Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bakken en geestelijke gezondheid: hulp vinden in een zak meel

De onderste regel

 1. Opgroeien, ik heb nooit geweten hoe ik moest koken. Ik stak een of twee keer een bagel in de magnetron en plotseling werden mijn rechten om grote apparaten te bedienen ingetrokken - raar, toch? Maar ik begon toch te bakken. Ik merkte dat ik me daarbij goed voelde. Terwijl de wereld om me heen draaide en rampzalig was, kon ik basisingrediënten bij elkaar roeren om iets te maken dat mensen zou laten glimlachen.

 2. Ik begon ongeveer een jaar geleden te bakken om mijn angst los te laten, maar het echte moment dat ik wist dat het meer was dan een "leuke activiteit" was toen ik halverwege een angstaanval was. Halverwege hyperventilatie stond ik op, liep naar de keuken en begon op de automatische piloot te bakken. Ik pakte een eenvoudig koekjesrecept uit een lade, las het en werkte mechanisch.

 3. Meet. Pour. Maatregel. Roeren.

 4. Tegen de tijd dat ik de kleine balletjes deeg op het bakplaat schepte, was de duisternis vervaagd.

 5. Mijn aanval was voorbij.

Mainstream-therapie hoeft niet de optie te zijn

 1. Zolang ik me kan herinneren, heb ik met verschillende niveaus van angst geleefd. Maar ik had ook een depressie, die altijd mijn angstaanvallen overschaduwde. In plaats van een behandeling te vinden, zou ik mijn angst op een laag pitje zetten en hopen dat het zou verdwijnen. Pas toen mijn angst in het afgelopen jaar uitkwam, besefte ik dat ik manieren moest vinden om het echt aan te kunnen.

 2. Ik begon met cognitieve gedragstherapie (CBT), een eerste keuze en suggestie voor veel mensen. Maar met een hoge copay en kosten van levensonderhoud, leek het onwaarschijnlijk dat ik vaak genoeg zou kunnen gaan om een ​​significante invloed op mijn toestand te hebben.

 3. Mijn therapeut raadde meditatie en yoga aan voor stressverlichting, wat alleen hielp als (of als) ik oefende. Ik wist van de voordelen van gesprekstherapie, de release die oefening kon brengen en het concept van muziektherapie.

 4. Maar geen van deze was ik comfortabel.

 5. Ik had iets nodig dat bij mijn specifieke behoeften paste, zoals budget, tijd en eenvoud. En pas toen ik zat, met mijn handen in een stapel deeg, besefte ik dat ik iets nuttigs deed voor mijn angst. Voor mij werd bakken een geweldig coping-mechanisme.

 6. Ik ben dol op de eenvoudige magie om vijf ingrediënten te nemen en ze om te zetten in een diner. Je kunt dezelfde combinatie van ingrediënten nemen - meel, eieren, suiker, enz. - en de ene dag koekjes maken en de volgende dag muffins. Het proces en de noodzaak om me te concentreren op de taak die ik moet uitvoeren, maken het gemakkelijk om me terug te trekken uit mijn angstige geest.

Waarom bakken goed is voor je geestelijke gezondheid

 1. "Wanneer u met de taak iets kunt maken om uzelf en uw dierbaren te voeden, kan dit een zeer krachtige ervaring zijn", zegt Julie Ohana, maker van CulinaryArtTherapy.com.

 2. Ohana gelooft al meer dan 15 jaar in het therapeutische potentieel van culinaire kunsttherapie (CAT), maar pas kort geleden keerde ze terug naar haar passie om met CAT te werken. Tegenwoordig biedt ze individuele en groeps-CAT-sessies om mensen te helpen de voordelen voor zichzelf te ervaren.

 3. Hoewel het geen reguliere therapie is, wordt koken voor meer dan nut populairder. In een recent onderzoek gebruikten onderzoekers een combinatie van CGT en culinaire therapie om mensen in het hospice te helpen met hun rouwproces. Het verliezen van een geliefde kan moeilijk zijn, maar de resultaten van de studie waren positief, wat suggereert dat culinaire therapie kan helpen bij het voorkomen en beperken van de complicaties die gepaard gaan met verdriet.

