Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bijwerkingen van kaas

Overwegingen en bedieningstips

 1. Kaas is een gefermenteerd voedingsmiddel gemaakt van melk, meestal verzameld van koeien, geiten of schapen. Sommige kaasrassen hebben schimmels die een karakteristieke smaak toevoegen. Kaas is een uitstekende bron van calcium, wat belangrijk is voor de gezondheid van botten en tanden, en eiwit, voor spieronderhoud en -opbouw. De consumptie van kaas kan echter ook bij een paar mensen een aantal problemen veroorzaken.

Lactose-intolerantie

 1. Sommige mensen zijn lactose-intolerant, wat betekent dat ze de lactose in melk en zuivelproducten niet kunnen verteren. Als gevolg hiervan veroorzaakt consumptie van lactose een opgeblazen gevoel in de buik, krampen, diarree, gas en misselijkheid, meestal 30 minuten tot 2 uur na consumptie van het zuivelproduct. Er zijn verschillende niveaus van lactose-intolerantie. Voor degenen die wat lactose kunnen verdragen, kunnen ze meestal kaas consumeren omdat het gistingsproces het lactosegehalte aanzienlijk verlaagt. Volgens het 'Manual of Dietetic Practice' bevatten harde, oude kazen de minste hoeveelheid lactose. Zachte, verse kaas bevat echter nog steeds aanzienlijke hoeveelheden lactose en veroorzaakt waarschijnlijk problemen bij deze personen.

Zuivelallergie

 1. Koe-eiwitallergie of zuivelallergie verschilt van lactose-intolerantie. Personen die allergisch zijn voor koeieneiwit kunnen geen enkele hoeveelheid van dit eiwit verdragen, dus alle soorten kaas gemaakt van zoogdiermelk moeten worden vermeden. Sommige van de symptomen van zuivelallergie die worden vermeld in het "Oxford Handbook of Clinical Medicine" zijn eczeem, huiduitslag, netelroos, diarree, gas, constipatie en astma.

Aminegevoeligheid

 1. Sommige mensen zijn gevoelig voor amines, een klasse stoffen die in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Gebruikelijke voedingsmiddelen die amines bevatten zijn kaas, chocolade, citrusvruchten en wijn. Consumptie hiervan door personen die gevoelig zijn voor amine veroorzaakt hoofdpijn, huiduitslag en verhoogde bloeddruk. Verse kazen, zoals mozzarella, cottage en ricotta, kunnen geen problemen veroorzaken omdat hun aminegehalte erg laag is. Aan de andere kant bevatten oude kazen veel amines.

Gewichtstoename en hoge bloeddruk

 1. Kaas, vooral de harde variëteiten, bevatten vaak veel calorieën en zout en regelmatige consumptie kan leiden tot gewichtstoename en hypertensie. U moet uw kaasinname beperken als u uw gewicht wilt beheersen of een hartaandoening wilt hebben. Zachte kazen bevatten minder calorieën en zout dan harde kazen, waardoor ze een gezondere optie zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407