij of koffiemolen worden gemalen en vervolgens in vloeistof worden opgelost. Ondertussen bestaan ​​agar-repen uit gevriesdroogde agar en kunnen ze worden gebroken of vermalen om het sneller op te lossen.

 2. Gebruik een garde om het te mengen met vloeistof. Breng het mengsel vervolgens aan de kook en laat het vijf tot 15 minuten sudderen, af en toe roeren totdat de agar volledig is opgelost. Het moet dan in een bak of vorm worden gegoten en bij kamertemperatuur worden bewaard. Als vuistregel moet u voor elke kop vloeistof ongeveer een theelepel agarpoeder, een eetlepel agar-vlokken of de helft van een agar-reep gebruiken.

 3. Dankzij het hoge vezelgehalte en gelerende eigenschappen wordt agar vaak gebruikt als een natuurlijke remedie om constipatie te verlichten. Het wordt soms ook gebruikt als eetlustremmer om te helpen bij het afvallen.

 4. Agar-agar kan ook worden gebruikt bij het koken. Net als andere producten, zoals guargom en johannesbroodpitmeel, fungeert agar als verdikkingsmiddel in gerechten en desserts zoals gelei en vla. Het kan ook helpen de textuur van soepen, sauzen en zelfs ijs te verbeteren.

 5. Vraagt ​​u zich af waar u agar-agar kunt kopen? Het is verkrijgbaar bij veel natuurwinkels en Indiase en Aziatische speciaalzaken. Kijk in het bakgedeelte in de buurt van andere natuurlijke verdikkingsmiddelen zoals xanthaangom en gellangom. Je kunt het ook kopen bij veel online retailers in poeder-, schilfer- of reepvorm.

 6. Als u problemen ondervindt om het te vinden, zorg er dan voor dat u het zoekt onder zijn andere namen. Het wordt soms ook aangeduid als "kanten", "Japanse gelatine" of "China grass."

 7. Agar-agar is een geweldige aanvulling op veganistische recepten en desserts zoals puddingen en gummies. Inspiratie nodig om aan de slag te gaan? Hier zijn een paar ideeën voor recepten met agar-agarpoeder die u thuis kunt proberen:

Geschiedenis

 1. Interessant genoeg wordt aangenomen dat agar-agar per ongeluk in 1658 volledig is uitgevonden. Zoals het verhaal luidt, gooide de Japanse herbergier Mino Tarozaemon wat extra zeewiersoep weg en ontdekte dat het de volgende ochtend na de hele nacht in de kou te zijn geweest.

 2. Hoewel het van oorsprong is in Japan, komt de naam eigenlijk voort uit het Maleisische woord voor Gelidium, het type rode algen waaruit agar-agar wordt geproduceerd.

 3. Vanwege het hogere smeltpunt verving agar-agar snel gelatine als het meest populaire medium dat in de 19e eeuw werd gebruikt om microben in laboratoria te laten groeien.

 4. Met de groeiende vraag naar agar, groeide de agarproductie snel. Japan was oorspronkelijk verantwoordelijk voor het grootste deel van de agarproductie, maar de industrie breidde zich uit naar andere gebieden, zoals de Verenigde Staten, Rusland, Mexico en India, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 5. In de afgelopen jaren is agar-agar populair geworden vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen en bruikbaarheid als veganistisch alternatief voor gelatine. Het wordt nu veel gebruikt in gebak, desserts, gelei-producten en zelfs conserven. (12)

 6. Agar-agar is veilig voor de meeste mensen, maar is in verband gebracht met enkele milde bijwerkingen zoals diarree of buikpijn. Hoewel ongewoon, is het ook mogelijk om allergisch te zijn voor agar-agar-agar of rood zeewier. Als u symptomen van voedselallergie zoals jeuk, zwelling of misselijkheid ervaart na het eten van agar-agar, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 7. U moet agar ook met veel water combineren om slokdarm- of darmblokkades te voorkomen. Als u problemen heeft met slikken of een darmobstructie, is het het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u agar-agar inneemt.

 8. Omdat er enige bezorgdheid is dat agar het risico op het ontwikkelen van tumoren in de dikke darm kan verhogen, moet u uw gebruik beperken als u in het verleden darmkanker heeft gehad en eventuele zorgen met uw arts bespreken .

 9. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407