Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bieslook: voordelen voor de gezondheid en gebruik

Bieslook: voordelen voor de gezondheid en gebruik

 1. Dit artikel maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 2. Het geeft informatie over de voedingswaarde van bieslook, mogelijke gezondheidsvoordelen en manieren om ze in het dieet op te nemen.

Nutritionele verdeling van bieslook

 1. Bieslook is een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit betekent dat ze weinig calorieën bevatten, maar veel nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

 2. Eén eetlepel met 3 gram gehakte bieslook geeft 1 calorie en minder dan 1 gram vet, eiwit of koolhydraten.

 3. Het levert 3 procent van de dagelijkse waarde van zowel vitamine A als C. Een eetlepel bevat 131 internationale eenheden (IE) vitamine A en 1,7 milligram vitamine C.

 4. Een eetlepel bieslook bevat 6,4 ug vitamine K, 3 ug foliumzuur, 3 milligram calcium, 1 milligram magnesium, 2 milligram fosfor en 9 milligram kalium. Bieslook bevat ook choline.

Gezondheidsvoordelen

 1. De voedingsstoffen in bieslook kunnen een aantal gezondheidsvoordelen bieden, waaronder preventie van kanker en stemmingsverbetering.

 2. Kanker: onderzoekers hebben alliumgroenten uitgebreid bestudeerd in relatie tot kanker, vooral maag- en darmkanker. Hun gunstige en preventieve effecten zijn waarschijnlijk deels te danken aan hun rijke organozwavelverbindingen. De auteurs raden aan om 10 of meer porties groenten per dag te consumeren, inclusief alliumgroenten.

 3. Prostaatkanker: in een studie gepubliceerd door het Journal of the National Cancer Institute onderzochten onderzoekers de relatie tussen de inname van alliumgroenten en prostaatkanker. Ze ontdekten dat mannen met de hoogste inname van alliumgroenten het laagste risico op prostaatkanker hadden, vooral wanneer de kanker gelokaliseerd was in plaats van vergevorderd.

 4. Slokdarm- en maagkanker: frequente inname van alliumgroenten, zoals bieslook, lijkt verband te houden met een lager risico op slokdarm- en maagkanker. Studies bij mensen hebben gesuggereerd dat alliums kunnen beschermen tegen dit soort kanker. In dierstudies leidde toediening van alliumverbindingen tot verminderde tumorgroei.

 5. Slaap en humeur: bieslook bevat choline. Choline is een belangrijke voedingsstof die helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Het helpt ook om de structuur van cellulaire membranen te behouden, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de absorptie van vet en vermindert chronische ontstekingen. In één onderzoek hadden ratten die 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht van quercetine-rijke alliumgroente, ui, poeder consumeerden een verhoogde dopaminerge activiteit. De omzet van dopamine is gekoppeld aan een vermindering van depressie.

 6. Botgezondheid: vitamine K is gerelateerd aan de botgezondheid, omdat het helpt de botintegriteit en -dichtheid te behouden. Bieslook bevat vitamine K, dus ze kunnen bijdragen aan de botsterkte.

 7. Folaat komt ook voor in bieslook. Folaat kan depressie helpen verlichten door te voorkomen dat er een teveel aan homocysteïne in het lichaam ontstaat. Te veel homocysteïne kan voorkomen dat bloed en andere voedingsstoffen de hersenen bereiken.

 8. Het kan ook de productie van de feel-good hormonen, serotonine, dopamine en noradrenaline verstoren. Deze hormonen reguleren niet alleen de stemming, maar ook slaap en eetlust. Foliumzuur helpt ook geboorteafwijkingen te voorkomen.

 9. Bieslook bevat de carotenen luteïne en zeaxanthine. Men denkt dat deze oxidatieve stress in de ogen verminderen en de ontwikkeling van staar vertragen. Op deze manier kan bieslook helpen om het gezichtsvermogen te verbeteren.

 10. Het immuunsysteem kan baat hebben bij het vitamine C-gehalte van bieslook.

 11. De gezondheid van het hart kan worden versterkt door de aanwezigheid van kalium en de organische verbinding, allicine. Een andere organische verbinding, quercetine, kan helpen het cholesterolgehalte en de arteriële plaque te verlagen, wat leidt tot een betere cardiovasculaire gezondheid en een lager risico op atherosclerose, hartaandoeningen en beroertes.

 12. Van allicine in knoflook is ook vastgesteld dat het antibacteriële, schimmelwerende, antivirale en antiparasitaire eigenschappen heeft.

 13. Andere manieren waarop bieslook de gezondheid kan bevorderen, zijn door het spijsverteringsproces te verlichten en het immuunsysteem te verbeteren. Sommige van deze claims worden echter mogelijk niet ondersteund door onderzoek.

Bieslook in het dieet krijgen

 1. Bieslook past goed bij veel gerechten, vooral die met eieren en kaas, zoals omeletten, roerei, quiches en frittatas.

 2. Bieslook geeft smaak aan een gerecht zonder extra calorieën, vet of natrium toe te voegen.

 3. Net als koriander, munt en basilicum zijn bieslook een zacht kruid met zachte stengels, dus het is het beste om ze rauw of bijna aan het einde van het koken toe te voegen om hun delicate smaak te behouden en textuur.

Bieslook voorbereiden

 1. Gebruik bij het bereiden van bieslook een scherp mes en snijd voorzichtig. Het gebruik van een bot mes of overmatig hakken zal het kruid kneuzen en veel van de smaak zal misplaatst zijn op het snijplankoppervlak.

 2. Afgezien van ei- en kaasgerechten, gaat bieslook ook goed samen met romige groentendips en als topping voor soepen en salades.

 3. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen in salades worden gebruikt.

 4. Hier zijn enkele ideeën voor het opnemen van bieslook in het dieet:

 5. Een ander soort bieslook, bekend als knoflookbieslook of Chinese bieslook, heeft een plat blad en een knoflooksmaak. Ze kunnen gedroogd of vers worden gebruikt, op dezelfde manier als de meer bekende Allium schoenoprasum.

Bieslook kweken

  Wie moet geen bieslook eten?

  1. Bieslook wordt normaal gesproken niet als allergeen beschouwd, maar mensen die uien en ander voedsel van dezelfde familie moeten vermijden, moeten misschien voorzichtig zijn.

  2. Te veel bieslook kan een te hoge concentratie van bepaalde organische verbindingen opleveren, wat kan leiden tot buikpijn.

  3. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 24 februari 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

  4. Sakakibara, H., Yoshino, S., Kawai, Y., Terao, J. (2008, januari). Antidepressivumachtig effect van ui (Allium cepa L.) poeder in een rattengedragsmodel van depressie [!abstract

  5. You, W-C., Blot, W.J., Chang, Y-S., Ershow, A., Yang, Z.T., An, Q., ... Wang, T-G. (1989). Alliumgroenten en verminderd risico op maagkanker [!abstract

  6. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

  7. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407