Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Agave Nectar versus honing: voordelen voor de gezondheid

Intro

 1. U hebt waarschijnlijk gehoord over de gevaren van verwerkte suikers en maïsstroop met een hoog fructosegehalte. En de kans is groot dat u op zoek bent naar een gezondere suikerbron om uw zoetekauw te bevredigen. Honing en agave-nectar zijn nu allebei trendy alternatieven, maar welke is gezonder? Beide zijn natuurlijke zoetstoffen en minder verfijnd dan witte suiker.

 2. In een rechtstreekse ontmoeting zult u misschien verrast zijn door de resultaten. Hier is een blik op de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van deze suikervervangers.

Hoe worden agave-nectar en honing gemaakt?

 1. Zowel honing als agave-nectar worden als natuurlijke producten beschouwd, maar ze verschillen in hoe ze in de schappen van de supermarkt terechtkomen.

 2. Agave-nectar is eigenlijk een siroop (nectar is eigenlijk alleen maar een marketingterm). Het komt van de vloeistof in de blauwe agaveplant. Dit is dezelfde plant die wordt gebruikt om tequila te maken.

 3. Agave-nectar wordt gemaakt door de volgende stappen:

 4. Agave-nectar vereist meerdere verwerkingsstappen voordat het kan worden verbruikt. Bewerkte voedingsmiddelen zijn mogelijk minder gezond omdat het raffineren van voedingsmiddelen vaak betekent dat sommige (of alle) natuurlijke voordelen voor de gezondheid verloren gaan.

 5. Honing komt van bijen. Deze drukke kleine insecten produceren honing door de nectar van planten te verzamelen. In tegenstelling tot agavenectar hoeft honing niet te worden verwerkt voordat het wordt geconsumeerd. Maar bepaalde honingmerken worden verwarmd (gepasteuriseerd) om kristallisatie te voorkomen en bacteriën te doden vóór opslag. Rauwe honing is volledig natuurlijk en onbewerkt, waardoor het de verstandige keuze is.

Calorieën

 1. Agave-nectar en honing hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Zowel een eetlepel agave nectar als een eetlepel honing bevatten ongeveer 64 calorieën.

 2. De twee zijn ook een beetje zoeter dan witte suiker, dus je hoeft niet zoveel te gebruiken om de zoetheid te krijgen die je wenst. Houd er rekening mee dat agave-nectar en honing beide calorieën aan je gerecht toevoegen met weinig extra voeding.

Glycemische index

 1. De glycemische index (GI) meet hoeveel een koolhydraatrijk voedsel de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Suiker is een koolhydraat. GI is een bijzonder belangrijk hulpmiddel voor mensen met diabetes, die hun bloedsuikerspiegel moeten beheersen om gezond te blijven. Voedingsmiddelen met een hogere GI kunnen na het eten een piek in de bloedsuikerspiegel en insuline-afgifte veroorzaken. Voedsel met een hoge GI-waarde wordt ook snel verteerd, wat kan betekenen dat je je veel sneller weer hongerig voelt.

 2. Hier is een GI-uitsplitsing naar zoetstof:

 3. Hoe lager de GI-waarde, hoe minder het voedsel uw bloedglucose verhoogt. Als je alleen rekening houdt met de glycemische index, dan neemt agave-nectar de taart.

 4. Mensen met diabetes kunnen baat hebben bij de lage glycemische index van agave nectar, maar houd er rekening mee dat de American Diabetes Association aanbeveelt om de hoeveelheid agave nectar in uw dieet te beperken.

Suikercomponenten

 1. Honing wordt meestal gemaakt van de suikers glucose (ongeveer 30 procent) en fructose (ongeveer 40 procent). Het bevat ook kleinere hoeveelheden andere suikers, waaronder:

 2. Agave-nectar daarentegen bestaat uit 75-90 procent fructose. Dat is vergeleken met slechts 50 procent voor tafelsuiker en 55 procent voor de vaak bekritiseerde maïssiroop met veel fructose.

 3. Hoewel glucose en fructose erg op elkaar lijken, hebben ze totaal verschillende effecten in het lichaam. Helaas wordt gedacht dat fructose verband houdt met veel gezondheidsproblemen, waaronder:

 4. In tegenstelling tot andere soorten suiker wordt fructose door de lever verwerkt. Het consumeren van teveel fructose in één keer kan de lever overweldigen en veroorzaken dat het gevaarlijke triglyceriden produceert. Men denkt dat voedingsmiddelen met veel fructose leiden tot buikvet, wat slecht is voor de algehele gezondheid van je hart.

 5. Een recente studie wees uit dat ratten die high-fructose siropen consumeerden, aanzienlijk meer gewicht wonnen dan ratten die tafelsuiker consumeerden, zelfs wanneer hun calorie-inname hetzelfde was.

 6. Honing krijgt een enorme voorsprong in zijn concurrentie met agave nectar.

Andere voordelen voor de gezondheid

 1. Naast dat het heerlijk is, heeft honing ook andere gezondheidsvoordelen. Het is aangetoond dat het effectief is in het verminderen van de frequentie van hoesten, het kalmeren van keelpijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit van hoestende kinderen. Honing is ook anti-viraal, anti-schimmel, anti-bacterieel en kan helpen seizoensgebonden allergenen te verminderen wanneer de honing uit uw omgeving komt. Honing bederft ook nooit.

 2. Honing bevat ook een behoorlijke hoeveelheid fytochemicaliën die als antioxidanten kunnen dienen. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de honing, hoe hoger de antioxidanten. Aangenomen wordt dat antioxidanten het lichaam van schadelijke vrije radicalen ontdoen. Onderzoek toont aan dat antioxidanten bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen, veroudering kunnen bestrijden en uw risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. De meeste voordelen worden gezien in rauwe honing die niet is gepasteuriseerd.

 3. Er zijn geen belangrijke gezondheidsvoordelen toegeschreven aan agave nectar, dus honing krijgt alle browniepunten.

 4. Honing mag niet aan zuigelingen jonger dan één jaar worden gegeven vanwege het risico op botulismesporen.

Bottom line

 1. Honing is de duidelijke winnaar. Maar zowel honing als agave-nectar zijn calorische zoetstoffen en bieden weinig toegevoegde voedingswaarde. Honing is beter dan agave nectar omdat het is:

 2. Agave-nectar wordt op de markt gebracht vanwege zijn lage glycemische index, maar het hoge fructose-gehalte heft zijn potentiële voordelen op. Als je niet van de smaak van honing houdt, of als je een strikte veganist bent die geen honing eet, zijn de verschillen tussen de twee niet significant genoeg om de verandering te rechtvaardigen.

 3. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om het type zoetstof dat u kiest, maar om de hoeveelheid die u consumeert. Alle zoetstoffen, inclusief honing, mogen alleen spaarzaam worden gebruikt. Het consumeren van overmatige hoeveelheden suiker kan leiden tot:

 4. De American Heart Association beveelt aan om toegevoegde suikers zoals agavesiroop, glucosestroop, honing, rietsuiker of bruine suiker te beperken tot niet meer dan zes theelepels (24 gram) voor vrouwen en negen theelepels (36 gram) voor mannen per dag.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407