Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ahornsiroop: gezond of ongezond?

Als je ontbijt eet, maak het dan rijk aan eiwitten

 1. Ahornsiroop is een populaire natuurlijke zoetstof waarvan wordt beweerd dat deze gezonder en voedzamer is dan suiker.

 2. Het is echter belangrijk om naar de wetenschap achter enkele van deze beweringen te kijken.

 3. In dit artikel wordt uitgelegd of ahornsiroop gezond of ongezond is.

Wat is Maple Syrup?

 1. Ahornsiroop wordt gemaakt van de circulerende vloeistof, of sap, van suikeresdoornbomen.

 2. Het wordt al vele eeuwen in Noord-Amerika geconsumeerd. Meer dan 80% van de wereldvoorraad wordt nu geproduceerd in de provincie Quebec in het oosten van Canada.

 3. Er zijn twee hoofdstappen voor de productie van ahornsiroop:

 4. Het eindproduct kan worden gebruikt om veel gerechten te zoeten.

Komt in verschillende rangen

 1. Er zijn verschillende soorten ahornsiroop gekenmerkt door kleur, hoewel de classificatie per land kan verschillen.

 2. In de VS is ahornsiroop geclassificeerd als klasse A of B, waar klasse A verder is onderverdeeld in drie groepen - Licht Amber, Medium Amber en Donker Amber - en klasse B is de donkerste beschikbare siroop (1).

 3. De donkerdere siropen worden gemaakt van sap dat later in het oogstseizoen wordt geëxtraheerd. Deze hebben een sterkere esdoornsmaak en worden meestal gebruikt voor het bakken, terwijl de lichtere rechtstreeks op voedsel zoals pannenkoeken worden gemotregend.

 4. Lees bij het kopen van ahornsiroop de voedseletiketten zorgvuldig. Op deze manier krijg je echte ahornsiroop - niet alleen ahornsiroop, die kan worden geladen met geraffineerde suiker of maïsstroop met een hoge fructose.

Hoog in suiker

 1. Wat ahornsiroop onderscheidt van geraffineerde suiker zijn de mineralen en antioxidanten.

 2. Ongeveer 1/3 kop (80 ml) pure ahornsiroop bevat (2):

 3. Hoewel ahornsiroop een behoorlijke hoeveelheid mineralen bevat, vooral mangaan en zink, moet u er rekening mee houden dat het ook veel suiker bevat.

 4. Ahornstroop is ongeveer 2/3 sucrose of tafelsuiker - 1/3 kop (80 ml) levert ongeveer 60 gram suiker.

 5. Overmatig gebruikt, kan suiker een belangrijke oorzaak zijn van enkele van 's werelds grootste gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen (3, 4, 5).

 6. Het feit dat ahornsiroop wat mineralen bevat, is een zeer slechte reden om het te eten, gezien het hoge suikergehalte. De meeste mensen eten al veel suiker.

 7. De beste manier om deze mineralen te krijgen, is om volledig voedsel te eten. Als je een uitgebalanceerd dieet eet, is de kans dat je een van deze voedingsstoffen mist erg klein.

 8. Bovendien kan het hoge suikergehalte uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden - hoewel ahornsiroop in dat opzicht misschien een betere optie is dan gewone suiker.

 9. De glycemische index van ahornsiroop is ongeveer 54. Ter vergelijking, tafelsuiker heeft een glycemische index van ongeveer 65 (6).

 10. Dit houdt in dat ahornsiroop de bloedsuikerspiegel langzamer verhoogt dan gewone suiker.

Biedt ten minste 24 antioxidanten

 1. Oxidatieve schade, veroorzaakt door vrije radicalen, wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en veel ziekten.

 2. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve schade verminderen, waardoor uw risico op sommige ziekten mogelijk wordt verlaagd.

 3. Studies tonen aan dat ahornsiroop een behoorlijke bron van antioxidanten is. Een studie vond 24 verschillende antioxidanten in ahornsiroop (7).

 4. Donkere siropen zoals klasse B leveren meer van deze heilzame antioxidanten dan lichtere (8).

 5. Het totale gehalte aan antioxidanten is echter nog steeds laag in vergelijking met de grote hoeveelheden suiker.

 6. Eén studie schatte dat het vervangen van alle geraffineerde suiker in het gemiddelde dieet door alternatieve zoetstoffen zoals ahornsiroop uw totale inname van antioxidanten zou verhogen net zo veel als het eten van een enkele portie noten of bessen (9).

 7. Als u wilt afvallen of uw metabole gezondheid wilt verbeteren, is het beter om zoetstoffen helemaal over te slaan in plaats van ahornsiroop te gaan.

Biedt andere verbindingen

 1. Tal van potentieel nuttige stoffen zijn waargenomen in ahornsiroop.

 2. Sommige van deze verbindingen zijn niet aanwezig in de esdoorn, maar vormen zich wanneer het sap wordt gekookt om siroop te vormen.

 3. Een daarvan is quebecol, vernoemd naar de esdoornproducerende provincie Quebec.

 4. Van de actieve verbindingen in ahornsiroop is aangetoond dat ze de groei van kankercellen helpen verminderen en de afbraak van koolhydraten in uw spijsverteringskanaal kunnen vertragen (10, 11, 12, 13, 14) .

 5. Onderzoek bij de mens om deze gezondheidseffecten in reageerbuisstudies te bevestigen ontbreekt echter.

 6. Houd er bovendien rekening mee dat de meeste onderzoeken naar ahornsiroop - die vaak gepaard gaan met misleidende koppen - worden gesponsord door producenten van ahornsiroop.

De onderste regel

 1. Hoewel ahornsiroop wel wat voedingsstoffen en antioxidanten bevat, bevat deze ook veel suiker.

 2. Calorie voor calorieën, ahornsiroop is een zeer slechte bron van voedingsstoffen in vergelijking met hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en onbewerkte dierenvoeding.

 3. Het vervangen van geraffineerde suiker door pure, hoogwaardige ahornsiroop levert waarschijnlijk een netto gezondheidsvoordeel op, maar het toevoegen aan uw dieet maakt het alleen maar erger.

 4. Ahornsiroop is een minder slechte versie van suiker, net als kokossuiker. Het kan niet objectief als gezond worden bestempeld.

 5. Als je het consumeert, is het het beste om dit met mate te doen - zoals met alle zoetstoffen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407