Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Beenmerg: voeding, voordelen en voedselbronnen

De onderste regel

 1. Beenmerg is een ingrediënt dat al duizenden jaren wereldwijd wordt gebruikt.

 2. Meer recent is het een delicatesse geworden in gastronomische restaurants en trendy eethuisjes.

 3. Het begint ook grip te krijgen in gezondheids- en fitnesscirkels vanwege het uitstekende voedingsprofiel en de vele voordelen.

 4. Dit artikel bespreekt de voeding en voordelen van beenmerg en vertelt u hoe u het aan uw dieet kunt toevoegen.

Wat is beenmerg?

 1. Beenmerg is een soort sponsachtig weefsel in het midden van de botten. Het is het meest geconcentreerd in de wervelkolom, heup en dijbeenderen.

 2. Het bevat stamcellen die zich ontwikkelen tot rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes, die betrokken zijn bij zuurstoftransport, immuunfunctie en bloedstolling (1).

 3. Het beenmerg van dieren zoals koeien, lammeren, kariboes en elanden wordt vaak in veel soorten gerechten geconsumeerd.

 4. Het heeft een rijke, ietwat zoete smaak met een zachte textuur en wordt vaak geserveerd naast toast of gebruikt als basis voor soep.

 5. Beenmerg kan ook worden gebruikt om bottenbouillon te maken of over brood, geroosterde groenten of vleesgerechten te verspreiden.

 1. Beenmerg bevat een goede hoeveelheid calorieën en vet, evenals kleine hoeveelheden voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine B12.

 2. Bijvoorbeeld, een eetlepel (14 gram) rauw kariboe beenmerg levert (2, 3):

 3. Beenmerg levert een kleine hoeveelheid B-vitamines pantotheenzuur, thiamine en biotine, die nodig zijn voor belangrijke lichaamsprocessen, waaronder energieproductie (3).

 4. Het is ook rijk aan collageen, het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Er wordt gedacht dat het aanvullen van uw dieet met collageen de gezondheid van de huid bevordert en gewrichtspijn vermindert (4).

 5. Bovendien bevat beenmerg geproduceerd uit koeien, geiten, schapen en elanden geconjugeerd linolzuur (CLA), een soort vet dat ontstekingen kan verminderen en de immuunfunctie kan verbeteren (5, 6).

 6. Hoewel meer onderzoek nodig is, wordt gedacht dat beenmerg ook verschillende andere belangrijke verbindingen bevat, waaronder glycine, glucosamine en chondroïtine (7, 8, 9).

Gezondheidsvoordelen van beenmerg

 1. Hoewel geen studies de effecten van het consumeren van beenmerg direct evalueren, is er veel onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van de componenten beschikbaar.

 2. Met name collageen, glycine, glucosamine en geconjugeerd linolzuur zijn uitgebreid onderzocht op hun mogelijke effecten op de gezondheid.

 3. Van verschillende verbindingen in het beenmerg wordt gedacht dat ze de gezondheid van de gewrichten optimaliseren.

 4. Glucosamine is bijvoorbeeld een stof in kraakbeen die vaak wordt gebruikt als een natuurlijke remedie voor artrose vanwege zijn vermogen om ontstekingen te verminderen en gewrichtspijn te verlichten (10).

 5. Collageen kan de productie van gewrichtskraakbeen ondersteunen om ook de gewrichtsfunctie te behouden (11).

 6. In een onderzoek van 6 maanden bij 147 sporters, aangevuld met 10 gram collageen per dag, verminderde de activiteit gerelateerde gewrichtspijn aanzienlijk (12).

 7. Hoewel kortetermijnontsteking een cruciaal onderdeel is van het afweersysteem van uw lichaam, wordt gedacht dat chronische ontsteking bijdraagt ​​aan aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker (13).

 8. Glycine, een type eiwit dat voorkomt in het beenmerg, heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen aangetoond in onderzoeken met meerdere reageerbuizen en kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen (14, 15, 16).

