Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Baked Potato Vs. Rijstvoeding

Overwegingen

 1. De volgende keer dat u wordt gevraagd of u een gepofte aardappel of rijst bij uw maaltijd wilt, kiest u voor de gepofte aardappel als u op zoek bent naar een gezondere keuze. Hoewel zowel gebakken aardappelen als rijst gezonde toevoegingen zijn aan je dieet, maakt een gepofte aardappel een voedzamere kant dan witte rijst, zolang je deze niet belast met vet- en calorierijke toppings zoals boter en zure room.

Macronutriënten

 1. Elke medium gebakken aardappel met de schil levert 161 calorieën, 4,3 gram eiwit, 0,2 gram vet en 36,6 gram koolhydraten, inclusief 3,8 gram vezels, of 15 procent van de dagelijkse waarde voor vezels vastgesteld door de FDA. Een kop gekookte witte rijst bevat 205 calorieën, 4,3 gram eiwit, 0,4 gram vet en 44,5 gram koolhydraten, waaronder slechts 0,6 gram vezels. Aardappelen zijn de gezondere optie in termen van macronutriënten, omdat ze minder calorieën en vet bevatten en meer vezels bevatten, terwijl ze ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit bevatten als witte rijst.

Vitaminen

 1. Zowel gebakken aardappelen als rijst leveren aanzienlijke hoeveelheden B-vitamines, maar alleen aardappelen leveren vitamine C. Voor elke middelgrote gebakken aardappel met schil die je eet, krijg je 28 procent van de DV voor vitamine C, 12 procent van de DV voor niacine, 27 procent van de DV voor vitamine B-6 en 12 procent van de DV voor foliumzuur. Omdat witte rijst meestal is verrijkt met extra B-vitamines, levert elke portie van 1 kopje 17 procent van de DV voor thiamine, 12 procent van de DV voor niacine en 38 procent van de DV voor foliumzuur. De B-vitamines zijn belangrijk voor het omzetten van het voedsel dat je eet in energie, evenals een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel, terwijl de antioxidant vitamine C nodig is voor het creëren van het collageen dat je nodig hebt voor het vormen van botten, bloedvaten, ligamenten en pezen.

Mineralen

 1. Gebakken aardappelen bevatten meer mineralen dan rijst. Elke aardappel met schil bevat meer dan 10 procent van de DV voor ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Een kopje witte rijst geeft je ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer als een medium gebakken aardappel, maar alleen kleine hoeveelheden van de andere mineralen. U hebt ijzer nodig om rode bloedcellen te vormen en zuurstof te transporteren. Magnesium is essentieel voor zenuw-, spier- en hartfunctie, terwijl fosfor belangrijk is voor het vormen van DNA en kalium kan helpen de negatieve effecten van natrium op de bloeddruk tegen te gaan.

Overwegingen

 1. Zoete aardappelen zijn een nog gezondere keuze dan gewone witte aardappelen, omdat ze ook veel vitamine A bevatten. Bruine rijst is een gezondere keuze dan wit omdat het meer vezels, thiamine, niacine bevat, vitamine B-6, fosfor en magnesium, maar het is nog steeds niet zo voedzaam als een gepofte aardappel. Zwarte rijst, als je het kunt vinden, bevat nog meer ijzer en vezels. Let op wat je op je gebakken aardappelen of rijst doet, omdat dit de calorieën enorm kan verhogen. Als je je aardappel bedekt met 2 eetlepels boter, voeg je 201 calorieën toe, terwijl dezelfde hoeveelheid zure room 62 calorieën toevoegt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407