Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Alkalisch water: voordelen, bijwerkingen en gevaren

Water?

 1. Mogelijk hebt u verschillende gezondheidsclaims gehoord over alkalisch water. Sommigen zeggen dat het kan helpen het verouderingsproces te vertragen, de pH-waarde van uw lichaam te reguleren en chronische ziekten zoals kanker te voorkomen. Maar wat is alkalisch water precies, en waarom al die hype?

 2. De "alkaline" in alkalisch water verwijst naar zijn pH-niveau. Het pH-niveau is een getal dat meet hoe zuur of alkalisch een stof is op een schaal van 0 tot 14. Iets met een pH van 1 is bijvoorbeeld erg zuur en iets met een pH van 13 is erg alkalisch.

 3. Alkalisch water heeft een hogere pH-waarde dan gewoon drinkwater. Daarom geloven sommige voorstanders van alkalisch water dat het het zuur in je lichaam kan neutraliseren.

 4. Normaal drinkwater heeft over het algemeen een neutrale pH van 7. Alkalisch water heeft meestal een pH van 8 of 9. pH is echter niet voldoende om substantiële alkaliteit aan water te verlenen.

 5. Alkalisch water moet ook alkalische mineralen en een negatief oxidatiereductiepotentieel (ORP) bevatten. ORP is het vermogen van water om te werken als een pro- of antioxidant. Hoe negatiever de ORP-waarde, hoe meer antioxiderend deze is.

Werkt het echt?

 1. Alkalisch water is enigszins controversieel. Veel gezondheidswerkers zeggen dat er niet genoeg onderzoek is om de vele gezondheidsclaims van gebruikers en verkopers te ondersteunen. Verschillen in onderzoeksresultaten kunnen verband houden met het type alkalisch wateronderzoek.

 2. Volgens de Mayo Clinic is regelmatig water het beste voor de meeste mensen. Zij verklaren dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de beweringen van aanhangers van alkalisch water volledig verifieert.

 3. Er zijn echter enkele onderzoeken die suggereren dat alkalisch water nuttig kan zijn voor bepaalde omstandigheden.

 4. Uit een onderzoek uit 2012 bleek bijvoorbeeld dat het drinken van natuurlijk koolzuurhoudend artesisch-goed alkalisch water met een pH van 8,8 kan helpen pepsine te deactiveren, het belangrijkste enzym dat zure reflux veroorzaakt.

 5. Een andere studie suggereerde dat het drinken van alkalisch geïoniseerd water voordelen kan hebben voor mensen met hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol.

 6. Een recentere studie met 100 mensen vond een significant verschil in de viscositeit van volbloed na consumptie van water met een hoge pH-waarde in vergelijking met gewoon water na een zware training. Viscositeit is de directe meting van hoe efficiënt bloed door de bloedvaten stroomt.

 7. Degenen die water met een hoge pH-waarde consumeerden, verminderden de viscositeit met 6,3 procent vergeleken met 3,36 procent met standaard gezuiverd drinkwater. Dit betekent dat het bloed efficiënter stroomde met alkalisch water. Dit kan de zuurstoftoevoer door het hele lichaam verhogen.

 8. Er is echter meer onderzoek nodig dan deze kleine studies. In het bijzonder is onderzoek nodig om andere claims van alkalische water-supporters te beantwoorden.

 9. Ondanks het ontbreken van bewezen wetenschappelijk onderzoek, geloven voorstanders van alkalisch water nog steeds in de voorgestelde gezondheidsvoordelen. Waaronder:

 10. Ze beweren ook dat frisdranken, die notoir zuur zijn, zeer positieve ORP's hebben die tot veel gezondheidsproblemen leiden, terwijl juist geïoniseerde en alkalische wateren zeer negatieve ORP's hebben. Groene thee is rijk aan antioxidanten en heeft een licht negatieve ORP.

