Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Asperges en borstkanker: helpt asperges het te bestrijden of te verspreiden?

De onderste regel

 1. Een recent onderzoeksartikel gepubliceerd in Nature heeft aspergeliefhebbers overal behoorlijk van angst gemaakt. Het liet velen van ons achter met één vraag: helpt asperges eten om borstkanker te verspreiden? Het blijkt dat het antwoord niet zo eenvoudig is.

 2. Het klopt dat L-asparagine, een aminozuur dat in asperges voorkomt, een rol kan spelen bij de verspreiding van kanker. Dat is echter slechts een klein deel van de discussie over de rol van asperges bij kanker.

 3. In dit artikel zullen we de relatie tussen asperges en kanker onderzoeken en of het eten van asperges de verspreiding van borstkanker helpt.

Verhoogt het eten van asperges uw risico op borstkanker? Kan het erger maken?

 1. Het onderzoek naar het verband tussen asperges en borstkanker is schaars. Tot op heden zijn er geen onderzoeken die onderzoeken of het eten van asperges borstkanker kan veroorzaken of erger kan maken.

 2. In plaats daarvan heeft veel van het onderzoek betrekking op L-asparagine, een aminozuur dat in asperges voorkomt.

 3. Hieronder zullen we de rol van L-asparagine bij borstkanker en andere vormen van kanker nader bekijken.

Wat is L-asparagine?

 1. L-asparagine is een niet-essentieel aminozuur dat voor het eerst werd geïsoleerd uit aspergesap. Niet-essentiële aminozuren zoals L-asparagine kunnen in het lichaam worden gesynthetiseerd en hoeven niet in de voeding te worden geconsumeerd.

 2. L-asparaginase is het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van L-asparagine. Dit enzym is ook betrokken bij het metabolisme van glutaminezuur, een ander belangrijk aminozuur.

 3. Het oorspronkelijke onderzoeksartikel onderzocht de rol van L-asparagine, niet asperges, bij de verspreiding van borstkankercellen. Dit is niet de eerste studie om naar L-asparagine te kijken in de context van borstkanker.

 4. Een vergelijkbaar onderzoek uit 2014 noemt ook een mogelijk verband tussen de niveaus van L-asparagine en de proliferatie van borstkankercellen.

 5. Het verband tussen L-asparagine en kanker is niet alleen beperkt tot borstkanker. Een recente studie testte hoe de beschikbaarheid van L-asparagine lymfoïde kankercellijnen beïnvloedde.

 6. Om het verband tussen L-asparagine en kanker te begrijpen, moeten we de functie ervan in het lichaam begrijpen.

Hoe werkt L-asparagine in uw lichaam?

 1. Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, zijn een essentieel onderdeel van het menselijk metabolisme. Ze helpen bij het bouwen van belangrijke eiwitten, het synthetiseren van neurotransmitters en zelfs het aanmaken van hormonen.

 2. Wanneer het wordt gevonden in de cellen van het lichaam, wordt L-asparagine gebruikt als een aminozuuruitwisselingsfactor. Dit betekent dat andere aminozuren buiten de cel kunnen worden uitgewisseld voor L-asparagine in de cel. Deze uitwisseling is een noodzakelijk onderdeel van een gezond metabolisme.

 3. L-asparagine is gekoppeld aan een ander aminozuur, glutamine. In kankercellen is glutamine nodig om de overleving en groei van kankercellen te ondersteunen.

 4. Zonder voldoende glutamine in de cel ondergaan kankercellen apoptose of celdood. Volgens het onderzoek kan L-asparagine kankercellen beschermen tegen sterven door een verlies van glutamine.

 5. Er is ook een verband tussen asparagine, glutamine en bloedvatvorming. Bij kankertumoren is de vorming van bloedvaten nodig om de tumor te laten groeien en overleven.

 6. De onderzoekers ontdekten dat de uitputting van asparaginesynthetase in bepaalde cellen de groei van nieuwe bloedvaten aantastte. Dit effect trad zelfs op wanneer voldoende glutamine aanwezig was om theoretisch bloedvaten in tumoren te laten groeien.

 7. L-asparagine helpt de metabole processen te stimuleren waardoor alle cellen, inclusief kankercellen, kunnen groeien.

Kan asperges kanker helpen bestrijden?

 1. Buiten dat je urine soms raar ruikt, heeft asperges eigenlijk veel voordelen voor de gezondheid. Dit caloriearme voedsel bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine B12 en vitamine K.

 2. Bovendien kan het helpen bij gewichtsverlies, het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de spijsvertering. Maar kan asperges kanker helpen bestrijden?

 3. In een in-vitro-onderzoek werden verschillende aspergecomponenten geïsoleerd en getest op hun toxiciteit tegen darmkankercellen. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde asperges, saponinen genaamd, antikankeractiviteit vertoonden in aanwezigheid van deze cellen.

 4. In een andere studie onderzochten onderzoekers de impact van asperges polysacharide en aspergom op leverkankercellen. Met behulp van een transcatheter arteriële chemo-embolisatie-therapie bleek een type chemotherapie, in combinatie met deze twee asperges, de groei van levertumoren significant te remmen. [! 378 => 1140 = 5!

 5. Asperges zijn al vele jaren onderzocht als potentiële kankertherapie. Dit onderzoek helpt de potentiële kankerbestrijdende voordelen van het eten van veel verschillende plantaardige voedingsmiddelen nader te bepalen.

 6. Omdat veel van deze verbindingen niet exclusief zijn voor asperges, is het voordeel niet beperkt tot alleen asperges en komt het voor in veel andere groenten.

De onderste regel

 1. Over het geheel genomen geeft de consensus aan dat asperges noch het risico op borstkanker verhogen noch helpen bij het uitzaaien van borstkanker. Er is echter aangetoond dat L-asparagine de overleving en verspreiding van verschillende soorten kankercellen beïnvloedt.

 2. Een nieuwe therapie voor leukemie bevat al geneesmiddelen die helpen om het L-asparaginegehalte laag te houden. In de toekomst kunnen vergelijkbare therapieën ook effectief blijken te zijn bij de behandeling van borstkanker.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407