Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bietsuiker versus rietsuiker: wat is gezonder?

De onderste regel

 1. Naar schatting 55-60% van alle in de VS geproduceerde suiker is afkomstig van suikerbieten (1).

 2. Zowel bietsuiker als rietsuiker zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder snoep, verwerkt voedsel, gebakken goederen en frisdranken.

 3. Er zijn echter verschillende onderscheidingen tussen deze twee veelvoorkomende soorten suiker.

 4. Dit artikel bespreekt de verschillen tussen bietsuiker en rietsuiker om te bepalen of men gezonder is.

Wat is bietsuiker?

 1. Bietsuiker is afgeleid van de suikerbietplant, een knolgewas nauw verwant aan rode biet en snijbiet (2).

 2. Samen met suikerriet behoren suikerbieten tot de meest voorkomende planten die worden gebruikt bij de productie van witte suiker (3).

 3. Suikerbieten worden ook gebruikt om andere soorten geraffineerde suiker te produceren, zoals melasse en bruine suiker (4).

 4. Omdat de bron van de suiker niet altijd wordt vermeld op voedingsproducten en etiketten, kan het moeilijk zijn om te bepalen of deze bieten- of rietsuiker bevatten.

Verschillen in productie

 1. Een van de grootste verschillen tussen bietsuiker en rietsuiker is hun verwerkings- en productiemethode.

 2. Bietsuiker wordt gemaakt met behulp van een proces waarbij suikerbieten in dunne plakjes worden gesneden om het natuurlijke suikersap te extraheren.

 3. Het sap wordt gezuiverd en verwarmd om een ​​geconcentreerde siroop te maken, die wordt gekristalliseerd om kristalsuiker te vormen.

 4. Rietsuiker wordt op een vergelijkbare manier geproduceerd, maar soms verwerkt met beenderkool, een ingrediënt dat wordt gemaakt door de botten van dieren te verkolen. Botkool helpt witte suiker te bleken en te filteren (5).

 5. Hoewel botten niet worden gevonden in het eindproduct, willen mensen die hun voedselinname met dierlijke producten willen verminderen - zoals veganisten of vegetariërs - hier rekening mee houden.

 6. Houd er rekening mee dat andere producten, zoals actieve kool op basis van steenkool, vaak worden gebruikt bij de verwerking van witte suiker als veganistisch alternatief voor beenderkool (6).

Werkt anders in recepten

 1. Hoewel rietsuiker en bietsuiker qua voeding vrijwel identiek zijn, kunnen ze in recepten anders werken.

 2. Dit is, althans gedeeltelijk, te wijten aan duidelijke verschillen in smaak, die kunnen beïnvloeden hoe de soorten suiker de smaak van uw gerechten veranderen.

 3. Bietsuiker heeft een aardachtig, geoxideerd aroma en een nasmaak van gebrande suiker, terwijl rietsuiker wordt gekenmerkt door een zoetere nasmaak en een fruitiger aroma (7).

 4. Bovendien vinden sommige koks en bakkers dat verschillende soorten suiker de textuur en het uiterlijk van het eindproduct in sommige recepten veranderen.

 5. Het meest opvallend is dat rietsuiker gemakkelijker karameliseert en een uniformer product oplevert dan bietsuiker. Bietsuiker daarentegen kan een knapperige textuur creëren en heeft een unieke smaak die goed werkt in bepaalde bakproducten.

Vergelijkbare voedingssamenstelling

 1. Er kunnen verschillende verschillen zijn tussen rietsuiker en bietsuiker, maar qua voedingswaarde zijn de twee vrijwel identiek.

 2. Ongeacht de bron is geraffineerde suiker in wezen pure sucrose, een verbinding die bestaat uit glucose- en fructosemoleculen (8).

 3. Om deze reden kan het consumeren van grote hoeveelheden bieten- of rietsuiker bijdragen aan gewichtstoename en de ontwikkeling van chronische aandoeningen, zoals diabetes, hartaandoeningen en leverproblemen (9).

 4. Gezondheidsorganisaties, zoals de American Heart Association, raden aan uw inname van toegevoegde suiker te beperken tot minder dan 6 theelepels (24 gram) per dag voor vrouwen en minder dan 9 theelepels (36 gram) per dag dag voor mannen (10).

 5. Dit verwijst naar alle vormen van suikerriet en bietsuiker, inclusief witte suiker, bruine suiker, melasse, turbinado en de suiker die voorkomt in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, frisdranken en desserts.

Vaak genetisch gemodificeerd

 1. Veel consumenten verkiezen rietsuiker boven bietsuiker vanwege bezorgdheid over genetisch gemodificeerde organismen (GGO's).

 2. In de VS wordt geschat dat ongeveer 95% van de suikerbieten genetisch gemodificeerd is (11).

 3. Omgekeerd wordt alle momenteel in de VS geproduceerde suikerriet beschouwd als niet-GGO.

 4. Sommige mensen zijn voorstander van genetisch gemodificeerde gewassen als een duurzame voedselbron die zeer resistent is tegen insecten, herbiciden en extreem weer (12).

 5. Ondertussen vermijden anderen GGO's vanwege bezorgdheid over antibioticaresistentie, voedselallergieën en andere mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid (13).

 6. Hoewel sommige dierstudies hebben aangetoond dat GGO-consumptie toxische effecten kan hebben op de lever, de nieren, de alvleesklier en het voortplantingssysteem, is onderzoek naar de effecten op mensen nog steeds beperkt (14).

 7. Andere onderzoeken hebben echter vastgesteld dat mensen veilig GGO-gewassen kunnen eten en dat ze een voedingsprofiel bevatten dat vergelijkbaar is met conventionele gewassen (15, 16).

 8. Als u zich zorgen maakt over GGO-gewassen, kunt u rietsuiker of niet-GGO-bietsuiker het beste selecteren om uw blootstelling aan GGO's te minimaliseren.

De onderste regel

 1. Biet- en rietsuiker verschillen enigszins in smaak en kunnen mogelijk anders werken bij het koken en bakken.

 2. In tegenstelling tot rietsuiker wordt bietsuiker geproduceerd zonder beenderkool, wat belangrijk kan zijn voor veganisten of vegetariërs.

 3. Toch geven sommigen de voorkeur aan rietsuiker omdat het minder waarschijnlijk is dat ze GGO-ingrediënten bevatten.

 4. Als het er op aankomt, bestaan ​​zowel bietsuiker als rietsuiker uit sucrose, die bij overmatige consumptie schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

 5. Daarom, hoewel er verschillen tussen deze twee vormen van suiker kunnen zijn, moet uw inname van beide typen met mate worden bewaard als onderdeel van een gezond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407