Bijwerkingen en risico's van alkalisch water

 1. Hoewel alkalisch drinkwater als veilig wordt beschouwd, kan het negatieve bijwerkingen veroorzaken.

 2. Enkele voorbeelden van negatieve bijwerkingen zijn het verlagen van de natuurlijke zuurgraad van de maag, waardoor bacteriën worden gedood en andere ongewenste ziekteverwekkers uit uw bloedbaan worden verdreven.

 3. Bovendien kan een algehele overmaat van alkaliteit in het lichaam gastro-intestinale problemen en huidirritaties veroorzaken. Te veel alkaliteit kan ook de normale pH van het lichaam in beroering brengen, wat leidt tot metabole alkalose, een aandoening die de volgende symptomen kan veroorzaken:

 4. Alkalose kan ook een afname van het vrije calciumgehalte in het lichaam veroorzaken, wat de gezondheid van de botten kan beïnvloeden. De meest voorkomende oorzaak van hypocalciëmie is echter niet het drinken van alkalisch water, maar het hebben van een onderactieve bijschildklier.

Of kunstmatig?

 1. Water dat van nature alkalisch is, komt voor wanneer water over rotsen stroomt - zoals bronnen - en mineralen oppikt die het alkalische niveau verhogen.

 2. Veel mensen die alkalisch water drinken, kopen echter alkalisch water dat een chemisch proces heeft ondergaan dat elektrolyse wordt genoemd.

 3. Deze techniek maakt gebruik van een product dat een ionisator wordt genoemd om de pH van gewoon water te verhogen. Makers van ionisatoren zeggen dat elektriciteit wordt gebruikt om moleculen in het water te scheiden die zuurder of alkalischer zijn. Het zure water wordt vervolgens weggeleid.

 4. Toch zeggen sommige artsen en onderzoekers dat deze claims niet worden ondersteund door kwaliteitsonderzoek. De waterkwaliteit van de oorspronkelijke bron, vóór ionisatie, is cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen verontreinigingen in het drinkwater aanwezig zijn.

 5. Sommige wetenschappers adviseren om omgekeerde osmose te gebruiken om water voldoende te zuiveren voordat een alkalische ionisator wordt aangesloten, die de pH kan verhogen en mineralen kan toevoegen.

 6. Een studie gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt tegen drinkwater met een laag mineraalgehalte, dat op regelmatige basis wordt gecreëerd door omgekeerde osmose, destillatie en andere methoden (zonder extra mineralisatie).

Snap je het?

 1. Alkalisch water kan in veel supermarkten of reformwinkels worden gekocht. Het kan ook online worden gevonden.

 2. Waterionizers worden ook in veel grote winkelketens verkocht.

 3. U kunt uw eigen ook thuis maken. Hoewel citroen- en limoensap zuur zijn, bevatten ze mineralen die na afbraak en metabolisatie alkalische bijproducten kunnen vormen. Door een scheutje citroen of limoen toe te voegen aan een glas water kan je water alkalischer worden naarmate je lichaam het verteren. Het toevoegen van pH-druppels of zuiveringszout is een andere manier om water alkalischer te maken.

 4. Als water correct wordt gefilterd om verontreinigingen te verwijderen, geïoniseerd en opnieuw gemineraliseerd of gekocht van een kwaliteitsbron, is er geen bewijs voor een beperking van de hoeveelheid alkalisch water dat dagelijks kan worden verbruikt.

Is het veilig?

 1. Het probleem dat veel gezondheidswerkers hebben met alkalisch water is niet de veiligheid, maar eerder de gezondheidsclaims die erover worden gemaakt.

 2. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van alkalisch water als behandeling voor elke gezondheidstoestand te ondersteunen. Medische experts waarschuwen tegen het geloven van alle marketingclaims.

 3. Het drinken van natuurlijk alkalisch water wordt over het algemeen als veilig beschouwd, omdat het natuurlijke mineralen bevat.

 4. Wees echter voorzichtig met kunstmatig alkalisch water, dat waarschijnlijk minder goede mineralen bevat dan de hoge pH zou doen vermoeden en mogelijk verontreinigende stoffen bevat. Houd er ook rekening mee dat als u te veel alkalisch water drinkt, u een tekort aan mineralen kunt hebben.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407