 4. Een andere studie zag dat adolescenten met de meeste kookvaardigheden een groter gevoel van geestelijk welzijn meldden, evenals minder symptomen van depressie. Er wordt aangenomen dat culinaire therapieën zelfs nuttig kunnen zijn bij behandelingen voor eetstoornissen en autisme.

 5. "Ik geloof dat het concentreren op een specifieke taak of vaardigheid, iemand dwingen om 'uit zijn eigen hoofd te komen' ... echt nuttig kan zijn om de innerlijke dialoog te kalmeren waar de angst vandaan komt , "Zegt Ohana. CAT beweert dat het het zelfvertrouwen kan vergroten, de hersenontwikkeling kan verbeteren en mensen kan helpen contact te leggen - en dat terwijl het een heerlijke behandeling is. (Hoewel ik geen van de lessen van Ohana heb bijgewoond, kan ik uit mijn ervaring getuigen dat elke sessie op een smakelijke toon eindigt.)

 6. Ohana werkt ook aan het creëren van professionele trainingen voor mensen die CAT-sessies willen leren en begeleiden voor anderen. "Het doorbreken van die denkpatronen is zeer nuttig om op korte termijn controle te krijgen over angstaanvallen en ook om copingvaardigheden op langere termijn te leren," merkt Ohana op. De sleutel is om niet bang te worden voor het proces zelf.

 7. Koken voor een gezin op Thanksgiving? Dat wordt niet als stressvrij koken beschouwd. Overweldig jezelf niet met een onmogelijke viergangenmaaltijd. Kook voor u.

 8. Ohana is het daarmee eens. "Voor die mensen die koken zelf stressvol vinden, zou ik willen voorstellen door te beginnen met korte, eenvoudige recepten. Het is niet nodig om een ​​Julia Child-waardige vijfgangenmaaltijd te maken," zegt ze.

Het beste deel van koken zijn de eetbare en emotionele resultaten

 1. Bakken of koken kan twee verschillende beesten zijn, afhankelijk van de persoon. Uiteindelijk komt het erop aan het juiste recept te vinden. Hoe complexer het wordt, hoe gemakkelijker ik overweldigd wordt. Maar mensen die van structuur houden, kunnen deze complexe recepten aantrekkelijk vinden.

 2. "Kies degene die goed voor je voelt. Als iets goed voor je smaakt, is het goed! Veel plezier ermee!" Ohana herinnert ons eraan.

Een bewuste hobby kan een effectieve therapie zijn

 1. Het belangrijkste om te onthouden, volgens Ohana, is opmerkzaam zijn.

 2. "Let op je werk, je stappen in het proces, je mesvaardigheden en natuurlijk het eindproduct. Als dit niet iets is waar je je op je gemak bij voelt, ik zou met iemand in het veld overleggen, "zegt ze.

 3. Iedereen is anders. Koken diner kan je stress, maar bakken misschien niet, of andersom. De voordelen van beide zijn hetzelfde: eten en ontspanning.

 4. Maar voor sommigen werken CBT of medicijnen misschien beter. Voor anderen, die minder beschikbaarheid of middelen hebben, kunnen alternatieve therapieën de sleutel zijn. Voel je niet beperkt tot slechts één behandeling. Werk samen met uw arts - en misschien in uw keuken - om te experimenteren met verschillende therapieën. Zoek iets dat bij u past. Het zal je misschien verbazen dat een hobby ook een therapie is.

 5. Jamie is een kopie-editor die afkomstig is uit Zuid-Californië. Ze heeft een liefde voor woorden en bewustzijn voor de geestelijke gezondheid en is altijd op zoek naar manieren om de twee te combineren. Ze is ook een fervent liefhebber van de drie P's: puppy's, kussens en aardappelen. Vind haar op Instagram.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407