 9. Geconjugeerd linolzuur (CLA), een andere stof in het beenmerg, bleek ook verschillende markers van ontsteking in het bloed te verminderen.

 10. Volgens een onderzoek van 2 weken bij 23 mannen verlaagde het innemen van 5,6 gram CLA per dag effectief het niveau van specifieke eiwitten die betrokken zijn bij ontstekingen, waaronder tumornecrosefactor alfa en C-reactief eiwit (17 ).

 11. Beenmerg bevat ook adiponectin, een type eiwithormoon waarvan is aangetoond dat het een centrale rol speelt bij het reguleren van ontstekingen en immuunfunctie (18, 19).

 12. Collageen is een soort eiwit dat in uw lichaam voorkomt en een integrale rol speelt bij de gezondheid van de huid.

 13. Uit een onderzoek van 8 weken bij 69 vrouwen bleek dat suppletie met 2,5-5 gram collageen de elasticiteit en hydratatie van de huid hielp verbeteren (20).

 14. Evenzo constateerde een studie bij muizen dat een behandeling met collageen gedurende 8 weken het collageengehalte en de antioxiderende activiteit in de huid verhoogde, wat zou kunnen helpen beschermen tegen huidbeschadiging en veroudering (21).

 15. Merk op dat alle bovenstaande onderzoeken zijn uitgevoerd met supplementen die geconcentreerde hoeveelheden individuele verbindingen bevatten die in het beenmerg worden aangetroffen.

 16. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of het consumeren van beenmerg zelf vergelijkbare gezondheidsvoordelen kan bieden.

Voedselbronnen en hoe u dit aan uw dieet kunt toevoegen

 1. Beenmerg kan worden gekocht bij boerenmarkten, slagerijen en reformwinkels.

 2. U kunt botten van bijna elk dier gebruiken, maar runderbeenmerg is een geweldige keuze voor beginners vanwege de grootte van de botten en de brede beschikbaarheid.

 3. Enkele van de meest populaire bronnen van beenmerg zijn:

 4. Als u van plan bent uw beenmerg te gebruiken als basis voor bottenbouillon of soepen, kunt u het hele bot in uw recept gebruiken in plaats van het merg apart te extraheren.

 5. U kunt de slager ook vragen om de botten voor u te splitsen, wat een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite kan besparen als u van plan bent het direct vanaf het bot te eten na het braden.

 6. Om beenmerg te bereiden, plaatst u beenderen in een 450 (232) oven en braadt u deze ongeveer 15 minuten. Beenmerg kan na het koken worden uitgehaald.

 7. Het wordt vaak geserveerd met toast en marmelade. Het kan ook worden verdeeld over uw favoriete gerechten, waaronder vlees, brood, geroosterde groenten en meer.

 8. Bottenbouillon is ook gebruikelijk, die wordt gemaakt door botten gedurende 24-48 uur te laten sudderen om de nuttige voedingsstoffen en verbindingen in het bot en het beenmerg te extraheren.

 9. Om nog maar te zwijgen, supplementen voor bottenbouillon komen in vloeibare, poeder- en capsulevormen voor een snel en gemakkelijk alternatief voor het consumeren van beenmerg rechtstreeks uit het bot. U kunt deze producten lokaal of online vinden.

De onderste regel

 1. Beenmerg bevat verschillende gezondheidsbevorderende verbindingen, waaronder collageen, geconjugeerd linolzuur, glycine en glucosamine.

 2. Hoewel onderzoek beperkt is naar de gezondheidsvoordelen van beenmerg zelf, zijn deze verbindingen in verband gebracht met verminderde ontsteking, een betere huidgezondheid en een verbeterde gewrichtsfunctie.

 3. Het beste van alles is dat beenmerg op grote schaal beschikbaar is, heerlijk is en gemakkelijk te genieten in verschillende recepten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407